Pluimhortensia-Hydrangea-Paniculata.jpeg

Wat is verschil tussen Hortensia's en Pluimhortensia's?

Al sinds jaar en dag staat de hortensia met stip op nummer een als populairste tuinplant in Nederland. Logisch ook want er bestaan zoveel verschillende soorten, kleuren en maten. Ook de standplaatsen en bloeiperiodes verschillen erg van elkaar wat zorgt voor elk wat wils. Vaak worden de verschillende hortensia’s met elkaar verward, in dit blog leggen wij u graag uit wat nou precies het verschil is tussen de Pluimhortensia (hydrangea paniculata) en de ‘gewone’ -  of boerenhortensia (hydrangea arborescens en de hydrangea macrophylla). 

Wat is een ‘gewone’ hortensia? 

De gewone hortensia is een de Hydrangea Arborescens, een zeer bekend soort is de hortensia Annabelle of de hortensia Strong Annabelle. Typerend aan dit soort zijn de grote ronde bolvormige bloemen. De planten bereiken een maximale hoogte van 120-150cm. De bloemen bloeien van half juli tot in september. Een nadeel van dit soort is dat de bloemen vaak bijna te groot zijn (namelijk tot wel 25cm)  in verhouding met de stengels wat er voor kan zorgen dat de stengels na een flinke regenbui kunnen knakken. 

Hortensia - Strong Annabelle

De boerenhortensia

De boerenhortensia, de hydrangea macrophylla is een kleiner blijvend soort en is vooral te vinden in de typisch blauwe en roze kleuren. Dit soort heeft een vrij klassiek of ouderwets karakter doordat ze vaak bij boerderijen geplant worden. De boerenhortensia heeft een kleinere bloem dan de gewone hortensia, ongeveer 15 cm in doorsnee. De planten zijn vrij houtig en steviger dan de hortensia Annabelle. De boerenhortensia is vaak vroeg en kan vanaf juni tot augustus mooi bloeien.

Boerenhortensia - Nikko Blue

De pluimhortensia 

De minder bekende maar zeker niet de mindere van de bovengenoemde twee soorten is de pluimhortensia (Hydrangea Paniculata). De pluimhortensia is een prachtig eigentijdse plant die goed geschikt is voor de grotere tuinen. De pluimhortensia is namelijk een veel groter wordt soort, de struik wordt met goede jaarlijkse snoeibeurten met gemak 200 tot 300 cm hoog.. Daarnaast zijn de bloemen zoals de naam al verraad pluimvormig in plaats van bol en rond. De pluimen kunnen bij een sterke volwassen struik wel 35 cm groot worden. De pluimhortensia bloeit van juli tot en met september. Bijzonder aan deze struik is de verandering van kleur. In eerste instantie zijn de bloemen mooi helder wit,maar naarmate de zomer eindigt veranderd de kleur van lichtroze naar een telkens donkere kleur schakering. 

Pluimhortensia

Kortom, de grootste verschillen tussen de ‘gewone’ hortensia en de pluimhortensia’s is de grote en de vorm. Gewone hortensia worden ongeveer 150cm hoog, de pluimhortensia kan doorgroeien tot 300 cm. De bloemen van de pluimhortensia worden maximaal 40 cm terwijl de bloem van de kleinere boerenhortensia maar 15 cm groot wordt. 

Bent u op zoek naar een mooie hortensia voor in uw tuin? Naast deze soorten zijn er nog vele andere, bent u op zoek naar de beste match voor uw tuin? Lees dan onze blog over de 6 mooiste hortensia soorten. Daarnaast combineerde wij hortensia met diverse vaste tuinplanten zoals in de kant en klare borderpakketten; Machiel, Lennart en Carlijn

Borderpakket Carlijn - hortensia
 

Terug naar blog