Eetbare tuin

De eetbare siertuin

De term siertuin is een beetje 1999. Want de siertuin van vandaag moet zoveel meer zijn dan alleen sierlijke tuinplanten. Denk aan inheemse vaste planten die bijen en hommels lokken. Of vogelvriendelijke struiken. Maar ook eetbare planten en fruitstruiken voor de mens. Onbespoten, uit eigen siertuin, waarom niet.

Eten uit de voortuin

Veel voortuinen in Nederland bestaan uit smalle stroken. Vaak is het niet een plek om te zitten, dan doen we toch liever achter het huis. Wel is het een ideale plek om zelf groente, fruit en kruiden te kweken. Maar eigenlijk doet bijna niemand dat. Best wel zonde. Ook de combinatie van eten uit eigen tuin en decoratieve tuinplanten is zelfs mogelijk. In deze blog komen we met enkele suggesties voor een eetbare tuin. Wie doet er mee? Natuurlijk kan je er een bordje bij plaatsen met: 'een handje vol verse vruchten snaaien uit mijn voortuin is toegestaan' of zet een kraampje langs de weg waar je vers fruit verkoopt. 

Dit is onze lijst met eetbare tuinplanten die ook nog eens mooi er uit zien:

 1. Allium schoenoprasum - Bieslook: zowel de bladeren als de bloemen zijn eetbaar, en het produceert mooie paarse bloemhoofdjes. Kan wel woekeren. Overweeg een verhoogde borderbak.
 2. Ocimum basilicum - Basilicum: De bladeren zijn heerlijk en het heeft mooie witte of paarse bloemen.
 3. Mentha spicata - Munt: De bladeren worden vaak gebruikt in thee en koken, en het produceert kleine paarse bloemen. Munt kan behoorlijk woekeren, dus plaatsen in een afgeschermde, verhoogde border raden wij aan.
 4. Borago officinalis - Bernagie: De bloemen zijn mooi en eetbaar, met een lichte komkommersmaak. Iets aparts.
 5. Calendula officinalis - Goudsbloem: De bloemblaadjes zijn eetbaar en hebben een pittige smaak.
 6. Viola tricolor - Viooltjes: De bloemen zijn eetbaar en hebben een lichte, zoete smaak.
 7. Tropaeolum Majus: Zowel de bladeren als de bloemen zijn eetbaar en hebben een licht pittige smaak. Niet winterhard.

  eetbare planten
   
 8. Thymus vulgaris - Tijm: De bladeren zijn heerlijk in veel gerechten (lekker over uw gebakken ei bijvoorbeeld), en het produceert mooie paarse bloemen. Zorg wel voor een beschut plekje in de zon.
 9. Lavandula angustifolia - Lavendel: De bloemen zijn eetbaar en hebben een sterke lavendelsmaak. Met lavendel maakt u de bijen ook nog eens blij
 10. Salvia officinalis - Salie: De schitterende bladeren worden vaak gebruikt in koken, en het heeft mooie paarse bloemen.
 11. Taraxacum officinale - Paardenbloem: De bladeren zijn eetbaar en het heeft mooie gele bloemen.
 12. Origanum vulgare - Oregano: De bladeren van deze bodembedekker zijn heerlijk in veel gerechten, en het produceert mooie paarse bloemen.
 13. Cichorium intybus - Wilde cichorei: De bladeren en bloemen zijn eetbaar, en het produceert prachtige blauwe bloemen.
 14. Malva sylvestris - Groot kaasjeskruid: De bladeren en bloemen zijn eetbaar, en het heeft mooie lila bloemen.
 15. Rosa spp. - Rozen: De bloemblaadjes zijn eetbaar en hebben een lichte, zoete smaak.
 16. Dwergframboos of gewone frambozenstruiken (deze wel begeleiden langs draad)
 17. Dwergbraam of gewone doornloze braam  (deze ook begeleiden langs draad)
 18. Blauwe bessenstruik (onze favoriet, mooie fris blad, heerlijke vruchten)
 19. Japanse wijnbes (heerlijke aardbei-achtige vruchten)
 20. Vlierbes (wordt wat groter, voor grote tuinen)
 21. Fazantenbes (iets bijzonders)

  Eetbare struiken

Deze planten kunnen een mooie en functionele aanvulling zijn op elke tuin. Vergeet echter niet dat, hoewel deze planten eetbaar zijn, ze op de juiste manier moeten worden bereid en geconsumeerd, en altijd met mate. Sommige mensen kunnen ook allergisch zijn voor bepaalde planten, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het proberen van nieuwe eetbare planten.

Extra tips voor meer eten uit eigen siertuin

1. Zet in uw gazon 1 bij 1 meter moestuinbakken van hout, wilgentakken of hazelaartakken.

Een verhoogde bak is ideaal voor kruiden en groentes, zoals munt voor verse muntthee (bij de supermarkt altijd verrassend duur) of andere kruiden / makkelijke groentes.

Moestuinbak

2. Een tuin is niet compleet zonder (fruit)boom, zelfs een kleine tuin niet.

Zet daarom een fruitboom zoals een vlierbes, perenboom, kersenboom, pruimenboom of appelboom in uw tuin. De meeste fruitbomen blijven bovendien compact. Wij raden een appelboom aan. Appels zijn het langst te bewaren. Echt geen plek? Ga dan voor leifruit langs uw schutting of tuinmuur. 

Appelboom

3. Tuinkas in de voortuin, waarom niet?

Heeft u een grote voortuin? Plaats een tuinkas in uw voortuin! Zo houdt u uw achtertuin mooi landelijk of vrij voor een voedselbos, bloemenweide of grote borders.

tuinkas

4. Gazon wordt bloemenweide

Elk weekend weer het gras maaien en ook nog eens heel slecht voor de biodiversiteit. Vervang daarom (delen van uw) gazon voor een bloemenweide. Deze hoeft u maar 1 of 2 keer per jaar te maaien en trekt legio bijen, hommels, zweefvliegen en andere, nuttige insecten. Ontdek bloemenmengels van bio tot inheems en natuurlijk met eetbare planten of met snijbloemen.

Bloemenweide

Bekijk ook eens deze vaste planten met blaadjes of bloemen, heerlijke theeplanten voor thee uit eigen tuin, standaard saladeplanten zoals rucola en diverse kruidenplanten of ontdek diverse soorten (bio) moestuinplanten. Steeds meer mensen gaan voor biologisch gekweekte planten in de tuin, een goed idee voor mens en dier. Check onze bio fruitstruiken en meer biologisch gekweekte tuinplanten.

Terug naar blog