Er zijn allerlei soorten jasmijn planten, klimmers, winterbloeiers en heesters. In dit blog leest u van alles over de verschillende soorten en de verzorging.
Trachelospermum - Toscaanse jasmijn
We trappen af met de Toscaanse jasmijn, een prachtige groenblijvende klimplant. Van mei tot september ziet u deze plant bloeien met kleine sterachtige bloemetjes die heerlijk ruiken. Ideaal als bekleding van uw houten of wilgenteen schutting en tevens geschikt als begroeiing van uw pergola.
Ondanks dat de plant groenblijvend is, is hij matig winterhard wat betekent dat het slim is de plant af te dekken (met vliesdoek en de grond met organisch afdekmateriaal) tijdens koude periodes. Tot ongeveer -8 graden hoeft u weinig problemen verwachten hoor.
De Toscaanse jasmijn 'Trachelospermum' staat dus graag op een beschutte zonnige tot half zonnige beschutte plek. Door zijn mediterrane achtergrond kan de plant goed tegen warm weer en droge grond, en heeft dus weinig verzorging nodig. De plant heeft geen uitgesproken voorkeur voor bodemsoort zolang deze maar voldoende voedsel bevat, dit kan ook aangebracht worden door onze DCM bio aanplantgrond toe te voegen aan het pootgat. Pas als de aarde er echt arm en uitgedroogd uitziet geef dan extra water en eventueel wat organische voeding. Wanneer de jasmijn in een pot staat is er wel wat meer verzorging nodig, houdt de aarde goed voedzaam en geef regelmatig water.
De Toscaanse jasmijn is geen extreem snelle groeier en heeft daarom geen rigoureuze snoeibeurten nodig. Wel houdt het een plant jong en vitaal om hem twee keer per jaar (maart en oktober) bij te punten.
De Toscaanse jasmijn kent drie varianten, wit, roze en geel. Allemaal bloeien ze van mei tot september en ruiken ze heerlijk naar vakantie op het Toscaanse platteland.
Jasminum nudiflorum - Winterjasmijn
De winterjasmijn is een mooie klimplant die wel tot 3 meter hoogte door kan groeien. Deze prachtige klimmer bloeit in tegenstelling tot elke andere jasmijn in de winter. Van december tot maart kleurt de struik helder geel en heeft veel weg van voorjaarsbloeiende Forsythia. De plant bloeit zonder blad, deze wordt pas gevormd na de bloei in het voorjaar. Hierdoor heb je bijna het hele jaar door plezier van deze winterjasmijn.
De winterjasmijn staat graag op een zonnige of half zonnige stek en ook deze soort heeft geen uitgesproken voorkeur voor bodemtype. De winterjasmijn is een van de weinige planten die er baat bij heeft om extra voeding te krijgen in het najaar, dit geeft hem net even een extra boost voor een uitbundige bloei.
Het mooiste is om deze jasmijn te snoeien na de bloei, knip de dode en oude uitgebloeide takken weg, laat de jongere takken zoveel mogelijk onaangetast want op deze takken zal de plant de volgende keer weer bloeien. Ook na de snoei kan het geen kwaad de plant een beetje voeding te geven.
Philadelphus - Boerenjasmijn
De Boerenjasmijn is ‘de vreemde eend in de bijt’ deze plant is namelijk minder een klimplant en meer een heester, hij wordt zelfs geregeld als haagplant gebruikt of in een houtwal geplant samen met andere bosplantsoen heesters. Van mei tot juli zorgt deze plant echt voor een weelde aan bloemen. Ook deze Jasmijn ruikt heerlijk, een frisse citrusgeur verspreid zich tussen de witte bloemen. Dit trekt niet alleen mensen maar ook veel dieren en insecten naar de plant.
Ook de boerenjasmijn geeft zijn voorkeur aan een half zonnige tot zonnige plek en geeft zijn voorkeur aan een vochtige/vochthoudende grond. Een volwassen plant mag direct na de bloei in juli terug gesnoeid worden, zo stimuleer je een uitbundige bloei en nieuwe groei. Snoei ⅓ van de oude takken jaarlijks terug tot +/- 15 centimeter boven de grond. In het voorjaar kan het geen kwaad de heester een beetje bij te voeden al is het niet noodzakelijk en redt hij het zonder voeding ook zeker. Het eerste jaar goed sproeien, dan heeft hij het wel eens lastig qua aanslaan. Zeker ook onze DCM bio aangroeigrond gebruiken.
Naast de drie bovengenoemde soorten zijn er nog andere soorten, het Arabische soort (Jasmijn Sambac, Melati) dit soort is sterk ruiken en wordt vaak voor aromatische oliën of thee gebruikt, dit soort is niet winterhard en daarom slecht bestand tegen ons kwakkel klimaat. Ook de Kaapse Jasmijn (Gardenia jasminoides 'Vetchii') wordt is (hier in Nederland) eerder een kamerplant dan een tuin plant, deze soort wordt net als de Arabische vaak gebruikt voor thee.
Bent u nou op zoek naar een mooie jasmijn voor in uw tuin, een klimmer of heester? Of wilt u graag een andere mooie klimplant kopen? Tevens bieden wij compacte bomen voor kleine tuinen en 1001 soorten haagplanten.
Kijk zeker ook eens bij onze borderpakketten, dit zijn doordachte plantensets die u per m2 koopt. Deze matchen perfect met in borders rondom uw sterjasmijn. U komt er niet uit? Of vraag om advies op maat. Heeft u andere vragen, aarzel niet en neem gerust contact met ons op.
Bekijk alle soorten en meer informatie op deze pagina Trachelospermum - Toscaanse jasmijn. Ontdek tot het gemak van online combineren, bestellen via internet en laten bezorgen door onze experts.