planten-beschermhoes-tegen-vorst.jpeg

Hoe tuinplanten en struiken beschermen tegen vorst en sneeuw

Strenge vorst komt niet meer zo vaak voor de laatste jaren, maar vorst aan de grond, matige vorst of sneeuw komt toch nog wel regelmatig voor. Ook in maart en april, wanneer je er eigenlijk niet meer op bedacht bent. Belangrijk dus om te zorgen dat je waardevolle planten, heesters en bomen er warmpjes bij zitten!

In deze blog vertellen we je alles over de winterhardheid van plantsoorten en wat je kunt doen om ze te beschermen. Van matig tot niet winterharde planten, struiken en bomen geven we ook een aantal voorbeelden.

Wat betekent de term ‘’winterhard’’?

De winterhardheid van vaste planten, bomen, grassen en heesters is het vermogen om de kou en/of vorst tijdens de wintermaanden te weerstaan. De winterhardheid varieert van plant tot plant, maar ook van orgaan tot orgaan. Zo zijn de stengels of de stam vaak beter winterhard dan bijvoorbeeld het blad van de plant. 

Je leest soms dat een plant winterhard is tot bijvoorbeeld -25 graden Celsius. Dit is echter niet helemaal juist. De juiste aanduiding is namelijk afhankelijk van waar een tuinplant van nature voorkomt. Deze plekken of gebieden zijn door wetenschappers ingedeeld op basis van de gemiddelde minimale temperaturen, genaamd 'zones'. Meer informatie hierover vind je in het artikel winterhardheid zones van tuinplanten uitgelegd

Wat kun je doen om je planten en bomen te beschermen tegen kou en sneeuw?

Er zijn 3 manieren om struiken, bomen en vaste planten tegen de (nacht)vorst te beschermen.

  1. Verplaats de planten naar een warmere plek in de tuin
  2. Pak de hele plant in met luchtige folie, zoals een vliesdoek
  3. Bedek de grond met isolerend materiaal, zoals stro of bladeren

1. Verplaats de planten naar een warmere plek in de tuin
Veel tropische planten, zoals palmbomen worden aangeplant in een pot omdat ze tijdens kou gemakkelijk verplaatst kunnen worden. Zet deze planten daarom tijdens de wintermaanden, wanneer de eerste nachtvorst komt, tegen een tuinmuur, in een broei- of tunnelkas, tuinschuurtje of serre. Het is belangrijk dat ze in een ruimte staan waar de temperatuur niet onder de 0 graden komt. 

2. Pak de hele plant in met luchtige folie, zoals een vliesdoek
Inpakken werkt het beste voor struiken, bomen en groenblijvende vaste planten. Bladverliezende planten kun je het beste bedekken (zie punt 3). Wikkel de hele plant helemaal om met een jute of vliesdoek. Het maakt niet veel uit wat voor materiaal je gebruikt, zolang de plant maar kan ‘ademen’. Niet-luchtige materialen zoals plastic zijn daarom niet geschikt. De bovenkant van de plant kun je eventueel wel met wat plastic bedekken, als een dakje, zodat het vliesdoek of juten doek niet nat wordt. 

3. Bedek de grond met isolerend materiaal, zoals stro of bladeren
Naast het inplakken van de planten kun je de grond ook extra isoleren bij de voet van de plant of boom. Hiervoor gebruik je het beste een flinke laag stro of bladeren, van ongeveer 5 cm. Door het vliesdoek blijft het goed liggen en als je een plastic dakje maakt, blijft het stro of blad droog. Ververs het stro als het te nat wordt. 

Struiken en bomen die bescherming nodig hebben

Bijna alle soorten struiken en bomen in de webshop van Yarinde zijn winterhard. Toch is er ook een aantal dat wel wat bescherming kan gebruiken. Zeker de mediterrane soorten, zoals:

•    Palmbomen
•    Bananenplanten
•    Agaven
•    Eucalyptus
•    Kleine olijfbomen
•    Fatsia 

Vaste planten en siergrassen die matig of niet winterhard zijn

In de beschrijvingen van al onze planten vind je informatie over de winterhardheid. Er staat bijvoorbeeld ‘’uitstekend, goed, redelijk, slecht, matig of niet’’ winterhard.

Deze vaste planten en siergrassen zijn matig of niet winterhard:

•    Fuchsia
•    IJzerhard (verbena) - niet winterhard, maar verspreidt zich eenvoudig door de tuin, waardoor deze geen bescherming nodig heeft.
•    Viooltjes
•    Andere één- of tweejarige planten

Voor dergelijke kuipplanten adviseren we een plekje in uw tuinkas te maken. 

Bekijk tot slot ook onze handige pagina's met winterharde haagplanten, winterharde struiken en winterharde bodembedekkers.

Terug naar blog