tuinplanten kopen tips

3 handige tips voor tuinplanten kopen (online)

Lees onze 3 handige tips voor het kopen van tuinplanten eerst, voordat u naar een kweker of tuincentrum sjeest. 

Wat wij voor de gezondheid van uw tuinplanten niet aanraden is linea recta naar een tuincentrum rijden en daar grote hoeveelheden willekeurige tuinplanten kopen (omdat ze momenteel zo mooi bloeien). Dit gebeurt echter heel veel, waardoor tuinplanten het vaak niet overleven en mensen het jaar erop weer een hoop geld moeten uitgeven om te genieten van de droomtuin. Maar wat is dan wel wijsheid? Hoe zorg ik ervoor dat de planten die ik kies ook de juiste planten voor mij en mijn tuin zijn? Check hier onze 3 tips:

1. Maak eerst een doordacht plan. Heeft u een bestaande tuin waar u uw buitenplanten wilt vernieuwen of wilt u een volledig nieuwe tuin inrichten? In het laatste geval is het wijs niet te bezuinigen op een doordacht tuinontwerp met beplantingsplan. Een goede tuinarchitect denkt na over de zonnestand in uw tuin, informeert naar uw tuinwensen en houdt rekening met de bodem van uw tuin. Bijvoorbeeld welke tuinplanten passen bij elkaar (qua bloeikleur, standplaats, structuren, hoogtes en blad), welke zon- en schaduwplanten zijn geschikt op welke positie en hoe hoog worden de verschillende struiken, bomen en alle andere planten (deze vindt u trouwens terug op onze online plantengids). Ook zorgt een goede tuinontwerper voor afwisseling in de bloeiperiode, zodat er altijd iets te beleven is in uw tuin.

plan maken tuin

Uiteraard kunt u ook zelf een beplantingsplan samenstellen, lees hiervoor onze handige tips. 

2. Bestel op het juiste moment. Uw haagplanten, klimplanten en borderplanten kunt u zeker niet ieder moment van het jaar planten. Het voorjaar (meestal april) en het najaar (rond september) zijn het meest geschikt. In het voorjaar dient de nachtvorst wel over te zijn. Gaat u online uw tuinplanten bestellen, maak dan helemaal een doordacht beplantingsplan, zodat u niet naderhand planten hoeft bij te bestellen en hierdoor extra bezorgkosten heeft. Sommige planten, zoals de haagbeuk laat zich het beste planten in het najaar. Voor mensen zonder groene vingers hebben wij kant-en-klare borderpakketten. Zo hoeft u niet over het combineren na te denken en heeft u in een mum van tijd een prachtige tuin!

tuin

Ook heel belangrijk is om te kijken WAT u nu precies koopt. Controleer naast de hoogte ook de potgrootte (sommige planten wordel ook met blote wortel geleverd), stamdikte en hoe oud de planten zijn. Zo slaan kleine planten en heesters vaak minder goed aan dan minimaal 3-4 jardigen die net even iets sterker zijn. 

3. Zorg voor het juiste onderhoud. Behandel uw planten als uw sieraden. Dus regelmatig bemesten, bewateren en snoeien. Elke tuinplant heeft hiervoor zijn eigen handleiding. In de Yarinde Plantengids vindt u van meer dan 3000 tuinplanten, struiken, siergrassen en bomen allerlei handige onderhoudtips. Handig is een kopie van uw gekochte planten te bewaren zodat u precies kunt nazoeken welke planten u ook alweer in uw tuin had staan. Maak desnoods een schets en schrijf de naam van de beplanting erbij. Zo voorkomt u dat u de draad kwijt raakt. Ook verliest u zo minder snel het plezier in tuinieren.

Voor het doordacht inrichten van uw border bekijk ook onze kant en klare borderpakketten of ga voor een maatwerk beplantingsplan in samenwerking met de experts van Yarinde.

Terug naar blog