Sedum dak met zonnepaneel.jpg

Zelf een groen dak aanleggen, waar te beginnen?

Een steeds breder opkomende trend is het groen dak. Veel platte of heel licht hellende daken worden bedekt met planten cassettes. Want een groen of bloemig dak heeft naast een hoge sierwaarde ook allerlei ecologische en economische voordelen. 

Bees & Butterfly matten

Een groen dak zorgt voor een grotere biodiversiteit, neemt regenwater op in plaats van dat het afgevoerd moet worden naar het riool. Beplanting op dak verhoogt de isolatiewaarde, is geluiddempend en zorgt ervoor dat zonnepanelen een veel hoger rendement hebben. Dit laatste komt doordat de groenbedekking ervoor zorgt dat het dak vele malen koeler blijft, en algemeen bekend is natuurlijk dat zonnepanelen een hogere opbrengst hebben wanneer de omgevingstemperatuur en het paneel koud is. Ook zal uw onderliggende dakbedekking vaak een stuk langer mee gaan wanneer het beplant is. Als laatste voordeel zal uw huis in waarde stijgen met een groen dak. 

Een reeks voordelen, die aantrekkelijk klinken maar hoe werkt het? En is elk dak geschikt? In dit blog nemen we u mee in de verschillende stappen en aandachtspunten over het aanleggen van een groen dak. 

Bezint eer begint; bedenk goed of het desbetreffende dak geschikt en sterk genoeg is. Sedum cassettes kunnen geplaatst worden op daken met een helling tot 35 graden. De constructie van het dak moet sterk genoeg zijn want een groen dak met Sempergreen of Covergreen cassettes kunnen wel tot 80 kg per m2 wegen na een flinke regenbui. Wanneer het dak geschikt is inspecteer voor het aanleggen goed of de dakbedekking niet versleten is en de waterdichtheid nog geheel intact is. Wanneer alle bovenstaande punten nagelopen is het tijd voor de inkoop en aanleg. 

Groen sedum dak

Het aanleggen van een dak gaat in verschillende stappen

  • 1. Allereerst moet het dak worden schoongemaakt en het anti worteldoek aangebracht worden. Laat de verschillende stukken folie ongeveer 50 cm overlappen. Fixeer de stukken folie tijdens het leggen met gewichten, zo waait het niet weg. Zorg ervoor dat de afvoer vrij blijft door deze gaten uit te snijden. 

  • 2. Wanneer er groene dakbedekking op rol wordt gebruik plaatst dan aluminium profielen om de scheiding tussen de grindrand en de bedekking te maken. Houdt goed rekening met de verschillende afvoer punten. Wij adviseren geen sedumrollen te gebruiken, maar de kant en klare cassettes met sedumbeplanting (ook wel trays genoemd). Deze klikt u eenvoudig inelkaar, zijn snel en eenvoudig te leggen en vormen een massaal geheel (goed bestand tegen wind)

  • 3. De cassettes kunnen op het worteldoek geplaatst worden. Werkt u met sedummatten? Breng dan de drainage platen en daarop een laag substraat aan. Wij raden drainage type 20R aan, dit bestaat uit gerecycled polyethyleen en wordt op rol geleverd. Breng de drainage rol haaks aan op de anti worteldoek. Dit zorgt voor een betere bescherming. De combinatie van de drainage en de substraat zorgt voor de juiste balans tussen water vasthouden en overtollig water weg laten lopen. 

  • 4. Breng hierna de sedum of groene dak bedekking op rol of cassettes aan.

  • 5.  de rand rondom het groen af met grind. Belangrijk is dat de grindlaag ongeveer even hoog is als de begroeiing. Heeft het dak een schoorsteen of dakraam, zorg ervoor dat langs die rand eerst een laag grind ligt en daarna pas de cassettes. 

  • 6. Een groen dak heeft jaarlijks onderhoud nodig, controleer of er geen onkruid onder het worteldoek groeit, houdt de afwatering schoon en bemest de cassettes. 

Sempergreen systeem

Yarinde’s groene daken

Binnen de sedum of groene daken zit er veel variatie. Yarinde is officieel dealer van zowel Sempergreen als Covergreen. Daarnaast verkopen verschillende extra’s nodig om het dak aan te leggen of te bemesten.

Groene daken voor iedereen

De toegevoegde waarde van groene daken voor het milieu is ook veel gemeentes in Nederland niet ontgaan. Heeft u interesse en een geschikt dak? Kijk dan voor de aanleg eens op de Groene Subsidie wijzer, wie weet komt u in aanmerking voor een subsidie voor uw sedumdak op uw platte dak van uw woning of kantoor.


Heeft u vragen of specifieke dak wensen, laat het ons dan weten. We denken graag met u mee om ook uw dak te vergroenen. Ook kunt u eenvoudig kant en klare sedum cassettes bij ons bestellen en laten bezorgen in heel Nederland en Vlaanderen.

Terug naar blog