Yarinde-rozenboog-hoek-4.jpg

Houten rozenboog met klimrozen, voorbeelden en tips

Bent u gek op rozen? Dan is een houten pergola met klimrozen geen gek idee. Bij het bouwen van een houten pergola met klimmende rozen raden we aan altijd een stalen of houten trellis toe te passen. Hier groeien klimrozen zeer goed op. Let wel op dat klimrozen doorns hebben en dus stekelig zijn.

houten pergola met klimrozen

Voorbeeld rechte rozenboog met 2 roze klimrozen. Tussen de palen zit aan beide kanten een houten trellis scherm.

houten pergola voor rozen

Houten pergola voor klimmende rozen, type hoek model

Bekijk onze voorbeelden van houten rozenbogen op maat gemaakt. U kunt onderstaande voorbeelden in 9x9 cm paaldikte bouwen bij een kleine tuin of in 12x12 cm dikte bij een iets grotere tuin. Kies uit Bankirai hardhout, Lariks Douglas hout (wel goed behandelen voor gedeelte in de grond) geïmpregneerd hout of Nobifix hout. Zet altijd circa 80cm in de grond. De houten trellis maken het klimrozen gemakkelijker om te groeien.

rozenboog hout

Snoeien

Rozen kun je het beste in de winter snoeien, dus november tot april is een goede periode. Voor snoeitips vindt u per soort klimrozen meer informatie. 

Geef in het voorjaar & in het najaar uw klimroos voedingstoffen. Gebruik hiervoor DCM - Rozenmest. Deze meststof is speciaal ontwikkeld voor rozen en bevat kalium voor een intense bloeikleur plus magnesium voor fris groen blad. 

Deze klimroos kunt u begin maart snoeien. Snoei dan alle zijtakken terug tot ongeveer 2 a 3 ogen vanaf de hoofdtak. De hoofdtak zelf hoeft u niet te snoeien. Na de bloei (eind augustus) kunt u de uitgebloeide bloemen terugsnoeien.

rozenboog pergola met tuinbank

foto van rozenboog pergola met tuinbank, plantenbakken en klimtrellis van hout

Houten Rozenboog met klimrozen op maat laten ontwerpen

Een rozenboog in uw tuin zorgt voor diepte, gezelligheid en geeft klimrozen de ruimte te groeien. Onze experts maken graag een maatwerk 3d ontwerp voor uw houten rozenboog met klimmende rozenstruiken die passen bij u en uw situatie. Vul hiervoor het pergola op maat formulier in. 

recht model rozenboog pergola

U kunt uw houten pergola natuurlijk ook (deels) laten beklimmen met andere klimplanten. Pas wel op met woekerende soorten. Hierdoor kan uw houten constructie en trellis al snel te zwaar worden en bij een storm het loodje leggen.

Terug naar blog