U wilt meer bijdragen aan de natuur? Maar u houdt niet echt van tuinonderhoud? Een natuurlijke tuin kan de oplossing zijn. Bijvoorbeeld in uw voortuin waar u verder toch weinig doet. Maak hier een oase voor hommels, bijen, vlinders en heel veel andere dieren van. De wereld een stukje natuurvriendelijker maken met uw tuin? Het kan echt!
Bij een natuurlijke tuin spelen glooiende vormen, dieren en veel soorten natuurlijke planten een rol. Maar hoe u nu precies een natuurlijke tuin maakt leest u in deze blog.
Stap 1 - Grondwerk, Boomstammen en Keien
Een natuurlijke tuin is nooit vlak. De basis is een glooiend geheel met daarin natuurlijke elementen als sierkeien en oude boomstammen of een takkenril (stapel takken tussen 4 boompalen). Zo krijgen grondbijen, rupsen enzovoorts natuurlijke verblijfplaatsen. Zorg bij voorkeur ook voor een lager deel waar bij hevige regenval water in kan blijven staan. Ideaal voor o.a. vogels en egels die willen drinken. Of maak er zelfs een vijver(tje) bij.
U heeft weinig budget? Geen probleem, oude stoeptegels, boomstammen, staptegels enzovoorts zijn vaak in de buurt gratis af te halen via Marktplaats als u zelf niets heeft. Een oproepje op social media kan ook helpen.
Ook kunt u naast natuurstenen staptegels van schelpen slingerpaadjes maken of looppaden maken met frans boomschors. Het eerste jaar geheel onderhoudsvrij houden? Strooi houtsnippers of boomschors tussen uw planten.
Stapel berkenstammen centraal in natuurlijke tuin
Staptegels passen goed bij de natuurlijke tuin
Oude boomstronken in natuurtuin
Stap 2 - Planten kiezen
Nu komt het leukste, uw natuurlijke tuin voorzien van planten. Zorg voor lekker veel planten zodat u weinig onderhoud heeft. Kies sterke, winterharde soorten die goed met elkaar matchen. Vaak kiest men voor veel inheemse soorten. Gebruik tevens polvormende siergrassen en bodembedekkende soorten vaste planten. Zet allerlei soorten die passen bij uw bodem en hoeveelheid zonlicht dwars door elkaar tot een spannend geheel.
Siergrassen zoals Zegge 'Carex', Veldbies 'Luzula' in de schaduw, Vingergras 'Panicum' en Struisriet 'Calamagrostis' passen goed bij een natuurtuin. Maar denk aan deze soorten inheemse vaste planten:
- Echte Salie 'Salvia'
- Beemdkroon 'Knautia'
- Tongvaren, Mannetjesvaren en Eikvarens in de schaduw
- Bosanemoon in (half) schaduw
- Grote Kattenstaart 'Lythrum' op vochtige plekken
- Donkere Ooievaarsbek 'Geranium Phaeum'
- Margriet 'Leucanthemum'
- Vingerhoedskruid 'Digitalis' geeft hoogte en diepte
- Adderwortel 'Persicaria' bodembedekkers
- Ruwe Smele 'Deschampsia' siergras TIP
- Wilde Akelei 'Aquilegia Vulgaris'
- Schout bij Nacht ' Rodgersia Aesculifolia' in de schaduw
Andere soorten vaste planten die goed passen zijn:
- Ezelsoor 'Stachys byzantina 'Silver Carpet' met zijn grijze blad steekt mooi af bij groen
- Wolfsmelk 'Euphorbia' (wintergroen)
- Vuurpijl 'Kniphofia'
- Chinese Ruit 'Thalictrum delavayi'
- Kruisdistel ' Eryngium bourgatii'
- Prachtkaars 'Gaura' in zonnige tuinen
- Rotsplanten voor in stapelmuren
Wees niet bang om fouten te maken bij uw beplanting. Zolang u maakt kijkt naar uw bodemsoort en hoeveelheid zon. Zorg vooraf voor een goed doorlatende bodem en meng uw bestaande grond met onze universele aanplantgrond.
Oja, een (gemaaid) gazon, dat past niet in een natuurtuin, wel een onderhoudsvriendelijke bloemenweide. Bekijk hier onze bloemenmengsels.
Maak uw natuurlijke, wilde tuin absoluut compleet met een heester of compacte boom. Onze meerstammige heesters geven meer diepte en hoogte aan uw natuurtuin.
Denk aan een Rode bes 'Ribes Rubrum' of (bio) Japanse Wijnbes om zelf van te snoepen of een vogelvriendelijke Groene of Zwarte vlier 'Sambucus'. Tevens is een inheemse Wollige Sneeuwbal 'Viburnum' of Gele/Rode/Oranje Toverhazelaar 'Hamamalis' ook een uitstekende keuze. Andere (solitaire) heesters die wij aanraden in een natuurtuin:
- Wilde kardinaalsmuts 'Euonymus europaeus'
- Gele Kornoelje 'Cornus Mas'
- Multistam Rode Pruikenboom 'Cotinus' of meerstammige Prunus Cerasifera 'Nigra' met donkerrood blad (steekt mooi af!)
- Groene Hulst 'Ilex' (wintergroen)
- Duindoorn ' Hippophae rhamnoides'
- Witte of Rode Kornoelje 'Cornus'
- Brem 'Cytisus' mooie grillige vorm met gele bloei
- Gewone Sering 'Syringa'
- Gewone Hazelaar 'Corylus Avellana' (inheems)
- Vogelvriendelijke en wintergroene 'Struikklimop Hedera'
Let op, 'strakke' soorten als Hortensia's passen minder goed bij een natuurtuin.
Bomen
Zelfs in kleine natuurlijke tuinen voegt ook een boom echt iets toe! Het vormt een schuilplaats voor vogels en geeft uw tuin schaduw. Tevens nemen bomen veel vocht op. Voor een moderne look kunt u zelfs een Japanse Esdoorn 'Acer' opnemen in meer schaduwrijke hoeken. Qua (compacte) bomen is verder gebruikelijk om soorten als de Berk 'Betula', de vogelvriendelijke Lijsterbes 'Sorbus' of Amerikaans Krentenboompje 'Amelanchier Lamarckii'.
Ook een fruitboom zoals een appelboom opnemen in uw wilde tuin is helemaal niet raar. Tevens is een walnootboom een prachtige optie om ook nog van te eten.
Walnootboom
In vochtige hoeken of langs een sloot kunt u ook denken aan het planten van wilgen.
Natuurlijke schutting erbij?
Wilt u verder een schutting opnemen in uw natuurlijke tuin? Dan past een erfafscheiding van wilgentenen natuurlijk perfect. Vlecht deze om kastanjepalen en bekleedt met onze klimplanten tot een prachtig geheel.
Alle genoemde soorten zijn te koop in onze webshop en leveren wij uit eigen voorraad snel bij u.
Stap 3 - Laten groeien
Ziet u onkruid of planten die gaan overheersen spit deze dan in het voorjaar weg. Ziet u onkruid dat te veel overheerst, trek deze in en rond de zomermaanden weg. Voorkom schoffelen, hiermee beschadigt u snel planten of zaadjes.
- Bosaardbei 'Fragaria Fesca'
- Kruipende Ereprijs 'Veronica'
- Ooievaarsbek 'Geranium' (lage en halfhoge soorten)
- Kruipend Zenegroen 'Ajuga Reptans' wintergroen en inheems
- Maagdenpalm 'Vinca Minor' groenblijvend en sterk