Pluk de dag, pluk de bloemen

Pluk de dag, pluk de bloemen

Het is volop zomer. En nu niet gaan klagen over de hitte of droogte. Nee, vergeet vooral niet te genieten van wat er nu allemaal te zien is. Er is veel moois in de natuur. Een groene tuin is kan een miniatuur natuurgebied worden, dus vergeet ook daar je ogen niet te openen. Spot je de vlinders, libellen, hommels en vogels? Carpe diem, oftewel pluk de dag.

Dat kun je ook heel letterlijk nemen. Want er zijn talloze planten te koop die je tuin voorzien van prachtige bloemen die ook nog eens geplukt kunnen worden. Dan haal je de zomer echt in je huis.

Is je tuin al helemaal naar je zin maar heb je nog een paar lege plekken? Overweeg dan om hier en daar een plukbloem toe te voegen. Moet je tuin daarentegen nog helemaal worden aangelegd of wil je een deel van de tuin compleet veranderen? Denk dan eens aan een plukbloemenborder. De vlinders en bijen zullen je dankbaar zijn. Zo help je de natuur meteen een handje. 

Bijen, vlinders, meer

De pioenroos is echt zo’n plant waarmee je de zomer in huis haalt. Hij trekt de aandacht met zijn prachtige grote bloemen en bestaat in allerlei kleuren. Er zijn ook varianten die extra veel bijen en vlinders aantrekken, zoals de Duchesse de Nemours. Maar onderschat ook de distel niet. Kijk maar eens goed naar een boeket van een bloemist, daarin mag een distel niet ontbreken. Met een kogeldistel heb je een hele mooie variant binnen handbereik. Deze prachtige vorm en kleur heeft wel wat weg van een sierui en is daar dan ook heel goed mee te combineren. Dat wordt smullen voor de vlinders.

Inheems

Heb je graag een plant die weinig onderhoud nodig heeft, kies dan voor een inheemse plant. Inheemse planten komen van nature al in Nederland voor en zijn daarom extra sterk. De engelwortel is een decoratieve inheemse plant die ook nog eens lekker ruikt. Hij staat prachtig in een vaas. Ik verwacht dat de bijen en vlinders net zo blij zullen zijn met ijzerhard (verbena). En anders jij wel, wanneer je hem bij de engelwortel in de vaas plaatst. Ook mooi zijn inheemse soorten als Beemdkroon.

Vlambloem 

Maak je boeket helemaal af met een vlambloem.  De vlambloem is ook wel bekend als phlox en bestaat er in allerlei soorten en maten. Zo heb je de kruipphlox, maar ook varianten die goed geschikt zijn als plukbloem, zoals de White Admiral. De grote overeenkomst tussen alle varianten is dat de vlambloem in een bloemenzee voorziet. Wees voorbereid, je moet soms knijpen met je ogen, anders kun je al die pracht niet aan.

Chinese ruit

Een andere mooie plukbloem die niet mag ontbreken is de Chinese ruit. Dit is een borderplant die zeer aantrekkelijk is voor bijen en vlinders. Hij staat graag in de zon, maar in de halfschaduw is hij ook op zijn plek.

Onze favorieten

Wat mijn favoriete plukbloem is, is de pimpernel! Maar ook grote kattenstaart, beemdkroon en meisjesogen zijn schitterende snijbloemen die wij graag in borders terugzien. 

Heb jij het te druk met het genieten van het mooie weer? Dan is een borderpakket met plukbloemen wat voor jou. Je hoeft alleen maar te meten hoe groot het oppervlakte is dat je wilt beplanten en je kunt aan de slag. Je hebt dan gegarandeerd een mooie combinatie van planten die perfect op elkaar zijn afgestemd.

Meer tuinblogs

Wil je meer weten over borderplanten, inheemse planten, bloeiende tuinplanten en borderpakketten in de tuin? Lees dan ook meer blogs op de site van yarinde. 

Terug naar blog