border-rand-van-boomstammen.jpg

Natuurlijke borderranden! Van boomstammen, wilgentenen of oude stoeptegels een verhoogde border maken

Zoekt u een goedkoop alternatief voor betonnen stapelblokken (we zien ze echt overal in Nederland, heel origineel is het niet meer...) of vindt u cortenstaal borderranden niet helemaal passen bij uw tuin? En werkt u graag met natuurlijke materialen of hergebruik van oude stoeptegels uit ons eigen Nederland? In deze blog ziet u diverse voorbeelden van dergelijke borderranden. 

verhoogde border van oude stoeptegels

Randen van borders maken van gevlochten wilgentenen

Met wilgentenen vlecht u eenvoudig een moestuinbak of borderrand in ronde vorm. Plaats om de 50-60 cm een smalle piketpaal van 4x4 cm dikte of plaats een dikke wilgenteen als verticale staander. Vlecht steeds om en om. Druk steeds stevig aan. Wissel ook de dikste kant steeds linsk en rechts af. Geschikt voor lage borderranden en lichte toepassingen. Werk af met worteldoek en vul aan met niet al te zware grond, zoals humusrijke tuinaarde. 

borderrand van wilgentenen

Naast wilgentenen kunt u ook de iets dikkere hazelaar takken kiezen (zie onderstaande foto) voor het vlechten van een rand of koop een kant en klaar product. Geen zin in zelf kappen of slepen? Bestel kant en klare wilgentakken tot 3 meter in onze webshop. 

Borderrand van gezaagde boomstammen

Heeft u nog boomstammetjes van een omgezaagde boom in allemaal dezelfde lengte liggen? Ook hier kunt u een prachtige, natuurlijke borderrand van maken met een landelijke uitstraling. Kies er voor de stammetjes liggend te plaatsen of te stapelen of rechtop naast elkaar. Maak de rand niet te hoog, zo voorkomt u te droge borders en uitspoeling van grond. Desgewenst met worteldoek werken aan de binnenzijde van de border.

borderrand van staande boomstammetjes

Gezaagde stammetjes van circa 20 cm hoog verticaal naast elkaar

Ook kunt u boomstammetjes van zo'n 30-40 cm lengte liggend stapelen tot een borderrand. U kunt dan wel minder goed ronde vormen maken. Dat wil met de staande wijze wel weer erg goed. Wij raden de staande wijze aan, ook heeft u zo minder kans op uitspoeling van aarde.

borderrand van boomstammetjes 20 cm lang

borderrand van horizontaal gestapelde boomstammetjes 20 cm diep

Borderrand van gebruikte metselstenen en oude stoeptegels

Van bijvoorbeeld oude 30x30 cm stoeptegels die u door midden breekt kunt u ook een trendy borderrand maken. U kunt hier zelfs bijzondere, ronde vormen mee maken als u niet te hoog gaat en niet te scherpe bochten maakt. Laat de afgebrokkelde zijde juist als zichtzijde zien, dit geeft een leuk effect, zeker in combinatie met overhangende vaste planten of rotsplantjes. Verwerk de oude stoeptegels met steenlijm (te koop bij Wovar) of cement. Zie onderstaande foto enkele voorbeelden van oude stoeptegels of metselstenen hergebruiken in de tuin. 

borderrand van gebroken stoeptegels

Verhoogde border van gebroken stoeptegels

verhoogde border van oude bakstenen

Verhoogde border van oude metselstenen / bakstenen

verhoogde border van oude metselstenen

Een verhoogde border geeft diepte aan tuinen, de oude metselstenen geven extra sfeer

afgebrokkelde zijde stoeptegels

De afgebrokkelde zijde van gebroken stoeptegels als zichtzijde geeft een mooi effect

Nog enkele tips voor verhoogde plantvakken maken

1. Pas op met te hoge borders maken, hierin drogen tuinplanten drogen uit in de zomermaanden. Of werk met tuinplanten die goed tegen de droogte kunnen.

2. Wilt u borders met tuinplanten die goed combineren met elkaar en passen bij uw situatie qua bodem, lichtinval en grootte? Bekijk dan eens onze kant en klare borderpakketten onderverdeelt in diverse tuinthema's. Borderpakketten zijn doordachte plantensets die u eenvoudig per m2 koopt. 

3. Met een verhoogde border bouwt u aan meer diepte in uw tuin. Hoe deze aankleden? Blader eens door onze honderden borderplanten of struiken voor borders. Komt u er zelf niet uit met combineren en selecteren van tuinplanten? Dan kunnen wij een maatwerk borderplan voor u maken. U krijgt dan een schets met plantenlijst helemaal afgestemd op uw situatie en persoonlijke voorkeuren.

muurtje van oude stoeptegels

Voorbeeld strakke borderrand van gehalveerde stoeptegels

moderne borderrand van gemetselde bakstenen
Strakke borderrand van gemetselde oude bakstenen

Heeft u ook van natuurlijke materialen of oude bouwmaterialen een originele / bijzondere borderrand gemaakt? Stuur uw foto's naar hallo@yarinde.nl en wij delen deze dan op deze blog.

Terug naar blog