Bomen en struiken kopen? Hierop let je dan!

Waarom je niet alleen moet letten op de hoogte bij de aanschaf van bomen en struiken

Naast de hoogte van een plant bij levering lees je altijd de potmaat terug in de beschrijving. Natuurlijk is de hoogte bij aanschaf belangrijk bij het aankopen van bomen, struiken, en klimplanten. Je wilt immers snel resultaat en niet jarenlang wachten op mooie bloemen of heerlijke vruchten. Maar hoe krijg je snel het gewenste formaat van tuinplanten? Door naast de hoogte ook naar de potmaat en stamomtrek te kijken! Dat zegt vaak veel meer dan de door kunstmest omhoog gejaagde hoogte.

Welk invloed heeft de potmaat op de groeisnelheid van bomen en planten

Hoe groter de pot, hoe groter de kluit en hoe meer wortels de planten zullen hebben. Meer wortels betekent dat de plant beter in staat is om voedingsstoffen op te nemen. Er zijn immers meer wortels om na het aanplanten straks voedingsstoffen en water te kunnen vinden. Dit resulteert dat planten met een grotere kluit (lees potmaat) sneller zullen groeien in de tuin en beter bestand zijn tegen bijvoorbeeld droogte. 

Is je oog gevallen op een langzaam groeiende struik? Bijvoorbeeld een Laurierkers of een Japanse esdoorn, dan zal een plant met een grotere potmaat sneller groeien. Een grotere kluit betekent daarnaast ook een sterkere plant die minder snel zal omwaaien tijdens een storm. De wortels houden de boom of struik goed op zijn plek. Het zijn daarom de jonge bomen langs de kant van de weg waar boompalen omheen staan, bij grotere bomen is dit niet meer nodig. Wist u dat de prijs van planten grotendeels wordt bepaald door de potmaat en niet de hoogte van een plant? 

Waar staan de P en C voor bij tuinplanten

Potmaten van tuinplanten worden altijd aangeduid met de een code, bijvoorbeeld P9 of C2. De P in P9 staat voor 'Potmaat'  en de 9 staat voor de grote in centimeter. P9 betekent dus een pot van 9x9 cm. De C in C2 staat voor 'Container'. De 2 staat in dit geval voor het aantal liters. Een struik of heester die wordt geleverd in C2 pot komt dus in een container die een inhoud van 2 liter heeft. 

Vaste planten worden veelal in P9 pot aangeboden. Deze geeft genoeg ruimte om snel in te groeien. Een grotere potmaat zal de volwassen hoogte van vaste planten niet beïnvloeden, maar eerder de hoeveelheid bloemen. Naarmate de plant (in de tuin) zal groeien zullen er meer bloemen ontstaan. De plant heeft namelijk meer wortels! Struiken en heesters worden aangeboden in C1,5 potten tot en met zelf C1000 potten en alles tussenin. 

Vaste planten uit onze borderpakketten - P9 potmaat

Struiken en bomen met draadkluit

Daarnaast worden planten en bomen ook aangeboden met kluit (wortelgoed) en als draadkluit. Deze komen direct uit de volle grond. Bladverliezende hagen, struiken en bomen zijn in de wintermaanden in rust waardoor deze ook geleverd kunnen worden met kale wortel. Dit proces is minder arbeidsintensief dan potgekweekte planten. Hierdoor zijn de kosten lager, maar is de kans op uitval wel groter. Er wordt wel is beweerd dat in het najaar 'de beste tijd is' om aan te planten, maar dat is niet helemaal waar. Het is minder arbeidsintensief, waardoor de prijzen aantrekkelijker zijn. De populairste planten die in het najaar met een kale wortel geleverd worden zijn de beukenhagen en haagbeuken. 

Grotere bomen en struiken kunnen ook geleverd worden met een draadkluit. De aardkluit van deze struiken en bomen worden bijeengehouden met een jute doek die wordt verstevigd met een metalen korf. Deze bomen kunnen dan gewoon in de volle grond gekweekt worden en worden door de kweker na verkoop netjes opgebonden. Het voordeel van bomen en struiken met draadkluit is dat deze direct in de tuin geplant kunnen worden. De metalen korf hoeft ook niet verwijderd te worden. Draadkluit en wortelgoed planten worden doorgaans geleverd vanaf oktober tot en met eind april. Bomen en struiken worden dan in een pot gezet, dat potgedrukt genoemd word. 

Oude fruitbomen met draadkluit

Stamdikte en stamomtrek

Bij bomen of struiken op stam worden naast de potmaat en hoogte ook de stamdiktes vermeld. Deze zegt iets over de leeftijd. Hoe dikker de stam, hoe ouder deze zal zijn. De stamdikte wordt gemeten op ongeveer 1 meter vanaf de hoogte. Hieronder de gebruikelijke stamdiktes. 

  • 6/8 cm
  • 8/10 cm
  • 10/12 cm
  • 12/14 cm
  • 14/16 cm
  • 16/18 cm
  • 18/20 cm
  • 20/25 cm

Wilt u een (compacte) boom kopen voor in uw tuin? Wij kunnen heel gericht voor u op zoek gaan naar de juiste boom met de juiste stamdikte. Ook kunnen we bij dakbomen of leibomen op stam kijken naar de stamhoogte. Wilt u een meerstammige boom? Wij sturen u graag foto's van verschillende opties zodat u precies kunt kiezen welke boom u krijgt. 

Hoogstam, halfstam en laagstam - wat is het verschil?

Bij Leibomen en vormbomen worden leest u terug of het laagstam of hoogstam is. 

- Laagstam: de stam heeft een hoogte van 50 tot 80 cm. Hierboven begint de kruin van de plant. Laagstam (fruit)boompjes passen goed in verhoogde borderbakken of bloempotten waar wat minder ruimte is (bijvoorbeeld een borderbak tot 50cm diep). Hieronder een voorbeeld van een Pinus als laagstam. 

Pinus als laagstammetje 

- Halfstam: de stam heeft een hoogte van 120 cm. Hierboven begint de kruin van de plant. Halfstam bomen worden veel aangeplant in voortuinen, met daaronder bodembedekkers. Hieronder zie je een roos op halfstam geënt. 

Rozen als halfstam

- Hoogstam: de stam heeft een hoogte van 180 tot 220 cm. Deze maatvoering zie je voornamelijk terug bij leibomen, dakbomen of andere vormbomen. Hieronder zie je twee leibomen met een stamhoogte van 220. Precies hoog genoeg om net boven een schutting uit te komen. 

hoogstam leibomen yarinde

Kijk naast de hoogte dus ook goed naar de potmaat, stamhoogte en stamomtrek.

Let op, stamdikte is iets anders dan stamomtrek

Verwar de stamomtrek nooit met de stamdiameter of ook wel stamdikte genoemd. De stamomtrek delen door pi (3,14) = de dikte of diameter! Zo is een omtrek van 6-8 cm dus ongeveer een stamdikte van 2,2 cm. Let hier goed op als u tuincentra en bomenwebshops gaat vergelijken in combinatie met de potmaat en hoe volgroeid de kroon is. Bij Yarinde bent u altijd zeker van A-keuze.

Terug naar blog