Wintertips

Wintertips

Planten en snoeien van bomen en struiken

De winter is de beste tijd om de bomen en struiken eens te snoeien. Sommige bomen hebben specifiekere eisen met betrekking tot het snoeien. Bijvoorbeeld de Berk of de Esdoorn kunnen het beste gesnoeid worden voor de jaarwisseling. Hiermee voorkom je bloedende snoeiwonden. Meer snoeitips lees je in onze blog of download onze gratis mobiele app met snoeitips en een persoonlijke tuinkalender

Aan- en verplanten van bomen en struiken

Het aan- en verplanten van bomen en struiken kun je het beste doen wanneer deze in rust zijn. De beste periode hiervoor is november tot en met maart. Let hierbij wel op dat het niet vriest, de meeste planten kunnen hier niet of slecht tegen.

Wintertips

Bescherm de tuin tegen de winter

Als er gedurende de winter veel sneeuw valt en deze blijft liggen kan dit door gaan wegen op de bomen en struiken. Dit is zonde en goed te voorkomen door ze regelmatig even schoon te schudden. Ook de vijver kan gedurende de vorst periodes wel wat hulp gebruiken om te voorkomen dat deze dichtvriest. In een dichtgevroren vijver kan de CO2 niet meer ontsnappen en verzuurt het water. Dit kan voorkomen worden door een opening te maken in het ijs. De beste manier om dit te doen is door een pot heel water op het ijs te zetten zodat het langzaam kan smelten.

Maak de tuin vogelvriendelijk

Bijvoorbeeld door het ophangen van vogelhuisjes. In onze vorige plantenpraat staan verschillende tips hiervoor. Daarnaast kunt u zorgen voor voer in de tuin, bijvoorbeeld door het ophangen van vetbollen of het strooien van voer op een voedertafel.

Wintertips

Ruim niet te veel op

Tussen de afgevallen bladeren in de tuin kunnen verschillende dieren nog veel voedsel vinden. Laat hierom de afgevallen bladeren liggen. Hiermee creëer je ook ideale plekken voor egels om hun winterslaap te houden.

Voorkom te nat staan!

In en rond de winter kan het veel regenen. Te nat staan zorgt voor wortelrot. Graaf geultjes zodat water weg kan lopen, maak wadi's, boor gaten met de grondboor of leg vooraf drainage aan. Zo voorkomt je sterfte door langdurig nat staan. 

Planten met fraai winterbeeld

Sommige tuinplanten zijn uitgebloeid ook heel fraai, vooral in de winter. Check hiervoor onze speciale blog over planten met mooi winterbeeld.

Terug naar blog