clematis early.jpeg

Top 5 groenblijvende klimplanten die lang bloeien

Klimplanten zijn de ultieme oplossing voor elke grote of kleine tuin. Een saaie muur, gevel of pergola wordt binnen no-time opgefleurt. In dit blog vertellen wij u over de 5 mooiste klimmers die zowel groen blijven in de winter als ook prachtig lang bloeien! Kortom, een jaarrond plezier van deze planten.

Kamperfoelie - Lonicera Japonica Halliana
Kamperfoelie komt van origine voor in schaduwrijke bossen, daar klimt zij bochtig omhoog langs bomen of in struiken. De lonicera staat het liefst op een koele plek op een vochtige zandgrond uit de volle zon. De bloemen van de Lonicea Japonica Halliana zijn wit en goudgeel en deze klimmer bloeit van juni tot en met september. Tot en met het voorjaar houdt deze Lonicera haar blad, dan verliest zij het oude om plaats te maken voor jong nieuw blad. Een andere favoriet is de Lonicera henryi, ook een groenblijvend soort met prachtige bloemen.
Kamperfoelie

Bosrank - Clematis Armandii
De clematis een veel gekozen klimplant, die met mooi donkergroen blad snel een muur of schutting bedekt. De stralende witte bloemen melden zich in mei en bloeien door tot juli. De clematis blijft het heel het jaar groen. De clematis staat graag op een half zonnige tot zonnige standplaats en staat graag met zijn voeten in een voedselrijke vochtige grond. In tegenstelling tot de hierboven genoemde kamperfoelie moet een clematis geleid worden. Dit heeft als voordeel dat u zelf kunt kiezen hoe de plant gaat groeien. 

Vuurdoorn - Pyracantha
De vuurdoorn is een heel veelzijdige klimplant, de vuurdoorn kan zowel op een lichte schaduw plek als een zonnige standplaats aarden. De vuurdoorn gedijt het beste op een neutrale grond, dit valt al te realiseren door het pootgat behoorlijk groot te maken en aan te vullen met een flinke hoeveelheid aanplantgrond. De vuurdoorn bloeit in mei en juni met mooie witte schermbloemen, al gauw veranderen de witte bloemetjes in felle oranje besjes die verwijzen naar het vuur in de naam. De Pyracantha is uiteraard groenblijvend en door de schermbloemen en besjes geniet u lang van al het kleur van deze plant.
Vuurdoorn

Toscaanse Jasmijn - Trachelospernum Jasminoiders
De toscaanse jasmijn is een prachtige klimplant die van mei tot september prachtig bloeit met kleine gele, witte of roze bloemetjes. De bloemetjes geuren heerlijk en de plant blijft jaarrond groen. Het nadeel aan deze mediterrane plant is dat hij niet geheel winterhard is. Verstandig is om de plant op een mooi zonnige en beschutte plek te plaatsen. Als extra bescherming tijdens (hevige) vorst kan de grond rondom de kluit worden afgedekt met stro of organisch afdekmateriaal en de plant met vliesdoek. 
Toscaanse Jasmijn

Passiebloem - Passiflora Caerulea 
De passiebloem is de meest exotische plant in het rijtje, de tweekleurige bloemen springen direct in het oog, zo tussen het donkergroene bladerdek.. De passiebloem verlangt een zonnige plek en een redelijk vochthoudende grond. Tijdens een warme zomer kunnen de uitgebloeide bloemen veranderen in grote oranje vruchten, laat ze lang genoeg rijpen en het worden (een soort) passievruchten. Helaas hebben ze weinig smaak en let op want een onrijpe passievrucht is giftig. Net als de toscaanse jasmijn is de passiebloem niet geheel winterhard (bestand tegen temperaturen tot -12), een beschutte plek en mogelijkheden tot afdekken en beschermen tegen strenge vorst doet wonderen. 
Passiebloem

Heeft u interesse om deze mooie klimplanten te kopen of heeft u nou vragen over deze bijzondere klimmers, bent u op zoek naar mooie combinaties of advies op maat. Neem dan gerust contact met ons op want wij helpen u graag verder. 

Terug naar blog