borders tuin inrichten

Border inrichten met planten, voorkom deze meest gemaakte fouten

Lees de meest gemaakte fouten bij het inrichten van tuinborders in dit artikel en ontdek onze handige tips.

De border is te klein. De grootte van de border bepaalt welke tuinplanten geschikt zijn. Vaak zien we te smalle borders waar bijna niets in past. Kies bij voorkeur voor borders van minimaal 50 cm diep. Dan valt er ook iets meer van te maken. Liefst nog dieper om zo ook echt ruimte te maken voor een mooie opbouw van borderplanten. Heeft u een kleine tuin? Zorg dan voor smalle borderranden van bijvoorbeeld cortenstaal of verzinkt staal , zo pakt u extra borderruimte en heeft u genoeg ruimte voor uw tuinplanten.

border zonder plan

Op bovenstaande foto zie je een border zonder plan en zonder onderhoud + de gevolgen daar van.

Niet alleen eyecatchers. Niet alles draait om het combineren van bloeiende planten. Kies ook voor ondersteunende planten, zoals bodembedekkers en groenblijvende heesters zonder bloei. Zorgt tevens voor variatie in bladvormen en bladstructuren. Dat maakt de border spannender. Werk met grote bladplanten, die zorgen voor rust. Bij grote tuinborders patronen herhalen, dat geeft meer lijn aan uw tuin. Maak een ontwerp.

Te veel kleuren. Vaak zijn 2-3 bloeikleuren voldoende in de tuin. Heeft u 5 of meer bloeikleuren dan wordt uw border onrustig. Dat kan natuurlijk erg mooi zijn, maar wordt afgeraken bij kleinere tuinen. Zorg in kleinere borders en tuinen dat kleuren niet met elkaar vloeken. Oranje past bijvoorbeeld goed bij wit, niet bij rood. Koop nooit zomaar een fraai bloeiende tuinplant die u toevallig tegenkomt en erg mooi vindt. Denk vanuit samenhang, standplaats in uw tuin en bodemsoort. Begin met een schets. 

Hieronder enkele populaire kleurencombinaties. Wilt u meer informatie over deze borderpakketten? Klik dan hier.

kleuren combineren tuinplanten border smalle border lange border

Kleurenpsychologie. Met het gebruik van verschillende bloeikleuren kunt u uw tuin of border langer, groter of juist smaller en korter doen lijken. Warmere kleurtinten, zoals geel, oranje en rood maken de tuin kleiner. Terwijl de koelere kleuren juist een suggestie van afstand en maken uw border meer ruimtelijk. De bloei van de warme tinten komen direct op je af in de border, het zijn kleuren die erg opvallen in de tuin. De koudere kleuren als paars en blauw zijn daarintegen wat rustgevender en meer bescheiden. Ga dus na welke tuinstijl bij u past. Wilt u een rustgevende tuin met koele kleuren of juist een expressieve tuin met warme tinten?

Te weinig rekening houden met bloeivormen. Tuinplanten bloeien in allemaal verschillende vormen en structuren. Veel mensen kiezen voor zoveel mogelijk kleur, want dan is er overal wat te zien. Heeft u een smalle border of kleine tuinborder? Dan kunt u beter kiezen voor een paar kleuren, en meer combineren op bloeivormen. Door dezelfde kleurtinten te gebruiken, met verschillende bloeivormen zorgt u voor meer balans en eenheid. Zonder dat het saai wordt! Kies dan bijvoorbeeld voor tuinplanten met een opgaande bloeivorm, die zijn de uitroeptekens in uw tuin! Combineer dan deze met de een horizontale bloeivorm, bijvoorbeeld met een Duizendblad. Op deze wijze werkt u met horizontaal- en verticaal bloeiende tuinplanten. Wist u dat er wel 25 verschillende bloeiwijzes zijn?

Verschillende bloeivormen creeeren een mooi beeld in de tuin

 

Te weinig combineren op blad. Natuurlijk zijn verschillende bloemen en bloeikleuren prachtig in uw tuinborder. Maar net zo belangrijk is de variantie in het blad. Het combineren van verschillende blad-structuren en blad-kleuren zorgt voor een spannend effect in uw tuin. Het blad is vaak veel vaker aanwezig of zichtbaar. De kleur en vormen van het blad hebben dus een groot effect op het aanzicht van uw tuin. Hieronder ziet het de pracht en praal van de verschillende bladeren. Onze tip is dus: let bij het combineren van tuinplanten ook op de verschillende bladeren. Kies dan voor vaste planten & heesters met verschillend blad. 

Bladstructuur van verschillende tuinplanten

Niet weten wat Schaduw, Halfschaduw en Zon op plantenetiket precies betekent. Veel mensen weten niet dat met halfschaduw bedoelt wordt dat een border 2 tot 5 uur per dag in de zon ligt. Daaronder is een schaduwborder en daarboven een zonnige border. Dit is nogal van belang bij de keuze van uw tuinplanten, struiken, siergrassen en eventueel bloembollen. Wat ook veel mensen niet weten is dat tuinplanten met lichtkleurig blad mooier staan in donkere hoeken van uw tuin en vice versa. 

Groeigrootte en groeisnelheid onderschatten. Hoge tuinplanten komen doorgaans achteraan in de border en lage planten vooraan. Soms is het leuk enkele halfhoge planten ook vooraan te plaatsen ter afwisseling. Dit zorgt voor een spannende tuinborder. Pas bij het aanleggen van een border op voor woekerende tuinplanten, deze kunnen de hele beplantingsvak overnemen. Geef snelgroeiers ook meer ruimte in uw borders dan langzaamgroeiers. Wist u dat er gemiddeld 7-9 planten per m2 in een border horen te staan?

border opbouw laag naar hoog en mix groepjes en solitaire heester

Groepsgrootte. Sommige planten passen mooi in groepjes van 5, andere weer in groepjes van 3, 7 of juist solitair. Dit hangt sterk af van de soort en uw type border. Het herhalen van groepjes planten in uw border zorgt ook vaak voor rust en structuur. Een patroon maakt een border netjes, dit wordt nog wel eens onderschat. Plant de verschillende soorten in groepjes bij elkaar, anders vallen ze in het niets. Heel veel planten komen mooi tot hun recht in grotere groepjes dan als solitaire plant. 

Hieronder ziet u een foto waarbij siergras structureel is aangeplant, dit neemt direct het natuurlijke effect weg dat een border zou moeten hebben. Plant in uw border bij voorkeur in oneven aantallen, bijvoorbeeld zig-zaggend of in driehoeksverhouding. 

Het is beter om willekeurige volgorde aan te planten

Bloeiperiodes. Een zogenaamde vierseizoenenborder zorgt er voor dat er altijd iets te beleven is in uw border. Dat bereikt u met een juiste combinatie van groenblijvende planten, siergrassen en struiken + een variatie in bloeimaanden van de overige vaste planten en eventueel zaadmengsels van bloemen. Enkele langbloeiers opnemen in uw tuinborder is ook aanbevolen en wordt nog wel eens vergeten. De juiste mix aan planten daar gaat het om.

borders met siergrassen en vaste planten

Winterproof? Heeft u voordat u borderplanten gaat kopen wel even gekeken naar de winterhardheid van de beoogde planten? Wellicht heeft u Mediterrane planten (bijvoorbeeld een olijfboom) of een mooie japanse tuinplant op het oog. Zeker op een border waar veel wind staat en weinig beschutting is, is dit vragen om problemen in de winter. Jonge planten kunnen in theorie minder goed tegen vorst. Dek daarom in het eerste jaar uw nieuwe tuinplanten af met een laag bladeren. 

De bodemsoort vergeten. Deze fout zien wij supervaak. De meeste vaste planten, heesters e.d. hebben een voorkeur voor een bepaalde grondsoort, bijvoorbeeld veen, zand of soms klei. Ook houden sommige tuinplanten niet van een hele droge grond, andere haten continue natte voeten. Vraagt u bij Yarinde een kostenloze borderplan op maat aan, geef dan ook aan welke plekken in uw tuin het vaak heel nat of juist heel droog is. Zo kan onze specialist die een beplantingsplan op maat voor u maakt ook hier rekening mee houden en is de kans op bederving minimaal. Daarnaast bieden wij kant-en-klare borderpakketten per grondsoort aan. Kies uit borderpakketten die speciaal zijn samengesteld voor de drogere zandgrond of juist voor de vaak nattere kleigrond.

Grond verbeteren voordat u gaat aanplanten. Klei heeft de eigenschap dat het weinig water én voedingstoffen doorlaat, waardoor een tuin of border met kleigrond vaker natter zal staan in regenachtige dagen. Er bestaan producten om de grond dan luchteriger te maken, zodat het water gemakkelijker wegstroomt. U kunt dan de bodem luchtig maken door DCM-Lavakorrels te mengen in de bovenste laag van uw tuingrond. Het tegenovergestelde geldt voor zandgronden, dat makkelijk water doorlaat. Ook deze grondsoort kunt u verbeteren door 'zandgrondverbeteraar' door de tuingrond heen te mengen. Tuiniert u dus op een lastigere grondsoort? Haal dan niet alles eruit, maar verbeter de grond voordat u tuinplanten aanplant!

het verbeteren van de grond

Geen rekening gehouden met de achtergrond. Dit zien wij ontzettend vaak. Men gaat ergens planten kopen en bedenkt dan pas, staan deze wel mooi bij onze beukenhaag of bij onze schutting of stenen muur van de woning. Zeker planten in de meestal achterste strook dienen goed bij de achtergrond te passen. Soms is het ook mooi om de schutting of tuinmuur een kleurtje te geven zodat de plantenborders er nog mooier uitspringen.

Hoogte van de border. Vaak zien we klanten met hoge tuinborders, want dat geeft diepte in de tuin lees je overal. Dat klopt ook, maar dit zorgt ook voor veel droogte en is dus niet handig als u een onderhoudsvrije border wilt en niet altijd wilt sproeien in de zomer of vaak op vakantie bent. Een lage borderrand van borderstenen of stalen cortenstaal borderranden is vaak al voldoende om diepte in uw tuin te creeren. Met de juiste planten doet u de rest.

verhoogde tuin border met steen

Te dicht op elkaar of te ver uit elkaar planten, onderlinge plantenafstand verkeerd bepalen heeft desastreuze gevallen voor uw border op lange termijn. Langzaamgroeiers dient u dichter op elkaar te zetten dan snelgroeiers. Snelgroeiers heeft u vooral ook minder van nodig.

mooie opbouw borders tuin met groepjes planten

Vooraf niet verdiepen in onderhoud. Wie een 100% onderhoudsvrije border wil komt bedrogen ook, onderhoudsarm bestaat wel, maar helemaal niets doen is nagenoeg onmogelijk. Zet in uw agenda of desnoods op de wc-kalender wanneer u uw tuinplanten moet snoeien en bemesten. Op de website van Yarinde vindt u in de plantengids voor vrijwel elke soort wanneer dit dient te gebeuren. Wees ook niet bang te snoeien of een plant terug te knippen als dit staat in onze snoeitips en onderhoudstips. Vaak zijn mensen te bang om te snoeien.

Gebruik onze gratis mobiele app voor verzorgingstips en een persoonlijke tuinkalender.

Bonustip: sommige soorten vaste planten komen pas in mei op, pas dus op met schoffelen en dergelijke in het vroege voorjaar! 

Niet zomaar beginnen met planten. Leg eerst alle tuinplanten in pot op de verwachte positie. Dompel ook alle tuinplanten even in een een bak met water en zorg voor bewatering in de avonduren in droge maanden.

Extra tip: koop nooit zomaar leuk bloeiende planten die u toevallig tegenkomst bij het tuincentrum of in onze webshop. Maar zorg altijd eerst voor een doordacht ontwerp. Bekijk hiervoor ook eens onze gratis kant en klare tuinontwerpen of ga voor onze kant en klare bordersets. Zo weet u zeker dat u een kloppend geheel krijgt waar over nagedacht is. 

Ontdek onze gratis maatwerk tuinkalender app voor verzorging van uw tuinplanten.

Met onze gratis mobiele tuinapp maakt u een persoonlijke tuinkalender voor het verzorgen van al uw tuinplanten. Naast wanneer ziet u ook hoe u moet snoeien, bemesten enzovoorts. 

tuinkalender app

Top 5 borderpakketten Yarinde

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van plantpakketten voor hun tuin. Deze zijn simpel per m2 te koop in onze webshop met keuze uit allerlei thema's van zon tot schaduw van kleigrond tot natte borders.

Onze borderpakketten, slimme plantensets die u per m2 koopt, kunnen ook eenvoudig met elkaar gecombineerd worden. Daarnaast zijn er ook borderpakketten die al veel verschillende variaties hebben, waardoor deze ook leuk zijn om als meervoud te bestellen. Populaire borderpakketten zijn:

Samengevat zijn dit onze tips bij het inrichten van borders:

 1. Maak een plan, dat kan met onze kant en klare borderpakketten of een borderplan op maat. Ook een volledig tuinontwerp heeft meerwaarde!
 2. Check de grondsoort en of uw doorgaans met een natte of droge bodem te maken heeft
 3. Denk aan de groeigrootte en groeisnelheid. Zet hoge soorten achteraan.
 4. Zorg voor variatie in bloeiperiodes, maak een border die elk seizoen iets te bieden heeft
 5. Voorkom te veel bloeikleuren of vloekende kleuren. Werk vanuit uw basisplan. Negeer uw drang tot impulsaankopen (hij bloeit zo mooi...)
 6. Weet wat verschillen tussen halfschaduw (2 tot 4 uur zon per dag), zon (6 uur of meer zon per dag, middels borders op het zuiden) en schaduwplanten (minder dan 2 uur zon per dag) zijn (borders op het noorden)
 7. Verdiep u vooraf in onderhoud en bemesting. Kies voor onderhoudsvriendelijke borders als tuinieren niet uw ding is. Helemaal geen onderhoud doen bestaat overigens niet. Met vooraf een goed gespitte en indien nodig gedraineerde bodem bereikt u ook al heel veel!
 8. Borders (met stapelblokken) te hoog maken waardoor borderplanten vaak te droog staan
 9. Zonder beplantingsplan naar een tuincentrum gaan en zomaar wat leuk bloeiende planten kopen is de meest gemaakte fout
 10. Bij borders met weinig beschutting extra goed kijken naar de winterhardheid
 11. Zorg voor een doordachte mix van groenblijvende heesters/planten/siergrassen en bloeiende tuinplanten
 12. Variatie in bladvorm en bladkleur naast bloeikleur en bloeiwijze. Werk bij vaste planten en grassen met groepjes van oneven aantallen. 

Samengevat, zorg bovenal voor een beplantingsplan voor uw borders. Dat kan door een tuinontwerper met verstand van tuinplanten in te schakelen, of via onze kant en klare borderpakketten, keuze uit meer dan 50 doordachte thema's.

Ook door een borderplan op maat te laten maken door de Yarinde tuinborder experts of door eens te bladeren door onze voorbeeldborders in onze blogs en gratis standaard tuinontwerpen helpt enorm om tot een doordacht geheel te komen. 

Terug naar blog