lei-parrotia-persica.jpg

12 tips waar op letten bij het kiezen van leibomen

Bent u van plan leivorm bomen te plaatsen in uw voortuin, in de achtertuin tegen inkijk of bij uw kantoorpand voor extra schaduw en minder warmte? In deze blog geven we u graag 12 handige tips waar op letten bij het kiezen en kopen van leibomen (op hoge stam) voor uw tuin.

Checklist, 12 punten waar op letten bij het kiezen van Leibomen?

 • 1. Bladhoudend of bladverliezend. Als u bewust de ramen van uw buren wilt afschermen, kies dan voor een wintergroene leiboom variant, deze behouden de hele winter hun bladeren, bij sommige soorten wordt het blad wel bruin. Wist u dat leibeuk (Fagus), lei-amberboom en lei-moeraseik relatief sneller een dicht geheel aan bladeren geeft? Dit houdt ook fel zonlicht tegen en zorgt voor privacy. 
 • 2. Stamdikte en potmaat. Deze 2 zaken bepalen de leeftijd van de boom. Hoe dikker de stam, hoe volwassener de boom. De kans op aanslaan is bij een dikkere stam en grote pot ook groter. Ook helpt een grote potmaat bij de kans op aanslaan. Let op stamdikte is NIET hetzelfde als stamomtrek. Stamdikte is de diameter van de boom, stamomtrek is de diameter x 3,14, echter zegt de omtrek mensen doorgaans niet zo veel. De dikte doet dat wel, let hier goed op!
 • 3. Stamhoogte en totale hoogte. De stamhoogte is bij hoogstammige leibomen doorgaans 180 of 200 cm. Daarboven op zit het rek. Let goed op de breedte en de hoogte van het rek! Dit kan sterk verschillen tussen de 120 en 150 cm. Let naast de maat ook op het materiaal van het rek, bamboe, hout of staal. Sommige goedkope leibomen hebben nog alleen maar enkele horizontale takjes, dit duurt nog jaren voordat deze een dicht leischerm vormen. Let bij vergelijken van prijzen goed op of u appels met appels vergelijkt! Er zijn veel verschillen in kweek, stamdiameter en leischerm vormen. Bij eetbare leifruitbomen zijn laag stammige bomen overigens ook handig, u kunt dan gemakkelijker rijpe appels, peren, kersen of pruimen plukken zonder trap. 
 • 4. Vorst en wind. Niet alle leibomen houden van een koude plek waar veel wind staat! Sommige leibomen zijn goed bestand tegen zoute kustgebieden of strooizout als uw bomen aan de weg staan. Let hier goed op! 
 • 5. Uitzetstoffen. Staan uw leibomen nabij uw terras of zwembad? Let dan op de vruchten van de boom. Sommige vruchten bevatten sappen die uw bestrating aantasten. Dit is bij de moerbeiboom het geval. Ook kunnen Leilindes plakkerig spul afscheiden. Tevens bevatten katjes vaak zuren die steen en hout kunnen aantasten. Daarnaast geven bladverliezende soorten meer afval op uw terras dan wintergroene varianten. 
 • 6. Kleur blad, bladvorm en bladgrootte. Kies uit groen, grijs of rood blad. WIlt u liever kleinere bladeren, kies dan voor de leibeuk of de lei-olijfwilt. Houdt u van grote bladeren, kijk dan eens naar de grote bladvormen van de Leimoeraseik, Leiamberboom of de Leiplataan. 
 • 7. Zoekt u eetbare leibomen in de vorm van een Lei-appelboom of Leiperenboom? Dan moet u ook daadwerkelijk de vruchten plukken zodra deze rijp zijn. Anders wordt het een sappig rommeltje in uw tuin. Dan is laagstam ook wat gemakkelijker plukken dan hoogstam. Eventueel kunt u ook kiezen voor sierappels en sierperen in leivorm, deze kleine vruchten kunt u niet eten, maar vinden de vogels wel lekker. Tevens zijn de eetbare lei-kersenboom en lei-pruimenboom mogelijk. 
 • 8. Wilt u fraai bloeiende leibomen? Kies dan de Leimagnolia, leipeer, leikerspruim of lei-appelboom. De Leifruitbloemen bloeien al vroeg in het jaar in wit of lichtroze kleur. Ze geven later in het jaar ook nog eens siervruchten of echt eetbare appels, peren, pruimen of kersen. De mooiste bloeiende leibomen zijn echter niet wintergroen.
 • 9. Let ook op de stam kleur en tekening. De stam is namelijk behoorlijk in het zicht bij deze hoogstambomen. De leiplataan en leilinde staan bekend om hun mooie en rechte bast. Ook de Lei-moeraseik en de Lei-amberboom hebben een rechte stam. Bij de Lei-steeneik is de stam vaak niet helemaal kaarsrecht.
 • 10. Onderschat de aanplanting niet. Het maken van een houten frame van rondhouten palen in een strakke lijn en diverse rijen horizontale latten of staaldraad bevestigen is best een klus. Zorg bij aanplanten ook voor voedingsrijke tuingrond indien nodig en voor bewateren bij droge periodes. 
 • 11. Snoeien is een must voor een strakke leihaag. Snelgroeiende soorten zoals de Olijfwilg, Linde en Plataan moet u vaak wel 2 keer per jaar snoeien. Langzaam groeiende soorten zoals de Leibeuk en de Leisteeneik maar 1 keer per jaar even bijwerken. De langzaam groeiende leibomen zijn qua prijs wat hoger in aanschaf. Zorg voor een grote huishoudtrap voor buiten. Werk bij voorkeur met 2 personen bij het snoeien op hoogte. Werk met een takkenschaar en snoeischaar om dikkere takken bij te werken. Voor het bijwerken van het blad werk met een heggenschaar. Door het snoeien bij te houden krijgt u een dichter geheel.
 • 12. Bemesten niet vergeten. Veel mensen vergeten hun hagen en bomen tijdens het bemesten. Afhankelijk van uw grondsoort is het ook goed om uw leibomen te bemesten met natuurlijke bemesting zoals koemestkorrels. Uw boom zal beter groeien en uw leischerm zal eerder dichtgroeien. 

Dit zijn onze top 5 favoriete leibomen:

1. Lei-Moeraseik, prachtig, groot eikenblad met mooie herfstverkleuring, sterk, winterhard en halfwintergroen: in de winter worden de bladeren bruin. Goede alternatieven zijn de Lei-Amberboom en de Lei-Plataan. 

Lei-Moeraseik

2. Lei-Steeneik, wintergroen en weinig onderhoud, wel is de stam doorgaans minder recht dan de Leilinde.

Lei-Steeneik

3. Lei-Olijfwilg, het zilvergrijze blad staat erg mooi en is groenblijvend in de winter. Wel een beschutte plek kiezen.

Lei-Olijfwilg

4. Lei-Peer, de peer heeft van alle fruitbomen de mooiste bloei en bladeren. Als u eetbaar leifruit wenst raden wij de peer aan. Ook de sierpeer en sierappel zijn fraaie leibomen. De wilgbladige siertreurpeer is ook een fraai alternatief. Vergeet niet, leifruitbomen koopt u voor het fruit en de mooie bloei, het zijn niet de soorten waar de bladeren een heel dicht geheel vormen.

Lei perenboom

leipeer met peren

5. Lei-Beuk, de mooie getande bladeren zijn ook op hoge stam schitterend. 

Leibeuk

Meerdere soorten leibomen combineren

U kunt ook meerdere soorten combineren, bijvoorbeeld 2 bladhoudende soorten op de plek waar u inkijk heeft en 2 eetbare leifruitbomen of enkele leibomen met decoratieve bladeren daar omheen. Wij geven u graag persoonlijk advies.

Check ook onze blog

Lees ook verder op onze blog: wat zijn de mooiste leibomen voor uw tuin. Of ontdek meer informatie bij de verschillende leibomen die wij te koop aanbieden op deze pagina.

Hoe plaatst u leibomen strak in een frame

Wilt u zich alvast verdiepen in het maken een constructie voor het geleden van uw leivorm bomen? Lees dan onze doe het zelf stappenplan voor leibomen ondersteunen.

leibomen constructie van ronde palen en staaldraad

Terug naar blog