15m2-Borderpakket-Dries-in-combi-met-4m2-Saar.jpg

Tuintrends 2023

Met zijn lange, droge periodes was 2022 een leerzaam tuinjaar. Daarnaast stegen de prijzen enorm voor bijvoorbeeld tuinhout en andere materialen. Wat voor gevolgen hebben deze ontwikkelingen voor de tuintrends komend jaar? We werpen alvast een blik vooruit!

Kort samengevat, vragen de huidige ontwikkelingen om een natuurlijke en duurzame tuin die goed tegen de droogte kan. De juiste beplanting zorgt op een natuurlijke manier voor koelte. De eetbare tuin is zowel duurzaam als lekker. En de rechthoekige betonnen stapelblokken en de strakke hoekige lijnen maken plaats voor ronde en organische vormen.

In deze blog:

 • Ronde vormen
 • Betaalbaar en natuurlijk groen
 • Droogte en geschikte beplanting
 • Bodem en bewateren
 • De eetbare tuin

Ronde vormen

De trend van ronde vormen die binnenshuis al gaande was, is sinds de lente verplaatst naar de tuin en het balkon. De rechthoekige betonnen stapelblokken trend lijkt aan zijn einde. Ronde en organische vormen mogen weer. De ronde lijnen van de borderranden worden vaak gemaakt met de zogenoemde cortenstaal strips. Deze zijn in vrijwel elke vorm te leggen.

Borderranden cortenstaal

Foto: Cortenstaal borderrand

Naast ronde vormen zijn warm groene kleuren ook de trend voor komend jaar. Zowel door middel van planten en bomen als in het tuinmeubilair. Ook blijft de beplanting van daken, schuren en veranda’s populair. Dit geeft niet alleen een natuurlijke uitstraling aan je tuin; het biedt ook welkome verkoeling in onze steeds droger en heter wordende zomers.

Betaalbaar en natuurlijk groen

Wie creatief is, kan met veel gebruikte materialen heel wat doen. Met gebroken stoeptegels of oude dakpannen kun je bijvoorbeeld heel fraaie borderranden maken in natuurlijke vormen. Een afdak maken? Een duurzame manier is bijvoorbeeld een verschuifbaar schaduwdoek of een groendak van klimplanten. Omdat deze manieren niet volledig waterdicht zijn, kunt u het deel waar u zit overdekt maken en het overige deel bedekken met groen of een zonnedoek.

Een boom is een natuurlijke parasol die lekker groot is en niet zomaar omwaait. Bomen houden de omgeving een aantal graden koeler en bieden een woon- en schuilplaats voor vogels. Ze zorgen niet alleen voor schaduw. Het water dat ze overdag via hun bladeren verdampen, koelt het bladoppervlak af en hierdoor koelt de omgeving ook af! Struiken zijn daarvoor ook heel geschikt en daarnaast is er nog de klimop die schaduw en verkoeling brengt in je tuin. Verderop in deze blog lees je welke vaste planten, struiken en bomen goed tegen droogte kunnen.


Droogte en geschikte beplanting

De hete en drogere zomers zijn een uitdaging voor je tuin.Wist je dat een tuin met tegels gemiddeld wel 15 graden warmer is dan een groene tuin? Beplanting of een stukje gras zijn ook erg belangrijk bij het opvangen van water. Zorg daarom voor een goede verhouding tussen groen en steen. Heb je een gazon, dan helpt het om andere plantjes die beter tegen de droogte kunnen de ruimte te geven. Het voorkomt lelijke gele plekken in het gras en het trekt ook nog eens hommels en vlinders aan.

Planten en bomen geven verkoeling. Kijk op welke plekken je kunt vergroenen en kies tuinplanten en bomen die goed tegen de droogte kunnen. Sedumplanten doen het bijvoorbeeld goed tijdens droogte. Zorg ook dat je planten de grond goed bedekken. De plantenwortels zullen onkruid in de weg zitten, zodat schoffelen minder nodig is. Bovendien blijft het onder het planten- en bladerdek koeler, waardoor de grond minder snel uitdroogt. 

We hebben alvast een aantal vaste planten, struiken en bomen voor je uitgezocht die goed tegen droogte kunnen:


Vaste planten die tegen de droogte kunnen

Alcea rosea (stokroos)
Stokrozen zijn echte diehards. Deze plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden' en een open ruimte. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Ze hebben een dikke penwortel waarmee ze diep uit de grond water kunnen halen. Ze worden tot 2,5 meter hoog en bloeien van juli tot en met oktober.

Vuurpijl Kniphofia 'Royal Standard'
De Nederlandse naam is Vuurpijl, bekend om de exotische bloeiaren en vurige tinten. Deze prachtige tuinplanten behoren tot de familie Liliaceae. Haar opgaande bloemen zijn oranje geel en bloeien van ca. juli tot en met september. De bladeren zijn groen van kleur. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 60 cm. Deze vuurpijl verdraagt temperaturen tot -15 graden Celsius.  Ze blijven de gehele winter groen. Een mulchlaag helpt deze plant zowel in de zomer als in de winter om de plant te beschermen tegen strenge vorst.

Prachtkaars Gaura lindheimeri 'Whirling Butterflies'
Deze vaste plant is het zonnetje in je tuin. De vlindervormige bloemen van deze schitterende Gaura soort zijn witroze van kleur. De bloeiperiode is van juli tot ver in oktober. Tegen vorst moet hij wel goed afgedekt worden met stro of blad. 


Borderstruiken die tegen de droogte kunnen


Vlinderstruik Buddleja davidii 'Nanho Blue'
De naam doet zijn eer aan: deze struik geeft niet alleen kleur met zijn blauwe bloemen maar ook met vrolijke vlinders en bijen die erop afkomen. Dit is de blauw bloeiende vlinderstruik variant Buddleja davidii 'Nanho Blue'. De volwassen hoogte van deze middelgrote heester is ca. 1.50 meter. Ze staan graag op een kalkrijke tuingrond, strooi daarom jaarlijks wat tuinkalk. De vlinderstruik is een gemakkelijke struik die goed bestand is tegen droogte.


Kruisdistel Eryngium bourgatii
Deze distelsoort is een populaire tuinplant die het goed doet in droge tuinen of borders. De bloemen zijn intens blauw van kleur en bloeien van ca. juli tot en met augustus Hij staat graag in de volle zon, buiten de schaduw van bomen en heesters. Geef ze in de zomermaanden wel regelmatig water om te voorkomen dat ze uitdrogen. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 50 cm. Ze woekeren niet en laten zich daardoor goed combineren met andere borderplanten. 

Kruisdistel - Eryngium bourgatii

Laurierkers Prunus Laurocerasus 'Rotundifolia'
De laurierkers 'Rotundifolia' is een wintergroene haagplant. In het voorjaar (april - mei) bloeit de struik met sierlijke witte geurende bloementjes. In het najaar zijn de bloementjes doorgegroeid tot bessen die voor mensen giftig zijn maar waar de vogels van smullen. De bladeren van de ''Rotundifolia' zijn langwerpig en glanzend groen van kleur. Een handige eigenschap van deze heester is dat hij blauwzuurgas uitstoot. Dat is niet gevaarlijk voor de mens, maar het houdt muggen op afstand! 

Bomen die tegen de droogte kunnen

Plant je een nieuwe boom, dan is er wel tijd en moeite nodig om de boom goed te laten wortelen. Het eerste jaar zal hij nog niet zo goed tegen droogte kunnen. 

Perzische slaapboom - Albizia julibrissin
Perzische slaapboom - Albizia julibrissinDeze Perzische slaapboom doet het goed op verschillende grondsoorten, waaronder droge gronden. De sierwaarde van deze boomsoort zit vooral in het opvallende blad. Ze vragen een plek in de volle zon. In mei en juni verschijnen er opvallende, roze bloemtjes aan de boom. Ze dienen wel beschermd te worden in een eventuele strenge winter (winterhard tot -13).Wilde Lijsterbes Sorbus aucuparia (Gewone Lijsterbes)
De wilde lijsterbes stelt weinig eisen aan zijn standplaats. In mei en juni groeien er witte schermvormige bloemen en in de herfst verkleuren de bladeren prachtig rood, geel en oranje. In het najaar valt de lijsterbes op met rood/oranje besjes waar vogels dol op zijn. Deze Wilde Lijsterbes Sorbus Aucuparia boom staat graag in de zon of halfzon en is bij ons zowel op hoogstam als meerstammig verkrijgbaar.

Franse tamarisk - Tamarix gallica
De Franse tamarisk Tamarix gallica zit een beetje tussen een kleine boom en grote struik in. Deze zomerbloeier is goed bestand tegen (kust)wind en redelijk winterhard. De roze bloemen trekken bijen en andere insecten aan. Het blad is naaldachtig. Deze compacte boom voor kleine tuinen groeit goed op leemgronden en zandgronden. Kies een zonnig plekje. Deze Franse tamarisk Tamarix gallica is zowel meerstammig en als hoogstam boom bij ons verkrijgbaar. De volwassen hoogte ligt tussen de 6 en 8 meter. Geef uw wensen qua stamdikte en hoogte door en wij zoeken een passend exemplaar voor u. 


Bodem en bewateren

Een goede bodemverzorging is het halve werk tegen uitdroging. Breng een laag Frans boomschors of tuinturf aan, vooral bij planten die een vochthoudende bodem nodig hebben. Het schors of de turf houden de bodem zowel vochtig als koeler. 

Hoe zorg je voor voldoende water in droge en hete tijden? 5 eenvoudige tips om je tuin zo duurzaam mogelijk te bewateren: 

 1. Voorkom luie planten: geef ze niet te veel water
  Planten in de volle grond hoeven niet elke dag water. Juist met wat minder water zal er een goed wortstelsel groeien waarmee de plant diep uit de bodem zijn water opneemt. Kies vooral voor de planten die het water het hardst nodig hebben, zoals net aangeplante planten en bomen en planten en bloemen in potten.
 2. Bewater op het juiste moment
  Het beste moment is in de ochtend of de avond, wanneer de temperatuur lager is. Zo verdampt er zo min mogelijk water. Geef ook liever in 1 keer veel water dan steeds een beetje.
 3. Gieten in plaats van sproeien
  Met de sproeier zal er door verdamping veel water verloren gaan. Met de gieter geef je de grond rondom de plant gerichter water.
 4. Vang water op in een regenton
  Uw tuin bewateren met kraanwater is eigenlijk niet meer van deze tijd. Zorg dus met IBC vaten en/of regentonnen voor opslag van regenwater. Je planten doen het ook nog eens beter op regenwater, omdat er minder kalk in zit. 
 5. Verzamel water in huis
  Er gaat vaak aardig wat water verloren dat je in huis gebruikt. Bijvoorbeeld het koude douchewater dat wegstroomt terwijl je wacht tot het water warm is. Vang het koude water op voor je tuin! Ook het water waarin je groenten hebt gekookt kun je afgekoeld heel goed hergebruiken. 

Eten uit eigen tuin

De siertuin is een ouderwets begrip: de tuin is zoveel meer! Een natuurlijke tuin kan bijvoorbeeld ook een bron van voedsel zijn. Zowel voor de wilde dieren als voor jou. Groenten, kruiden en zelfs eetbare bloemen zijn een feest voor op je bord! En hoe lekker is het om verse bramen, frambozen of kersen te plukken uit eigen tuin?! 

Borderplan Frida Moestuin combinatie

Foto: Borderplan Frida - Moestuin combinatie

Sommige groenten kun je beter niet naast elkaar zetten en er zijn bloemen die de groei van groenten versterken of ziekten en ongedierte kunnen voorkomen. De Oost-Indische kers bijvoorbeeld vangt luizen af en is daarmee erg welkom naast wortels, komkommers en tomaat. Of plant afrikaantjes, duizendblad en petunia’s bij jouw moestuin. Een gouden combinatie die ook nog eens zorgt voor een prachtige bloemenzee.

Moestuinplanten die goed in borders passen zijn:

Terug naar blog