Wat is er nu leuker dan een moestuin aanleggen en onbespoten eten uit eigen tuin? Met onze tips wordt het maken van een moestuin iets eenvoudiger. Verder mislukken bij ons nog steeds genoeg planten en dat hoort bij het proces.
1. Maak een schets
Hoeveel ruimte heeft u? Meet deze op. Wilt u ook een tuinkas? Wij kozen voor een tuinkas van 240x320 cm. Bedenk paden (van minimaal 40 cm breed). Maak verschillende bakken. Niet te groot, dan raakt u het overzicht (en plezier) sneller kwijt. Met een meetlink, piketpaaltjes, potlood en papier komt u al een heel end.
2. Plaats eerst de tuinkas
Wij hebben deze Royal Well tuinkas via onze vrienden van Gadero laten plaatsen. Het vastzetten van stalen profielen met zelftappende schroeven vergt een vakman.
We hebben wel zelf de kas voorzien van een verdiept paadje in het midden, zo hoef je minder te bukken in combinatie met de grote bakken. De grote bakken in de kas zorgen er ook voor dat er minder vreemde dieren in de groeibakken zitten.
Zorg dat u een werktafel in uw kas heeft voor uw spulletjes als binddraad, snoeischaar, bloempotten en andere accessoires.
Vanaf eind april / mei kan het al snel aardig heet worden in uw kas. Laat dan dag en nacht ramen en deuren open (tenzij het hard waait)! Zorg voor een schaduwdoek voor uw kas of behandel uw kas met kalk, dit houdt de warmte tegen. Na veel regen dient u het kalken wel te herhalen. Ook kunt u bij aanschaf van uw kas al rekening houden met een dak van gehamerd glas, dit houdt ook de felle zonlicht al iets tegen maar vaak nog niet genoeg.
3. Kastanjehek om de moestuin
Het kastanjehek geeft sfeer aan de moestuin en laten wij begroeien met frambozenstruiken. Het houdt verder hooguit wat reeën en honden op afstand.
Wij kiezen voor een Frans kastanjehek met 3 draden, 1 meter hoogte en een latafstand van 4 cm.
4. Verhoogde bakken maken
Met 6x6 piketpalen en lariks douglas planken van 30x200 mm dikte maakten wij de moestuinbakken. We hebben de grond volledig vrij gemaakt van onkruid en daarna aangevuld met bio aanplantgrond voor groente en fruit.
De bakken zijn 2 meter breed en 3,5 meter lang. De perenboom stond hier al en laten we voorlopig maar staan. We hebben verhoogde bultjes gemaakt voor de knoflook, sla en aardappels.
5. Schelpen paadjes
Het staat mooi en hier houden slakken niet van. Zorg voor een laagje zand met worteldoek zodat onkruid minder kans krijgt. Wij maakten de paadjes 40 cm breed van Nederlandse schelpen uit een bigbag zak.
Tussen de paadjes en het kastanjehek laten wij ruimte over om Dahlia, Zinnia's (zorgen voor een goede bestuiving) Phacelia en Afrikaantjes (Witte vliegen, bladluizen en mieren vermijden de geur) bloemen te zaaien. Ook trekt de Oost-Indische kers rupsen en bladluizen zodat uw eetbare planten beschermd blijven.
Voorbereiding schelpenpaadje met links bordertje voor bloemen die bijen aantrekken en geur verspreiden die bepaalde insecten afschrikken.
6. Stap tegels
Van wat overgebleven keramiektegels maakten wij een pad naar de kas. Deze hebben we afgewisseld met kruiptijm planten. Kruiptijm 'Thymus' is zelfs licht beloopbaar en geeft extra sfeer aan uw moestuin.
Heeft u andere overgebleven materialen zoals oude stoeptegels of dakpannen, dan zijn deze ook leuk om te verwerken als borderrand. Halveer stoeptegels eerst en maak van de gekloofde zijde een mooie rand. Of zet een hele rij dakpannen rechtop als rand of maak van oude bakstenen een verhoogde bak voor uw aardbeiplanten bijvoorbeeld zoals wij deden zie foto hieronder:
7. Slakken
Slakken vormen één van de grootste problemen in uw moestuin. Ze eten slablaadjes en andere bladgroente dolgraag. In februari (dus tijdig) al bio slakkenkorrels strooien is onze tip of in het vroege voorjaar eenden in uw moestuin laten lopen, die eten alle slakken eitjes op. Egels eten zijn ook dol op naaktslakken. Een egelhuisje in de buurt van de moestuin plaatsen kan de oplossing zijn, maar is niet zo eenvoudig.
8. Tuinkas vullen met plantjes
Zorg ervoor dat er altijd iets (bijvoorbeeld een tuinkers plantje) bloeit in de kas, dat trekt bijen aan die ook de verdere bestuiving versnellen. De tuinkas is bij uitstek geschikt voor tomaten, komkommers en paprika's kweken.
U wilt geen gedoe met zelf zaaien in stekgrond? Dat snappen wij. Via onze webshop en op veel locale plekken kunt u ook (bio) kant en klare moestuinplanten bestellen. Denk aan bijvoorbeeld (bio) tomatenplanten en voorgekweekte paprikaplanten. Dit start in mei. Wilt u extra veel vruchten en een snel groeiende soort? Kies dan de geënte varianten. Deze tomaten-, komkommer- of paprikaplanten, zijn geënt op een pompoenstengel. Gek he? Maar het werkt wel.
Bind touw om de kluit en hang de komkommer, tomaat en paprika planten op, zo voorkomt u dat de planten met vruchten te zwaar worden en gaan knakken. Zorg dat het touwtjes losjes hangen.
Kijkje in de kas
Enkele maanden later... volgroeide tuinkasplanten half juni
9. Buitenbakken vullen met plantjes
Begin buiten met gemakkelijke moestuinplantjes zoals sla, knoflook, ui, aardappels, courgette of aardbeien. Zaai niet alles tegelijk, daar kunt u straks niet tegen eten. Per soort gelden zaaischema's. Deze vindt u terug bij ons overzicht moestuinplanten of raadpleeg een moestuinboek, boekenwinkels liggen er vol mee. Let op, elke soort vraagt een andere ruimte, zaaiperiode en zaaiwijze. Zelfs in de winter valt er wel iets te zaaien en te oogsten (winterpostelein).
10. Ook eetbare struikjes (in pot) toevoegen aan uw project
U kunt uw kas en daaromheen ook aanvullen met leuke fruitstruikjes en fruitboompjes. Appels kunt u langer bewaren dan peren, pruimen en kersen. Denk aan de Gojibes (superfood), Honingbes, Fazantenbes, Appelbes (tip), Uiensoepboom, Frambozenstruik (ook ideaal voor laten groeien tegen het kastanjehek), Rode of Blauwe bes, Japanse Wijnbes of (bio) fruitboom zoals een Jonagold voor appeltaarten maken of een stoofpeertjesboom (heerlijk en langer te bewaren dan Conference handperen).
Alle genoemde soorten zijn hier te koop, ook veelal in biologisch gekweekt zonder gif en kunstmest. Dus beter voor de mens, bijen, vogels en andere dieren.
Bekijk hier ons aanbod bio fruitstruiken en fruitboompjes.
11. Kruidenbak
Met een (verhoogde) kruidenbak kunt u heel gemakkelijk keukenkruiden of theekruiden uit eigen tuin plekken. Denk aan soorten als Munt (kan woekeren, dus altijd in een afgesloten bak zetten), Peterselie, Oregano, Citroenverbena, Echte Salie, Echte Tijm, Dille, Venkel, Olijfkruid, Bonenkruid of andere kruidenplanten.
Wij zetten 2 verhoogde kruidenbakken niet bij de kas, maar vlak bij de woning zodat we snel even wat blaadjes kunnen knippen. Check hier ons aanbod plantenbakken en kruidenbakken die wij verkopen.
Lage houten kruidenbak met munt en kerrieplanten
12. Houten Pergola, mooie aanvulling
Wij plaatsten achter de tuinkas een houten pergola van 9x9 cm dikte houten balken. De doorloophoogte is ongeveer 220 cm. Om de paal plaatsen wij een klimdruif voor heerlijke druiven(sap) uit eigen tuin. Ook hebben we een kiwiplant geplaatst op een beschut zonnig hoekje, maar we vragen ons af of deze ooit kiwivruchten in Nederland gaat geven. We kozen voor een bio gekweekte blauwe en pitloze witte druif op verzoek van de kinderen.
Pergola van hardhouten palen 9x9 cm om de 2 meter.
Gebruik binddraad voor het opbinden van de klimdruif. Kies uit de smaakvolle Muskaatdruif of de sterke Vitis soorten 'Vroege van der Laan' of 'Boskoopse Glorie'. Tevens leveren wij diverse bio gekweekte druivensoorten aan. Wij hebben ook een kiwiplant in de moestuin staan, maar kiwivruchten zien wij vrijwel nooit in Nederland buiten de kas.
13. Moestuin onderhoud
Laat zodra het wat warmer wordt in mei de deuren en ramen dag en nacht open (tenzij het gaat stormen). Zo voorkomt u schimmelvorming in de kas doordat het te vochtig is. Elke avond even sproeien, sproei niet op het blad en met zachte straal of gebruik een druppelslang. Ook zorgen de deuren en ramen open voor meer bijen in de kas, die zorgen voor de bestuiving.
Vanaf de schemering komen de naaktslakken verstoppertje spelen onder het blad. Dat is het moment om ze te verwijderen (niet het leukste werk, doe handschoenen aan). Ook mieren kunnen overlast geven. Die zijn nog lastiger te bestrijden.
Heeft u teveel bloemen in uw moestuinplanten, verwijder deze dan zodat u betere en grotere vruchten krijgt aan de andere stengels. Tomatenplanten moet u ook dieven. Bij de hoofdstengel en de zijstengels ziet u al snel dat kleine stengeltjes in de oksels van de plant groeien. Verwijderen deze.
14. Zitje
Zorg ook voor een lekker zitje bij de kas/moestuin. Daar kunt u even pauze houden en genieten van uw moestuinwerk.
Ook kan een camera of ringvideo deurbel helpen. Zo weet u precies welke dieren uw moestuin bezoeken. Ook kunt u van afstand zien of uw kas ramen of deuren nog openstaan bij een naderende storm.
15. Het is een proces
Geniet van het proces van uw moestuin maken. Elk jaar leert u meer en wordt u beter en handiger. Heeft u uw moestuin vol? Ook misstaan in uw sierborders eetbare planten niet. Denk aan de Dropplant, Venkel, Blauwe bes (prachtig blad) en Echte Salie of in grotere borders een Vlierbes, Fazantenbes, Appelbes of Hazelnoot.
Lees ook onze blog over geld besparen met eten uit eigen tuin en hoe meer eten uit eigen tuin.