aanplanten

Is het nu te laat om aan te planten? De vier meest gestelde vragen over de geschikte tijd om een border aan te planten.

Wanneer er een plan is voor een nieuwe border of tuin aanplant, gaan we het liefst direct aan de slag. Maar wanneer kan er nou eigenlijk het beste aangeplant worden? In dit blog beantwoorden wij de vier meest gestelde vragen.

Wanneer plant je een tuin aan? 
Dat is een goede vraag, gevoelsmatig denken veel mensen dat nieuwe planten in het voorjaar geplant moeten worden. Dan komen immers alle plantjes uit hun winterslaap. In de regel is dit technisch gezien onjuist, het allerbeste moment van tuinplanten aanplanten is in het najaar. Wanneer bladverliezende vaste planten, heesters en bomen in ruststand gaan. De bodem is nog warm en de wortels van de nieuwe aanplant kunnen zich in alle rust ontwikkelen en wortelen zonder dat ze ‘gestoord’ worden en energie hoeven te geven aan groei en bloei. Daarnaast is de nazorg van de nieuwe aanplant minder bewerkelijk, denk hierbij aan het regelmatig bewateren tijdens warme dagen met felle zon

Is het najaar het enige juiste moment voor het aanplanten van een tuin of border? 
Nee, aanplanten kan het hele jaarrond op voorwaarde dat er geen vorst in de grond zit of er een pak sneeuw ligt.. Er zijn namelijk ook uitzonderingen op de najaar-regel. Sommige planten zijn vrij vorstgevoelig, ook wel matig winterhard genoemd. Bijv; buddleja, jasmijn of agapanthus. Deze planten zullen beter aanslaan wanneer ze in het voorjaar aangeplant zullen worden. Tip; bescherm matig winterharde planten met schors of ander afdekmateriaal.

Waarom lijkt het voorjaar dan hét tuinseizoen?
Er zijn verschillende redenen waarom het voorjaar juist gezien wordt als het tuinseizoen. In het voorjaar trekt iedereen naar buiten, de planten komen op, de bomen krijgen blaadjes en mensen gaan weer de tuin in om te genieten en te werken. Kortom, er is een grote vraag naar mooie nieuwe planten
Ook is het zo dat planten tegenwoordig in potten in plaats van de ‘vaste’ grond worden gekweekt. Dit zorgt ervoor dat de kweek niet meer gebonden is aan het natuurlijke ritme van de plant, dus waar voorheen de planten pas ‘plantklaar’ in het najaar waren kunnen ze dat nu het jaarrond zijn, dus ook in het voorjaar. 

Kan ik planten op een mooie zomerse dag?
Bij het planten zullen er altijd wat wortels beschadigen, de wortels zorgen ervoor dat de plant voldoende voeding en water krijgt om ‘aan te slaan’ en stevig te worden. Door de beschadiging kan dit lastiger zijn en daarom vraagt nieuwe aanplant altijd om goede zorg en nazorg. Ja, er kan geplant worden op een zonnige warme dag maar doe dit bij voorkeur aan het einde van de dag wanneer de zon zijn kracht heeft verloren. Geef voldoende water en hou de nieuwe aanplant goed in de gaten in de dagen/weken erna. 

Wilt u dit najaar aan de slag met een nieuwe tuin, wij helpen u graag op weg met onze kant-en-klare borderpaketten of met een beplantingsplan op maat.

 

Terug naar blog