Droge gronden

Welke planten kunnen goed tegen de droogte?

Welke tuinplanten kunnen beter tegen de droogte? Handig voor als je een lange reis gaat maken of niet mag mag sproeien van de overheid. De droogte factor begint bij de eigenschappen van de verschillende grondsoorten.

Hoe de grond in uw tuin of border invloed heeft op waterstand.

De bodem bestaat uit gesteente dat voornamelijk door erosie (wind & water) is gevormd. De groote van de korrel bepaald het grondsoort. Korrelgrootte wordt aangegeven met de eenheid 'micrometer' of 'μm'. 

  • Stenen en keien: Alles groter dan 2 mm
  • Zandgrond: Korrels kleiner dan 2mm & groter dan 50μm. 
  • Siltgrond: Korrels kleiner dan 50mu & groter dan 2μm. 
  • kleigrond: Korrels kleiner dan 2μm. 

Zand heeft de grootste korrelgrootte van alle grondsoorten, en heeft daardoor ook grotere poriën. Water zakt hier eerder in weg, neemt voedingstoffen mee, waardoor zandige bodems per definitie ook vaak voedingsarme bodems zijn. Planten die graag op een zand bodem staan kunnen dus vaak beter tegen de aankomende droogte dan planten die een kleigrond vragen. 

Ook verhoogte borders in uw tuin (door het gebruik van stapelblokken) heeft invloed op de waterstand. Door de zwaartekracht zakt het water gewoonweg eerder weg. De textuur van de bodem is misschien wel de belangrijkste abiotische eigenschappen voor de gezondheid van uw tuinplanten. Het kennen van de bodem in uw tuin en border is dus essensieel.  

kogeldistel

10 tuinplanten die beter bestand zijn tegen hitte en droogte

Onderstaande tuinplanten kunnen van nature beter tegen de aanhoudende droogt en zijn dus geschikt voor de droge grond in uw border of tuin. Het kiezen van de juiste tuinplanten voor uw droge tuin is dus handig als u graag een onderhoudsvrije tuin wenst. Hieronder hebben wij nog enkele tips om de grond van uw tuin te verbeteren én om uw droomtuin te maken.

Ook sedumplanten kunnen zeer goed tegen de droogte en zijn daarom geschikt voor een groen sedumdak. Ook trekken deze vetkruidplanten bijen en insecten aan.

Kant en klare borderpakketten met vaste planten die goed tegen de droogte kunnen

Yarinde heeft kant-en-klare borderpakketten samengesteld met daarin tuinplanten die schitterend bij elkaar ogen kwa vormen kleuren en structuur. Deze tuinplantenpakketten kunt u gemakkelijk per m2 bestellen en daardoor ook leuk om te combineren. Benieuwd naar de kant-en-klare borderpakketten van Yarinde.nl? Ontdekt de borderpakketten. Kies uit diverse thema's zoals zonnige borders of tuinborders op een kleigrond bijvoorbeeld.

droge borderpakketten tuinen en borders

Tip van Yarinde: verbeter de grond in uw tuin met dit product!

Wist u dat er mogelijkheden zijn om uw tuingrond of tuinaarde te helpen met het vasthouden van water? Deze zogenaamde 'zandgrondverbeteraar' heeft de eigenschap om water vast te houden. Zo helpt u uw droge tuin of border water vast te houden. Hierdoor hoeft u minder vaak te sproeien en bespaart u water. Klik hier voor meer informatie over dit product.

verbeter de zandgrond

Contact

Bent u druk bezig met het herinrichten van uw tuin én heeft u inspiratie nodig? Neem hiervoor contact met ons op. Wij denken heel graag met u mee.

Terug naar blog