amberboom-kant-en-klaar-haag.jpg

Zelf een kant en klare haag maken, tips en tricks

Een volgroeide kant en klaar haag op een stalen trellis is niet goedkoop. Maar u kunt deze ook zelf maken. Dat scheelt een hoop geld. Wij leggen in deze blog uit hoe u te werk gaat.

Stalen rek kiezen

Ten eerste heeft u stalen trellis schermen nodig. Deze zijn er in diverse maten te koop. Van 180x180 cm tot 120x180 en 90x180 cm zijn de meest gangbare maten binnen de metalen rekken voor klimplanten. Let wel op de maaswijdte, hiermee worden de grootte van de vakjes bedoeld. Deze zijn vaak 10x10 of 15x15 cm groot.

stalen trellis voor klimplanten

Palen erbij

Plaats deze stalen schermen met 6 draadzadels aan een houten paal, bijvoorbeeld een 7x7 cm dikte Azobe hardhouten paal van 2,75 meter lang. Of kies een 88x88 mm dikte grenen geïmpregneerde paal. Ook kan je kiezen voor een duurzame Nobifix tuinpaal of zelfs een Accoya paal die in de grond minimaal 50 jaar meegaat. 

hardhouten palen met metalen trellis schermen en hedera planten

Klimplanten kiezen

En nu de klimplanten. Plaats elke 25 cm een klimplant. Zorg daarbij voor de juiste (jaarlijks!) voor de juiste bemesting. Kies bij Yarinde uit diverse klimplanten. Bijvoorbeeld de wintergroene Toscaanse Jasmijn of de snel groeiende Hedera. Ook de fraaie bloeiende Clematis, Blauwe of Witte regen of een eetbare klimdruif zijn aanraders. Kiest u meteen een grote maat dan is de inkijk al een stuk minder. Wilt u bepaalde zichtlijnen echt geen inkijk, plaats dan een dopheidemat over uw trellis of zet hier een dichte schutting neer. Bij juiste bemesting en bij droogte bewatering heeft u binnen enkele jaren een dicht scherm. Let bij de keuze van klimplanten op wat de standplaats is (zon of schaduw) en de bodemtype. Sommige soorten zijn niet wintergroen. 

kant en klaar haag amberboom

Iets bijzonders...

Wilt u iets bijzonders? Kies dan voor de fraai bloeiende trompetplant, de hopplant met zijn fraaie bladeren of de Chocoladewingerd. Wilt u toch liever een kant en klaar haag die reeds helemaal vervlochten is met het stalen scherm? Bekijk dan onze kant en klaar hagen. Deze hagen zijn wel duurder in prijs, maar vormen ook sneller een dicht geheel. Kies bijvoorbeeld voor de wintergroene Portuge Laurier, het grote blad van de Amerboom zie foto of de fraaie beuk op stalen trellis.

 

Terug naar blog