passiebloem.jpeg

Top 5 bijzondere klimplanten om ook eens te overwegen

Klimplanten komen in allerlei vormen, kleuren, maten en soorten. Maar toch zien we vaak de klassiekers zoals de clematissen, wisteras, de druif of klimop. In dit blog lichten we graag 5 bijzondere klimmers uit die aan uw schutting of pergola zeker niet zullen misstaan. 

Passiflora - Passiebloem
De passiflora is van origine een Afrikaanse plant er zijn meer dan 500 soorten daarvan zijn helaas maar enkele bestand tegen ons klimaat. De passiflora is een snelgroeiende klimplant die het best gedijt op een zonnige en beschutte plek. De plant vormt een donkergroen bladerdek waar in de maanden juli, augustus en september prachtige blauw met witgroene bloemen opduiken. Wanneer je de passiebloem ziet bloeien zie je de natuur pronken. De passiebloem is bij uitstek een plant die vlinders, hommels en bijen aantrekt.

Campsis - Trompetbloem
De trompetbloem is een snelgroeiende en zelfhechtende klimplant. Een volwassen trompetbloem kan tot wel 5 meter groot worden. Doordat de plant snel groeit is de pergola of schutting snel gevuld maar is het ook van de belang dat de plant 2 keer per jaar gesnoeid wordt. De plant geeft de voorkeur aan een zonnige beschutte standplaats op het zuiden maar kan ook gedijen op plekken met iets minder zon en lichte schaduw. Ondanks de zelfhechtende aard van de plant is het verstandig om de plant in eerste instantie op te binden, zo kunt u zelf bepalen hoe de plant gaat groeien. De trompetbloem bestaat in allerlei kleuren afhankelijk van het soort, het bekendst zijn de prachtige oranjekleurige trompetvormige bloemen die tussen de kleine lichtgroene blaadjes doorpiepen. 

Actinidia - Klimkiwi
De klimkiwi is een vrij exotische plant die het tegen alle verwachtingen in goed doet in ons koudere klimaat. De kiwiplant prefereert een zonnige tot half zonnige stek met licht vochtige grond. De kiwiplant groeit ‘rankend’ wat betekend dat de ranken houvast nodig hebben om omhoog te klimmen. In juni bloeit de plant mooie witte bloemen en vanaf augustus tot oktober draagt de plant vruchten. Wel is het belangrijk om wat geduld te hebben wat een kiwi begint pas na 3 tot 5 jaar vruchten te dragen. Er zijn verschillende soorten kiwiplanten; mannelijk, vrouwelijk en zelfbestuivend. Wanneer de ruimte er is kies dan voor een zowel een vrouwelijke als een mannelijke plant, dit zorgt voor een grotere vrucht opbrengst. Is de ruimte wat beperkter kies dan voor een zelfbestuivend soort.

Fallopia - Bruidssluier
De Fallopia is misschien een wat ondergewaardeerde plant. De plant groeit (met gemak) door tot 12 meter hoogte, ideaal om een hoge gevel of muur mee te bedekken. In het meest extreme geval groeit de plant 3 meter per jaar. Ook de Fallopia groeit rankend maar laat zich gemakkelijk leiden via spandraden, een trellis of ander soort houvast. De bruidssluier doet het goed op een half zonnige tot zonnige standplaats zolang de grond maar licht vochtig is. Ook is de plant goed vorstbestendig. Naast een snelle groeier is de bruidssluier ook een lange bloeier, van juni tot en met september bloeien de tros vormige witte bloempjes.

Akebia Quinata - Chocolade wingerd 
De Akebia wordt ook wel de schijnaugurk genoemd, doordat de vruchten van de Akebia op een augurk lijken. De bloemen van de Akebia zijn prachtig purperrood en bloeien in het voorjaar van april tot juni en ruiken naar chocolade. Deze wingerd kan op zowel zonnige, half zonnige als een schaduwplek. De hoeveelheid zon bepaald hoe overvloedig de plant zal bloeien. De Akebia is winterhard alleen is het wijsheid de plant in zijn eerste jaar een beetje te beschermen tegen winterse temperaturen door de grond rondom de kluit toe te dekken met mulch, stro of andere organische afdekmaterialen. De wingerd groeit aardig snel, het is verstandig de plant na de bloei terug te snoeien, maar let op gebeurt dit te hardvochtig dan kan het zijn dat de Akebia de bloei een jaartje overslaat. 

Krijgt u de smaak te pakken en heeft u zin om uw tuin wat extra’s te geven? De bovengenoemde klimplanten kunt u bij ons kopen en zijn allemaal goed te combineren met diverse borderplanten, klimmers of heesters. Kijk gerust een tussen onze borderpakketten voor wat extra inspiratie. Heeft u vragen over het combineren van deze bijzondere klimmers of behoefte aan advies op maat? Schroom niet en neem gerust contact met ons op, dan helpen wij u verder. 

pergola aanbouw van hout met klimplanten

Maak met klimplanten een schutting van levend groen, een begroeide houten pergola of een 'duurzame' overkapping volledig begroeid voor een lage prijs. 

Terug naar blog