De beste tijd voor het aanplanten van de tuin

De beste tijd voor het aanplanten van de tuin

Feit of fabel? “Buitenplanten kun je uitsluitend in het voorjaar aanplanten.” Veel mensen denken dat dit waar is, maar het klopt absoluut niet. In sommige situaties kun je zelfs beter in het najaar of de winter aanplanten.

Om uit te leggen hoe dat zit, is het belangrijk om te kijken naar de verpakking van de wortels.

Planten in potten: jaarrond aanplanten, maar liefst in herfst of lente

Veel vaste planten, klimplanten en leiplanten worden in een pot geleverd. Die buitenplanten in een pot kun je in beginsel het hele jaar door aanplanten, behalve tijdens vorst. Ook is planten in het heetst van de zomer (juli en augustus) sterk af te raden. Direct na het planten hebben ze nog geen diepe wortels en zul jij een tijdje extra water moeten geven, zeker in droge tijden. Water geven moet dus ook in de winter.

Herfstbloeiers in het voorjaar planten en voorjaar/zomer bloeiers bij voorkeur in het najaar

Aanplanten in het najaar heeft als voordeel dat je minder water hoeft te geven in de daaropvolgende zomer. Tegen die tijd hebben de planten al diepere wortels gemaakt. Plant je daarentegen in de lente, dan moet je in de zomer vaker water geven. Met de hete zomers van de laatste jaren is dat geen prettig idee. Als je (lang) op vakantie gaat in de zomer, zadel je dus ook de tuinoppas met extra werk op. Wil je ontspannen aanplanten? Plant dan in de herfst. Dan zijn de meeste vaste planten en heesters ook niet meer aan het bloeien en gaat hun energie naar de wortels. Herfstbloeiers kunt u dus wel beter in het voorjaar aanplanten.

Wanneer wintergroene planten aanplanten?

Bladhoudende (wintergroene) planten worden eigenlijk altijd in een pot bezorgd. Dit zijn planten die in de winter groen blijven. Over het algemeen zijn wintergroene buitenplanten vorstgevoeliger dan bladverliezende planten. De pot beschermt de plant. 

Als je kunt kiezen, plant de wintergroene beplanting dan het liefst aan in de herfst, van 1 september tot 30 oktober, of in de lente, van 1 maart tot 15 april. Wintergroene buitenplanten verdampen ook in de koude winter meer vocht dan bladverliezende planten. Daarom moeten ze na het planten snel wortels maken. Houd vooral bij grote hoeveelheden planten rekening met deze data. Het zou zonde zijn als ze het niet overleven.

In je eigen tuin heb jij natuurlijk de regie. Wil je maar twee plantjes planten en doe je dat het liefst in augustus? Dan kun je het riskeren. Je zult ze dan heel goed in de gaten moeten houden en veel water moeten geven.

Aanplanten

Planten zonder pot: kluit of naakte wortels juist in de winter planten

Bepaalde planten worden geleverd zonder pot. Ze hebben een kluit die bijeen wordt gehouden door verpakkingsmateriaal, zoals een juten zak of net. Ook zijn er buitenplanten die met de kale wortels worden geleverd. Wortelgoed, heet dat in vaktermen. Het voordeel van wortelgoed is dat jouw favoriete boom of struik een stuk goedkoper is dan wanneer je hem met pot koopt. Het meest populair zijn beukenhagen zoals de Carpinus (bladverliezend) en Fagus (bladhoudend) met blote wortel. Deze kunt u dan ook het beste in oktober of maart aanplanten. Kies een periode zonder vorst of extreme regen.

Buitenplanten met kluit of naakte wortels kun je dus het beste aanplanten tijdens de winterrust, nadat de struiken of bomen hun blad hebben verloren. De aanplant doe je het liefst in de winter tussen 15 oktober en 15 maart. Je plant ze juist in de winter, omdat de sapstroom dan nog niet op gang is gekomen. Dat betekent dat de buitenplanten in rust zijn. Die ruststand beschermt de plant goed tegen de winterse kou. November en maart zijn de beste maanden voor kluitplanten, kies dan een week dat het niet vriest. 

Opgelet: als je wortelgoed of planten met kluit niet direct kunt aanplanten, bewaar ze dan op een speciale manier. Maak ergens in de tuin een gat. Begraaf de wortels van de planten goed en geef dagelijks water. Zo kunnen de wortels niet uitdrogen. Deze techniek heet inkuilen en beschermt de plant.

Bomen wanneer aanplanten?

Oktober/november en maart/april zien wij als de beste periode om bomen aan te planten. Kies een week uit dat het niet vriest. Zorg voor DCM aanplantgrond en stamp de wortels goed aan. 

Lees ook onze populaire blog: meest gemaakte fouten bij plantvakken inrichten

Gratis app voor tuinonderhoud

De Yarinde app voor het verzorgen van jouw planten in de tuin is zowel in de Appstore voor Apple gebruikers en in Google Play voor Android gebruikers beschikbaar. Extra handig, de app werkt voor zowel mobiel als tablet. De app is voor zowel wel als niet Yarinde klanten gratis te gebruiken. 

Appstore link: https://apps.apple.com/nl/app/yarinde-tuin/id1673713598 

Google Play link: https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.yarinde.app.mijntuin&hl=nl 

Vergeet tot slot niet: bij droogte bewateren en te nat staan voorkomen. Verzorg uw planten in de tuin als uw huisdieren: met zorg en aandacht!

Terug naar blog