Hedera / Klimop

Alles over de groenste groenblijvende klimplant; Klimop (Hedera)

Wanneer we aan klimplanten denken, denken we al snel aan klimop, daarom is de hedera een van de meest gebruikte klimmers in de Nederlandse tuinen. Van origine is de klimop een bosplant en is zowel een klimmer als een kruiper. De klimop heeft kleine hechtworteltjes waarmee hij zich aan de grond of opwaartse objecten vastgrijpt en zich al woekerend richting het licht begeeft. Hedera’s zijn winterhard en wintergroen, zo heeft u altijd kleur in de tuin. In dit blog nemen we u mee in onze favoriete klimop soorten en de basisverzorging van deze snelle klimmer.

Yarinde’s favoriete klimop soorten
Hedera Helix - English Ivy
De English Ivy is een kleinbladige klimop soort. Het donkergroene geaderde blad behoudt heel het jaarrond zijn kleur. De plant is zelfhechtend, na de bloei ontstaan er kleine zwarte besjes. Deze klimop soort is erg mooi te combineren met diverse bloeiende klimplanten zoals clematissen en kamperfoelie

Hedera Helix Woerner

Hedera Helix Golden Wedding - Struikklimop
Binnen de English Ivy zijn weer talloze soorten, een van onze lievelings soorten is de ‘Golden Wedding’. Net als de ‘normale’ hedera helix is dit een kleinbladig soort alleen heeft deze plant prachtig gekleurd bont blad.
Hedera Helix Golden Wedding

Hedera Hibernica - Irish Ivy
De Hedera Hibernica is in tegenstelling tot de hedera helix een grootbladig soort en heeft daarmee het meest weg van een ‘wilde’ klimop. Oudere planten die niet te veel gesnoeid worden zullen groengele bloemen krijgen die ook na de bloei veranderen in zwarte besjes. 
Heldera Hibernica

Hedera Colchica ‘Sulphur hart’ - Persian Ivy
Deze klimop is van het perzische soort, het blad is bont en varieert van grijsgroen tot donker geel. Het blad is ovaal en krult licht naar beneden.
Hedera Colchica

Waar en hoe plant u de klimop?
Een klimop is echt een allemansvriend, doordat hij oorspronkelijk in bosrijke omgevingen groeit kan de plant zowel op een zwak zure tot licht basische grond staan. Wel is het uiteraard van belang dat er voedingsstoffen in de bodem zitten. Daarnaast verdraagt de klimop elke standplaats, zon, half zon en schaduw. Wij adviseren voor een mooi vol resultaat om 3 tot 5 stekken te planten per strekkende meter. Houdt rekening met een groeisnelheid van 50-70 cm per jaar. 

Onderhoud
Ook in het onderhoud is de hedera geen lastige klant. Voor het mooiste resultaat raden wij aan klimop twee keer per jaar te snoeien tussen de maanden maart en november. De beste momenten zijn eind mei en eind september. Het snoeien zelf is simpel, kortwiek de uitlopers maar laat de ‘gesteltakken’ met rust. Verder is het belangrijk om voor de snoei naar de plant te kijken. Moet hij meer de hoogte in, richt de snoei dan op de zijwaarts groeiende takken. Is het juist de bedoeling dat de plant een gehele schutting gaat begroeien zorg dan dat de bovenste uitlopers getopt worden zodat juist de zijwaartse takken zullen groeien. Let op, snoei niet onder de felle zon, kies liever een bewolkte dag om brandschade te voorkomen. 

Hedera's zijn beroemd om hun kracht en groeisnelheid, let daarom op wanneer de plant tegen muren of gevels wordt geplaatst. Zorg dat de plant in toom gehouden wordt want een te erg woekerende plant kan ramen, dakgoten of andere onderdelen aantasten met de hechtworteltjes. 
Hedera Needle point

Klimop is een ontzettend sterke plant en al groeit hij bijna overal het kan geen kwaad de plant 1 a 2 keer in het jaar te bemesten (in april en augustus). Wees wel spaarzaam met de mest want teveel voedingsstoffen zoals bij elke andere plant zorgt voor een overschot wat het wortelsysteem beschadigd. 

Bent u om en wilt ook u zo’n mooie groene klimmer in de tuin, kijk dan gerust eens bij ons aanbod. Naast losse planten verkopen wij ook kant-en-klaar hedera hagen.

Heeft u vragen of bent u op zoek naar advies op maat, schroom niet en neem contact met ons op. Bekijk hier meer soorten klimplanten en ga voor het gemak van online bestellen via Yarinde.

Terug naar blog