Scabiosa Yarinde tuinplanten

Scabiosa

Scabiosa

Als je een plant met mooie bloemen zoekt, kijk dan eens naar de Duifkruid 'Scabiosa'. Deze plant is er in meer dan 100 soorten en verkrijgbaar in blauwe, paarse en dieprode bloemen. De bloemen lijken een beetje op speldenkussens. De Nederlandse naam van Scabiosa doet haar geen recht aan, ze wordt namelijk schurftkruid genoemd. De naam heeft echter totaal niets te maken met de huidziekte schurft. Gelukkig is er ook een andere naam voor haar bedacht: duifkruid. De bloemen doen namelijk denken aan een duif die zijn veren heeft opgezet.

Eenjarige en meerjarige Scabiosa

Hoewel van de Duifkruid 'Scabiosa' wordt gezegd dat er soorten zijn die meerjarig zijn, is helaas vaak gebleken dat ze de winter toch niet overleven. Scabiosa Caucasica heeft de naam om na de winter weer volop te gaan bloeien, maar in de praktijk blijft dat slechts een enkele Scabiosa de winter overleeft en dan gaat het niet om de Caucasica, maar om de Columbaria met haar lilakleurige bloemen.

Mocht je toch willen proberen de plant te overwinteren, snoei de plant dan in het najaar tot 5 centimeter boven de grond terug en bedek haar met stro.

De verzorging van een Scabiosa

Ga je een Scabiosa verzorgen, dan zul je haar alleen in droge dagen water moeten geven. Normaal gesproken heeft ze genoeg aan de regen, maar op zomerse dagen is een extra gietertje water wel een vereiste. Zorg er altijd voor dat het water makkelijk weg kan. Ga je de Duifkruid 'Scabiosa' in potten, maak dan altijd een paar gaatjes in de pot, zodat het teveel aan water afgevoerd kan worden.

Een Scabiosa mesten kun je direct na het planten doen. Zo wordt de bloei van de bloemen gestimuleerd.

Zo geniet je het langst van de Scabiosa

Ga je een Scabiosa kopen, plant deze dan op een plekje waar het niet te warm of te koud is. Het liefst geeft de Scabiosa de voorkeur aan een plekje in half schaduw, zodat ze toch zon heeft, maar ook niet de hele dag. Ze houdt van een voedselrijke grond, maar niet van hitte,  teveel regen en ze kan niet tegen vorst. Heb je eind april of half mei een Scabiosa op een mooi plekje geplant, dan kun je van eind juni tot september mooie bloemetjes verwachten. De plant wordt, afhankelijk van het soort, ongeveer 50 centimeter hoog. Knip de uitgebloeide bloemen af, zodat je een nette plant blijft houden en de plant weer nieuwe knoppen kan vormen.

Het vermeerderen van de Scabiosa

Een Scabiosa stekken kun je door de plant te scheuren. Ook kun je in maart zaaien. Bewaar hiervoor wat uitgebloeide bloemen en laat deze verdrogen. Wrijf vervolgens de bloem voorzichtig tussen je handen tot je een bolletje overhoudt. Dit is het zaadje wat je kunt planten voor de nieuwe Duifkruid 'Scabiosa'. Je kunt de zaadjes in maart in een potje kweken en in mei in een pot of de vaste grond planten. Op deze manier kun je heel veel nieuwe plantjes kweken. Een Scabiosa snoeien doe je door de uitgebloeide bloemen te verwijderen, zodat de plant weer nieuwe bloemen aanmaakt. 

Meer planten soorten en online bestellen

Blader door meer dan 7000 soorten planten voor uw tuin in onze website. Ontdek allerlei vaste planten, siergrassen, struiken, bodembedekkers en meer. Per soort geven wij informatie over combineren, snoeien en bemesting. De meest gangbare soorten tuinplanten kunt u ook online bestellen via onze webwinkel.

Terug naar blog