boom-bij-terras-kiezen.jpg

Bomen die weinig afval geven, ideaal voor bij terras/zwembad

Sommige bomen geven nu eenmaal meer bloei-, vrucht- en bladafval dan andere bomen. Wij hebben in deze blog een aantal 'onderhoudsvrije' bomen voor u een op een rij zet die weing tot geen afval geven. Vooral ook hebben we gekeken naar bomen met vruchten die inhoudsstoffen bevatten die uw terras tegels bevlekken en houten vlonders aantasten of zelfs uw zwembad kunnen ontregelen. Kortom de genoemde bomen in deze blog zijn ideaal voor mensen die een geschikte boom zoeken voor bij een terras, zwembad of vijver. 

Wintergroene bomen = minder afval

Bomen die weinig afval geven zijn al snel de groenblijvende bomen die hun blad niet verliezen. Denk dus aan wintergroene, bladhoudende soorten zoals de Steeneik (aanrader), hulst (een beetje oubollig) of Laurier (kan ook op stam, de donkergroene Portugese laurier is naast haag ook solitair als kleine boom / heester geschikt). 

bomen bij terras, kies een soort die weinig bladafval en vlekken door vruchten geeft

Langzaamgroeiend en compact, eventueel meerstammig

Compacte, langzaam groeiende bomen zijn in grote lijn meer geschikt voor bij het terras of zwembad. Hoe compacter, hoe minder onderhoud. Maar kies niet zomaar een compacte boom. Lees onderstaand meer tips en aandachtspunten. Een meerstammige boom geeft een speels, gezellig effect, deze nemen wel iets meer ruimte in. Een hoogstam boom is een goed alternatief als u beperkt ruimte heeft in uw tuin of rond uw terras.

Weinig afval rond uw terras of nabij uw zwembad zijn de Osmanthus burkwoodii , bladhoudende schijnhulst met geurende bloemen. Maximaal 2 - 2.50 meter hoog. Of kijk eens naar een Kornoelje Cornus Kousa, deze compacte sierheesters/boom hebben schitterende bloemen en mooi herfstblad. Deze vragen wel om een solitaire plek en geven iets meer gedoe dan bladhoudende soorten.

Bomen die veel 'troep' geven zijn deze soorten:

  • Naaldbomen die naalden laten vallen zoals Dennen en bijvoorbeeld de Moerascipres.
  • Populieren waar snel takken afbreken, gevaarlijk zelfs, vaak ook snelgroeiend en daardoor meer onderhoud.
  • Lindes, berken en elzen met hun zaden/katjes/propjes die ze laten vallen. Deze vruchten bevatten vaak inhoudsstoffen die uw betonnen of keramische terrastegels onherstelbaar aantasten. Ook op houten planken zorgt dit voor vlekken.

Koppie erbij met Moerbeibomen

De normale Moerbeiboom geeft vruchten die uw tuinmeubelkussens of terrastegels bevlekken. Echter de Morus alba 'Fruitless' (Witte moerbei) is vruchtloos en bevlekt uw sierbestrating of houten vlonder niet. Een ideale dakboom of solitaire boom dus. Dus wel even goed op het specifieke soort letten. De overigens winterharde Moerbeiboom 'Fruitless' is dus een goede optie, echter wel bladverliezend in de winter en redelijk snelgroeiend, dus geeft in het najaar wel bladafval en snoeiwerkzaamheden. 

Niet wintergroene Moerbeiboom

Leibomen

Wilt u leibomen plaatsen nabij uw terras of zwembad? Pas dan op met de welbekende leilindes. Leilindes (dus lindebomen) hebben ook (zure) inhoudsstoffen in de vruchten die uw bestrating of houten vlonder ernstig kunnen bevlekken. Leibomen geschikt voor nabij uw terras, vlonder of zwembad zijn de lei-moeraseik, lei-steeneik en lei-laurier. Ook de leibeuk is mogelijk, deze is wel bladverliezend.

Fruitbomen

Onze Fruitbomen geven natuurlijk heerlijke eetbare vruchten of siervruchten (fruitbomen met siervruchten geven overigens al een stuk minder onderhoud). Echter zijn het bomen die meer geschikt zijn voor in een fruithaard of in uw gazon, ze geven behoorlijk wat "afval". Wilt u eten uit eigen tuin? Plaats dan in de buurt van uw zwembad of terras kleinere fruitstruiken zoals de blauwe bes (zorg wel voor zure grond!), de makkelijk groeiende rode bes (heerlijk met gele vla) of een frambozenstruik (tegenwoordig ook doornloos te krijgen). Qua eetbare bodembedekkers kunt u denken aan kruiptijm, munt (kan wel woekeren), aardbeiplanten of andere kruidenplanten.

Boomrooster

Zet solitaire bomen bij voorkeur in een mooi boomrooster of boomring van cortenstaal. Zo krijgt de boom genoeg adem en water. Bij het maken van leibomen adviseren we deze in een brede border te plaatsen, niet te dicht op uw terras. Zo heeft u ook voldoende ruimte om goede grond (anders dan het zand onder uw bestrating) aan te brengen en heeft u minder kans op boomwortels die uw sierbestrating optillen. Heeft u een natte tuin? Dan kunt u qua terras beter een houten vlonder op piketpalen bouwen, hier kan enorm veel hemelwater onder opgevangen worden. 

Zwembad in de tuin

In verband met zout of chloor water van een zwembad adviseren we bomen op enige afstand te plaatsen en dusdanig te planten dat er geen zwembadwater in de boomwortels loopt. Plaats bomen nabij uw zwembad dan in een verhoogde border of plantenbak of zorg voor een goede afwatering 'de andere kant op'.

Uw ideale boom door ons laten zoeken

U vindt niet een geschikte boom tussen ons standaard aanbod bomen? Bij Yarinde bieden wij een unieke maatwerk service. Wij zoeken namelijk heel gericht de ideale boom of bomen voor u. Aan de hand van uw wensenlijstje tonen wij per boom foto's of korte video's zodat u rechtstreeks vanaf de kwekerij uw ideale boom zelf kunt uitkiezen. Wij bezorgen de boom vervolgens bij u thuis. Het proces neemt 1.5 a 2 weken in beslag. De maximale boomhoogte die wij leveren is zo'n 4 meter.

boom die weinig blad verliest bij zwembad - steeneik

Wellicht heeft u binnenkort ook wel zo'n mooie meerstammige steeneik 'Quercus Ilex' zoals hier op de foto. Deze heeft nagenoeg geen bladafval en is wintergroen!

Tot slot, helemaal onderhoudsvrij bestaat niet. Direct na een regenbui met een harde bezem uw terras vegen zorgt voor minder kans op aanhechting van vuil, zo verminder u de kans op vlekken.

Terug naar blog