Herfsttuin

Tuinklussen in het najaar

Het is nog niet zover en hopelijk staat er nog een prachtige indian summer voor ons op het menu, maar de herfst nadert en elk seizoen vraagt om eigen tuinklussen. Wat moeten we doen in de herfst en hoe maak je de tuin ‘winterklaar’? 

Gras
Het gras onderhoud is nu bijna gedaan, in oktober wordt het gras voor de laatste keer gemaaid tot een lengte van 4cm. Ook is het tijd voor bemesting en kalk. De kalk zorgt voor extra zuurstof wat zorgt voor zo min mogelijk mos in het gazon. 

Scheuren & herplanten
Het najaar (tot en met oktober) is uitermate geschikt voor het scheuren en herplanten van (te) groot geworden tuinplanten. Door deze uit te steken en te halveren ontstaan er twee kleinere planten, zet deze twee kleinere op een eigen plek in de grond. Deze nieuwe kleinere planten zullen in het voorjaar vol vitaliteit weer gaan uitlopen. Planten die zich lenen voor delen of scheuren zijn polvormig zoals; lelies, hostas, geraniums, delphiniums, veronicas.

 

Planten 
De herfst is bij uitstek een geschikt seizoen om nieuwe planten aan te planten. De grond is nog warm van de zomermaanden en geven de wortels de kans zich goed te wortelen. Daarnaast gaan bladverliezende planten, heesters en bomen in ruststand en kunnen dus aarde zonder energie te hoeven geven aan groei en bloei. In november is volop aanbod in pootgoed; hagen en rozen met kale wortels. Wellicht nu nog niet zo aantrekkelijk voor het oog maar stukken voordeliger dan de opgekweekte varianten die in het voorjaar te koop zijn. 

Struikroos

Vorst & kou 
Bescherm de planten tegen de vorst en de kou. Niet winterharde planten mogen naar binnen om te overwinteren, wanneer het minder dan 10 graden (in de nacht) is beginnen deze planten langzaam te lijden. Ook is het verstandig om matig winterharde planten te beschermen tegen de kou, doe dit door de bodem te bedekken met bijvoorbeeld stro. Wanneer het echt stevig vriest is het verstandig om ook de bovenkant van deze planten te beschermen bijvoorbeeld met vliesdoek of jute. Vliesdoek is licht en kan over de planten gedrapeerd worden, wanneer er jute gebruikt wordt is het verstandig dit te ondersteunen met stokken aangezien dit vrij zwaar is. 
Wintertuin

Gevallen blad 
Wanneer de bladeren beginnen te vallen is het verstandig om regelmatig te harken. Verzamel de bladeren in de groen container of op een loze plek in de tuin. Gevallen blad verstikt het gras, daarnaast zorgt blad van bepaalde bomen (bijv. beuken) voor een verhoogde zuurgraad in te bodem. 

Dieren
Denk in de herfst ook aan de beschutting voor diverse diertjes. Voor de vogels kunnen er vogelhuisjes opgehangen worden, hierin zoeken de kleine tuinvogels graag beschutting bij onstuimig weer. Daarnaast kunnen voederstations geplaatst of opgehangen worden. Het kan leuk zijn om dit in het zicht van het raam te doen, dan kun je op winterse dagen dit kleine volkje in de gaten houden. Uitgebloeide bloemen hoeven niet perse afgeknipt te worden, wanneer ze blijven staan dienen de zaadjes en uitgebloeide bloemknoppen als een heerlijke vogelsnack. Ook de egeltjes verdienen wat aandacht, door oud snoeihout een vaste plek in de tuin te geven, geef je de egels een fijne veilige nestelplek. 

Snoeien 
Ook kan er in het najaar gesnoeid worden. Groenblijvende haagplanten kunnen strak gesnoeid worden en kwetsbare planten (zoals klimplanten of struikrozen) kunnen korter geknipt worden om eventuele stormschade voor te zijn. 
Photinia - Glansmispel

Bloembollen
Poot diverse voorjaarsbloeiers, niks zo leuk om je op donkere winterdagen te kunnen verheugen op ontluikend groen van sneeuwklokjes, krokussen, narcissen en tulpen. Poot ze her en der door de tuin, in borders en in potten. Zo krijgt de tuin al vroeg in het voorjaar kleur. Wanneer je de bollen in het voorjaar na de bloei weer uitgraaft en op een donkere droge plek bewaard kunnen ze het volgende jaar gewoon weer gebruikt worden. De bollen die in het voorjaar gepoot zijn, zoals gladiolen en dahlia’s mogen langzaam aan opgegraven worden en op een droge, donkere vorstvrije plek bewaard worden. Ook deze kunnen in het voorjaar (na de laatste vorst) weer de grond in. 

Buiten potten 
Ruim de potten op het terras met uitgebloeide bloemen en planten op. Bewaar terracotta potten leeg, schoon en omgekeerd. Zo wordt voorkomen dat ze kapot gaan door de vrieskou. Vul vorstbestendige potten met mooie wintergroene plantjes, zo hou je wat kleur in de donkere maanden. 

Helleborus - Kerstroos

Kortom, het tuinseizoen loopt dan wel op zijn einde maar er is nog genoeg te doen. Trek op zonnige dagen de tuin in voor deze klussen, geniet van de najaarsbloeiers en de langzaam verkleurende bomen!

Ontdek onze app voor snoeien, bemesten enz. van uw planten, struiken en bomen.

Met onze gratis tuinapp maakt u een persoonlijke tuinkalender voor het onderhouden van al uw tuinplanten. Naast wanneer ziet u ook hoe u moet snoeien, bemesten enzovoorts. 

Download nu onze App

Download nu onze App

Terug naar blog