luxe-regenton-1000-liter-ibc-container.jpeg

Zo maak je een grote regenton van een omgebouwde IBC container

IBC opslagtanks worden veel eenmalig gebruikt voor opslag van speciaal water en vloeistoffen. Daarna zijn de IBC vaten heel geschikt om een extra grote regenton van te maken. Dit kan je relatief eenvoudig zelf doen. Wel eerst even een aantal malen schoonspoelen natuurlijk voordat u uw tuinplanten gaat besproeien.

ibc container omgbouwd tot grote houten regenton

Ga als volgt te werk bij het zelf maken van een grote regenton van een (gebruikte) IBC container:

Koop een IBC-vat, ook wel IBC-container genoemd, via kluswebshops als Wovar inclusief bezorging aan huis of haal in de buurt via marktplaats een tweedehands tank op. Kies uit 600, 800 of 1000 Liter inhoud. Let op dat er een werkende tapkraan, deksel en pallet onder zit bevestigt. Een kunststof pallet gaat overigens doorgaans langer mee dan een houten pallet. We raden 1000 Liter vaten aan, deze zijn zo'n 120x100 cm groot en circa 120 cm hoog.

opslagtank ibc container

Bekleedt vervolgens van (rest)hout de wanden van uw IBC-container of plaats klimplanten tegen de stalen rekken van het vat. Een haagje om uw tank heen planten kan natuurlijk ook. Zo wordt het een stuk prettiger om naar te kijken.

Desgewenst de regenton op een verhoogd platform plaatsen

U kunt er voor kiezen om uw extra grote regenton op piketpalen of bijvoorbeeld oude tegels of stapelblokken te plaatsen zodat u het tapkraantje onderin ook echt kan gebruiken voor het vullen van uw emmer. Ook kunt u de bovenkant van het vat eruit snijden en zo van bovenaf een gieter in uw vat dompelen. Bij de laatste optie is het koppelen aan uw regenpijp ook een stuk eenvoudiger dan montage van uw hemelwaterafvoer pijp aan het deksel. 

Ondergronds?

Uw IBC-container ondergronds verwerken kan ook, maar doe dit niet zomaar. Zorg eerst voor hardhouten bekleding zodat uw vat niet kan indeuken door druk van de grond als uw container leeg is. Bij het ingraven van uw vat kunt u een deksel maken en bij gebruik deze weghalen en bijvoorbeeld een dompelpomp in uw opslagtank voor regenwater plaatsen en zo uw tuin besproeien.

Voor uitgebreide Doe het zelf tips voor het ombouwen van een IBC-vat in een grote regenton, check deze site van Wovar.

Terug naar blog