glansmispel.jpeg

Snoeien van haagplanten – voorkom deze meest gemaakte fouten

Het snoeien van planten, heesters, bomen of hagen roept altijd veel vragen op, begrijpelijk want bijna elke soort heeft weer zijn eigen voorkeuren, methodes en beste snoei periodes. Waar de een in de zomer een snoeibeurt kan gebruiken, bloeit de ander nauwelijks als hij niet in het voorjaar gekortwiekt wordt. In dit blog nemen we je graag mee in de do’s en don’ts als het gaat om de snoei van haagplanten. 

Om te beginnen zijn er bijna geen ‘stelregels’ als het gaat om het snoeien van haagplanten omdat er zoveel verschillende soorten zijn. Maar de meeste haagplanten moeten worden gesnoeid tussen mei en september. Snoei je de haag twee keer per jaar; plan dan de eerste snoeibeurt voor de langste dag van het jaar (21 juni). 

Kies de juiste dag
Welk soort je ook hebt, kies de juiste dag uit voor de snoei. Een bewolkte dag na een (stevige) regenbui heeft de voorkeur. De takken zijn soepel door de regen, dit resulteert in een clean cut. Wanneer je in de volle zon gaat snoeien is de kans aannemelijk dat de snoei einden kunnen verbranden. Snoei ook nooit wanneer er vorst in de lucht zit, takken zijn te hard en kunnen niet herstellen van de snoeibeurt. 

Beukenhaag

Kies het juiste moment
Haagplanten kunnen grofweg onderverdeeld worden in drie categorieën. Het soort dat in het voorjaar, de zomer of het najaar gesnoeid kan worden. 
Voorjaar
Het voorjaar is een perfect moment om te snoeien. Na de winterse rustperiode krijgen de meeste planten een groeispurt, daarom is het een goed moment om de plant ‘te fatsoeneren’ en kan hij door alle energie makkelijk herstellen van een snoeibeurt. Haagplanten die na juni bloeien worden in de regel in het voorjaar gesnoeid. Plan de snoeibeurt in het vroege voorjaar maar snoei pas als de nachtvorst uit de lucht is. Een te late snoeibeurt kan ervoor zorgen dat de plant te weinig tijd heeft om knoppen te ontwikkelen; en dus niet in bloei kan komen. Laurier, buxus, photinia, hortensia, beukenhaag en buddleja’s zijn voorbeelden van haagplanten die het best in het voorjaar gesnoeid kunnen worden. 

Zomer
In de zomer zijn er twee soorten snoeibeurten; het bijpunten van snelle groeiers en de snoei van de lentebloeiers. Snel groeiende coniferen kunnen in de zomer wel wat onderhoud gebruiken. Dit om de haag mooi en in toom te houden, dit zijn geen rigoureuze snoeibeurten. Daarnaast worden haagplanten die in het vroege voorjaar hebben gebloeid, na de bloei bij gesnoeid. Dit zijn bijvoorbeeld; de kornoelje en de sleedoorn. Wacht daar niet te lang mee, want te laat snoeien kan ervoor zorgen dat de bloei het daarop volgende jaar uitblijft. 

Najaar
In het najaar wordt er nauwelijks gesnoeid omdat de plant in rust gaat en weinig ‘over’ heeft om te herstellen van de snoeibeurt. Alleen voor zongevoelige haagplanten is het najaar juist een uitermate geschikt moment. Voor bijvoorbeeld; de veldesdoorn of de haagbeuk is de herfst een uitstekend moment om te snoeien. 

Gebruik het juiste materiaal
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar wanneer er gesnoeid wordt kies het juiste materiaal. Voor het herstel en behoud van de haagplanten is het van belang dat de snedes die gemaakt worden schoon en recht zijn. Gespleten uiteinden kunnen zorgen voor schimmelinfecties en afsterving dat van een klein takje door kan zetten tot in de basis. Pas het gereedschap ook aan op welk deel van de plant er gesnoeid wordt. Dunne takken kunnen met de snoeischaar, dikkere takken met de takkenschaar en het echt grote werk kan met de snoeizaag. Grote vlakken kunnen met de handmatige of mechanische heggenschaar worden aangepakt. Bij elk gereedschap geldt; zorg dat het schoon én scherp is. 

Buxus haagje

Voeding na het snoeien
Een snoeibeurt is hoe goed het ook gedaan wordt een aanslag op de plant. Zorg ervoor dat de bovenstaande adviezen worden opgevolgd om de schade te minimaliseren. Om de planten na de snoei nog een boost te geven, kan een handje organische meststoffen wonderen doen. 


Ook bij de haagplant geldt, snoeien doet bloeien. Zorg voor een goede en regelmatige snoei, dit houdt de plant jong en vol. Zo kan de haag jarenlang zorgen voor een mooie (erf) afscheiding, aankleding en privacy. Heeft u na het lezen van dit blog toch nog vragen over het snoeien van uw haag, schroom niet en neem gerust contact met ons op. 

Terug naar blog