bedrijfstuin

Tips: vrolijk uw bedrijfspand op met onderhoudsvriendelijke tuinplanten

 

Hoe vrolijkt u uw bedrijfspand op met onderhoudsvrije beplanting? 

 

Rondom uw bedrijfspand alles volstraten is niet meer van deze tijd. Mensen zijn vandaag de dag meer bewust van de voordelen die ‘groen’ met zich meebrengt. Het zorgt voor rust onder personeel, bezoekende klanten associëren het met duurzaamheid en daarnaast verkoopt óf verhuurt u het pand gemakkelijker.

 

Ook uw bedrijventerrein kunt u met enkele eenvoudige plantvakken opvrolijken. Vul bijvoorbeeld borders met onderhoudsvrije bodembedekkers. Zo heeft u veel groen gedurende het jaar én elk seizoen weer prachtige bloemen. Bloemen met nectar en stuifmeel zijn ook weer is goed voor de biodiversiteit. Ze trekken namelijk veel bijen- en vlinders aan!

 

 

Tips voor een onderhoudsvriendelijke border rondom uw bedrijf

 

Gebruik voor een onderhoudsarme border bewust geen hoge borderbakken, want die dienen juist weer vaker gesproeid te worden. Kies uit langzaamgroeiende bodembedekkende planten die weinig tot geen onderhoud vergen zoals de Kruipend Zennegroen, Vrouwenmantel en Kruiptijm. Ook kunt u de hekwerken langs uw terrein opvrolijken, door hier bijvoorbeeld (deels) een kastanjehekken voorlangs te maken en deze te laten begroeien met langzaamgroeiende klimplanten. Het voordeel van langzaamgroeiende tuinplanten is dat ze minder vaak gesnoeid hoeven te worden (het nadeel is dat het was langer kan duren voordat uw hek volgegroeid is). Het snoeien wilt u uiteraard zo min mogelijk doen, u bent al druk genoeg met uw bedrijf. Naast het snoeien is het belangrijk dat uw tuinplanten op de juiste bodem staan. Hierdoor zullen de tuinplanten geen extra voeding vragen. Door dus langzaamgroeiende tuinplanten te kiezen, die het goed doen op het soort bodem, met de juiste mate van lichtintensiteit zult u weinig tot geen omkijken hebben naar uw planten. Helemaal onderhoudsvrij zullen tuinplanten nooit zijn, bij extreme droogte of langdurige vorst kunnen planten altijd schade oplopen. Bij droogte dus af en toe sproeien en bij vorst kunt u het hart van de plant afdekken met een dikke laag bladeren.

 

 

Pas dus op met woekerende planten als de hedera, die hebben in een mum van tijd uw tuin overgenomen. De hedera planten zijn wel geschikt voor mensen die een woeste tuin willen en voor mensen die er geen probleem mee hebben om regelmatig te snoeien. Het voordeel van deze tuinplanten is dat ze erg snel privacy creëren doordat ze zo snel groeien.

 

Houdt u van muntthee in de pauze, dan kunt u uw borders ook vullen met muntplanten, dit zijn sterke planten die weinig onderhoud nodig hebben en zich eenvoudig uitbreiden. Superleuk om uw klanten te vertellen dat u thee uit uw eigen bedrijfstuin heeft. Een houten pergola bij uw entree met een klimdruif zorgt ook voor heerlijke druiven in het najaar

 

Heeft u de smaak helemaal te pakken? Dan kunt u uw entree mooi verfraaien met plantenbakken of een mooie beukenhaag bijvoorbeeld. Uw platte dak bedekken met Sedum trekt ook nog eens bijen en vlinders aan. Met dakbomen kunt u ook een schaduwplek creëren voor uw picknicktafel bijvoorbeeld.

 

Ons advies is begin simpel en kijk of u er lol aan heeft uw bedrijfspand te vergroenen. Wedden dat u veel reacties krijgt! Zo steekt u ook weer andere ondernemers aan en maken wij onze woon- en werkplaats (letterlijk) groener! 

 

Wij denken graag met u mee!

 

Wilt u meer weten over het inrichten van uw border? Kijk dan eens op deze pagina: Beplantingsplan maken 16 tips, of neem contact met ons op. Ik denk graag met u mee om ook uw bedrijfspand groener te maken!

 

 

Mis nooit meer blogposts van Yarinde

Wilt u op de hoogte blijven van onze blog, volg ons dan op Facebook

Terug naar blog