groene daken aanleggen tips trick 101

Alle voordelen en nadelen van een groendak op een rij!

1. Voordelen van een groen dak

Groene daken zijn goed voor de biodiversiteit  

Een groen dak op uw huis, schuur(tje) of tuinhuis vangt heel veel water op, is isolerend, biedt foerageer mogelijkehden voor insecten (bijen, hommels, vlinders) én werkt verkoelend in de zomer! Met een groen dakt zorgt u voor meer groen, iets dat erg belangrijk is in stedelijk gebied. 

Één van de oorzaken dat het minder gaat met de Nederlandse bijen- en vlinders is doordat er steeds minder natuur is. Hierdoor hebben deze insecten minder de ruimte en is het draagvermogen van deze insecten eerder bereikt (aantal populaties voor een gezond ecosysteem in een bepaald gebied). 

Met meer groene daken, voornamelijk in stedelijk gebied, creeëren wij met zijn allen een zogenaamde 'wildlife coridor' oftewel, ecologische verbindzone. Dat zijn simpel gezegt bruggen tussen de verschillende natuurgebieden. In Europa zijn wij hier al tijden mee bezig met als resultaat de terugkeer van de wolf. Het verbinden van natuurgebieden zorgt dus voor een hogere biodiversiteit.

Help ook mee door het aanleggen van een groen dak, hoe klein of groot dan ook! Groene daken geven voedsel voor veel bijen en vlinders én helpen ze zo om de afstand tussen de natuurgebieden te kunnen overbruggen. 

Groene daken zorgen voor minder belasting op ons rioolsysteem

Het aanleggen van groene daken zorgt voor een betere afwatering. Het regen dat valt op uw dak zal grotendeels worden opgenomen door de beplanting. Het overige water zal via het substraat en via het dakgoot terug in het rioolsysteem komen. Via deze weg wordt het grondwater op een natuurlijke manier gezuiverd.

Tip: vang dit regenwater op om te gebruiken in de drogere maanden. Meer tips over droogte leest u in Aankomende droogte? Maak uw tuin hitte-proof!

Bij overmatige en langdurige regenbuien heeft ons rioolsysteem een enorme toevoer aan regenwater te voorduren. Met groene daken wordt het riool minder belast en is er minder energie nodig om het regenwater te filteren én uiteindelijk af te voeren. 

Een groendak verlaagt de omgevingstemperatuur

Alle planten absorberen zonlicht, dus ook sedumplanten. Het zonlicht wordt voor ongeveer 50% geabsorbeerd en 30% wordt weer gerefelcteerd.  Dat doen planten door middel van fotosynthese. Die zet o.a. zonlicht om in koolhydraten die de plant nodig heeft voor het wortelsysteem.

Wistjedat: wortel koolhydraten lekken? Dit trekt insecten aan die ze vervolgens omzetten in voeding voor de plant!

Het absorberen en reflecteren van zonlicht resulteert in een koeler en veel aangenamer klimaat gecreëerd. Dat betekent dat u minder gebruik hoeft te maken van bijvoorbeeld een airco- of ventilator.

Groene daken zijn tegenwoordig gemakkelijk zelf aan te leggen

Yarinde verkoopt kant-en-klare cassettes van Mobilaine én van Covergreen. Beide cassettes laten zich eenvoudig aanleggen. De kunststof cassettes zijn zo ontworpen dat ze heel erg eenvoudig in elkaar klikken. Eventueel overschot kunt u gemakkelijk met een handzaagje weghalen. Het verschil tussen deze twee cassettes zit hem in het aanbeeld en het formaat van de cassettes, waarbij covergreen wat meer verschillende sedumsoorten per cassette heeft maar wel wat kleiner is. De groene dak cassetes van mobilaine hebben en wat wildere uitstraling, waarbij de cassetes van Covergreen en wat strakkere uitstraling hebben. Doordat de sedumcassettes van Mobilaine groter zijn zullen ze eerder een groter oppervlak vullen. Beide sedumdakcassettes zijn werkelijk prachtig om te zien en eenvoudig aan te leggen.

Meer weten? Check dan deze pagina

groene dak cassettes aanleggen sedumdak

Groenedaken verschonen de lucht

In veel stedelijk gebied komt luchtverontreinigen voor in de vorm van zogenaamde fijnstoffen, stikstofdioxiden en vluchtige organische stoffen die afkomstig zijn van verkeer en industrie. Vooral langs drukkere (snel)wegen en knooppunten zijn de concentraties van deze schadelijke stoffen vaak veel te hoog. Fijnstof is dus voornamelijk afkomstig van auto's en vrachtauto's. Het gaat hier niet alleen om de schadelijke uitlaatgassen, maar ook over hele kleine deeltjes van de remmen en banden (door slijtage). 

Met de groene dakcassettes van Yarinde maakt u een gezonder leefomgeving en dringt u het fijnstof terug. Fijnstof heeft namelijk, in tegenstelling op mensen, geen schadelijk of nadelig effect op de sedumplantjes. Planten nemen de stoffen op via de bladeren, geven het vervolgens af aan het substraat waar microorganismen het afbreken.

Wist-je-datje: groen in de stad is er niet alleen voor het aanbeeld, maar dus ook voor de gezondheid. Bij Yarinde weten we: Groen is zoveel meer!

Hoeveel van deze fijnstof uw planten kunnen opnemen hangt af van het soort. Één dennenboom neemt bijvoorbeeld elk jaar zo'n 100gram fijnstof op. Dat staat dus gelijk aan meer dan 3000 autokilometers. Één vierkante meter mos neemt per m2 maarliefst 20 gram fijnstof op. 20 gram! De planten die het meeste fijnstof op kunnen nemen zijn onder andere Dennensoorten, sedumplanten én mos. 

Een groendak verhoogt het rendement van uw zonnepanelen

Hierboven las u dat sedumdaken en sedumplanten 30% van het zonlicht reflecteren. Het kwik op daken zonder sedumcassettes kan in de zomermaanden oplopen tot wel 70 graden Celsius. Sedumplantjes reflecteren zonlicht, waardoor er een lagere omgevingstemperatuur ontstaat. Groene sedumdaken zullen niet hoger worden dan ongeveer 37 graden Celsius. Zonnepanelen werken optimaal als de omgevingstemperatuur niet hoger dan 25 graden Celsius is. Het rendement van zonnepanelen zakt dus in de warmere zomermaanden. Volgens onderzoek (bron: RIONED en STOWA) leveren zonnepalen die omringt zijn door groene daken tot wel 8% meer rendement op. 

Groenedaken verhoogt de waarde van uw huis

Mensen worden steeds bewuster en verlangen steeds meer naar groen. Waarbij vroeger minder bekend was over de voordelen van groen, ontdekken mensen steeds meer de voordelen hiervan. Deze transitie zorgt ervoor dat mensen meer geld overhebben voor een groenere leefomgeving. Groene daken geven een gevoel van rust, maar zorgen daarnaast zijn ook kostenbesparend. Ze isoleren uw huis in de winter, verkoelen uw dak in de zomer en helpen u zo om de energiekosten lager te houden. 

Groene daken hebben een positief effect op de gezondheid en het welzijn

Meer groen zorgt voor minder stress en heeft een algemene positieve invloed op het humeur. Meer groen zorgt en brengt ontspanning en verlaagt stress, blijkt uit onderzoek (bron: wur - effect van natuur op gezondheid). 

Tip: het gemeenschappelijk aanleggen van groene daken op huizen, schuurtjes en tuinhuisjes maakt een wijk leefbaarder en brengt mensen tot elkaar. 

Groene daken zijn schitterende om te zien

Meer kan ik hier niet van maken, want zeg nou zelf. Groene daken zijn toch werkelijk schitterend om naar te kijken?

groendak aanlegen sedumcassetes groenedaken nederland

Leg een groen dak aan

Bent u nou enthiousiast geworden en wilt u zelf beginnen met het aanleggen van een groendak? Via de webshop verkopen wij kant-en-klare sedumcassettes. Dat zijn kant en klare cassetes met substraat, waarin verschillende (tot wel 7) sedumsoorten zijn aangeplant. Deze plaatst u heel eenvoudig, zonder bevestigingsmateriaal op uw dak. Bekijk eens onze pagina over de groene daken, hier vindt u alles wat u nodig heeft om zelf een groen dak aan te leggen. Ook vindt u hier alle informatie over het verzorgen van een groendak en alles wat u nodig heeft voor een gezond én vooral mooi groen dak. Wij leveren vervolgens uw groene dak tot helemaal aan uw tuin. 

Welke voordelen kent u nog?

Heeft u tips en zou u graag deze blog willen aanvullen met informatie? Neem dan contact met ons op. 

2. Nadelen van een groen dak

Relatief beperkte keuze plantsoorten

Één nadeel van groene sedumdaken zijn het beperkte aantal keuze van tuinplanten. Niet alle tuinplanten zullen het zelfde effect hebben als bovenstaande voordelen, daardoor zijn er maar een beperkt aantal plantsoorten die u kunt gebruiken voor het aanleggen van groenedaken. Het is belangrijk dat de planten isolerend werken, bestand zijn tegen droogte én tegen de hitte. Maar ook dat de wortels van de gekozen plant niet te diep hoeven te groeien. Sedumplanten en mossoorten zijn hiervoor uitermate geschikt. In de groenedak cassettes van Mobilaine zitten 7 verschillende sedumplantjes met allemaal een verschillende kleur, vorm en structuur. In de cassettes van Covergreen zitten 10 verschillende soorten. 

Constructieve beperkingen

Het dak van uw huis, schuurtje of tuinhuis dient het extra gewicht van de planten wel te kunnen verdragen. Beide cassettes die wij aanbieden op Yarinde hebben een gewicht van rond de 80kg / m2 bij regenachtig weer. Het dak dient dus stevig genoeg te zijn om dit gewicht aan te kunnen. Het is dus belangrijk om uw dak te controleren op stevigheid alvorens u een bestelling plaatst. 

Een andere nadeel van de groene dak cassettes is de helling van het dak. De groene dakcassettes kunnen enkel worden geplaatst op daken die een helling hebben van maximaal 10 graden. 

Kosten. Kosten. Kosten.

En dan zijn er natuurlijk de investeringkosten. Hoewel u natuurlijk deze investering langzaam terugverdient, door een hoger rendement van zonnepanelen en het isolerende effect dat de plantjes hebben. Maar bij het aanleggen van een groendak moet u toch al snel denken aan €55,- euro per m2 investeringskosten. Voor grote projecten lopen de totale aanlegkosten dus wel op. Dit is zeker iets om rekening mee te houden. 

Onderhoud van uw groene dak

Sedumplantjes zijn onderhoudsvriendelijk, maar niet onderhoudsarm. Onderhoudsarme planten bestaan gewoonweg niet. U zult dus bij extreme droogte wel water moeten bijgeven. Daarnaast zult u jaarslijk de planten moeten voorzien van speciale sedumvoeding & raden wij aan om de eerste jaren onkruid te verwijderen. 

Terug naar blog