Voorbeeldborders met siergrassen en vaste planten

Voorbeeldborders met siergrassen en vaste planten

In de laatste jaren zijn siergrassen enorm populair geworden om aan te planten in tuinen en borders. Deze planten, met hun fraaie halmen en rustgevende bewegingen, bieden een veelzijdige en aantrekkelijke toevoeging aan elke tuin. Ze laten zich makkelijk combineren, woekeren niet en zijn onderhoudsvriendelijk. Siergrassen zorgen daarnaast voor meer variatie in bladvormen en kleuren. Waarbij vaste planten veelal bladverliezend zijn, zorgen siergrassen voor een mooi winterbeeld. In dit blog geven we enkele voorbeelden/beplantingsplannen voor borders waarin siergrassen zijn gecombineerd met vaste planten. 

Voorbeeldborders met Zegge 'Carex'

De Zegge 'Carex'  is een prachtig wintergroen en winterhard siergras. De Zegge  woekert niet of nauwelijks en laat zich goed combineren met andere planten. Deze tuinplanten zijn uitstekend winterhard tot ongeveer -25 graden Celsius. Gemiddeld worden Zegge planten tussen de 40-50 cm hoog. De Zegge grassen ziet u vrijwel in alle type tuinborders terug, van Mediterrane tuinen tot weelderige prairietuin borders.  De Zegge 'Carex' planten komen goed tot hun recht wanneer ze aangeplant worden als groepen. Plant dan ongeveer 5 per m2. 

Voorbeeld border met Zegge - Carex oshimensis 'Evergreen'

Beplantingsplan Siergras

Voorbeeldborder met Zegge - Carex morrowii 'Ice Dance'

Voorbeeld border Siergras

Voorbeeld border met Bonte zegge - Carex hybrida 'Feather Falls'

Voorbeeld border Bonte Zegge

Voorbeeldborder met Bonte zegge - Carex hybrida 'Feather Falls'

Voorbeeld border Siergras

De Zegge 'Carex wordt ook veel toegepast in onze kant-en-klare borderpakketten. Dit is een mix van bij elkaar passende planten. Een borderpakket is ideaal als u wel samenhang wilt, maar niet te veel tijd willen spenderen aan het kiezen van tuinplanten.

Voorbeeldborders met Leliegras 'Liriope'

Leliegras 'Liriope' is een groenblijvend en zeer winterhard siergras met een volwassen hoogte van ongeveer 25 cm. In juli en augustus bloeien deze bodembedekkende tuinplanten met paarse, opgaande bloemaren. Deze tuinplanten worden vaak in schaduwtuinen en schaduwborders aangeplant. Het zijn zogenaamde schaduwtolerantie tuinplanten. Voor een meer uitbundige bloei staan ze beter op een licht zonnige plek. Het zijn tuinplanten die elke tuin- of border onderhoudsvriendelijk maken. 

Voorbeeldborder met Leliegras - Liriope muscari

Voorbeeld border

Voorbeeld border met Leliegras - Liriope muscari 'Ingwersen'

Voorbeeld border Siergras

Leliegras staat bekent als tuinplant die eigenlijk met alles wel combineert. Wij geven per soort Leliegras tips voor passende combinaties. Of schakel onze borderexperts in voor een beplantingsplan op maat van bij elkaar passende tuinplanten.

Voorbeeldborder met Lampenpoetsersgras - Pennisetum alopecuroides 'Hameln' en Fakkelgras - Koeleria glauca

Voorbeeld border Siergras

Lampenpoetsersgras Pennisetum 'Hameln' is een sterke soort siergras die vooral in moderne, strakke tuinen fraai staat. De bloemen (of eigenlijk pollen) van deze groenblijvende siergras zijn bronskleurig en bloeien van ca. augustus tot en met oktober. De langwerperige bladeren zijn in de zomer frisgroen en ongeveer 50 cm hoog. De volwassen hoogte van dit siergras is ca. 80 cm. 

Fakkelgras - Koeleria glauca is een bijzonder groenblijvende en winterharde siergras. De Nederlandse naam is Fakkelgras en behoort tot de familie van de Poaceae. De wintergroene bladeren zijn blauwgroen van kleur en groeien ongeveer 15 cm hoog. De volwassen hoogte van deze inheemse siergras is door haar pollen ca. 30 cm.

Voorbeeldborder met Prachtriet - Miscanthus sinensis 'Kleine Silberspinne'

Voorbeeld border met Prachtriet

Deze Prachtriet - Miscanthus sinensis 'Kleine Silberspinne' is één van de meest verkochte soorten. De volwassen hoogte van dit siergras is ca. 1.50 meter en staat graag op een zonnige, vochthoudende grond. Deze prachtriet 'Miscanthus' planten zijn basisplanten voor prairietuinen en geven een natuurlijke uitstraling aan uw tuin of tuinborder. Het zijn onderhoudsvriendelijke siergrassen. 

Hoe gaat u uw borders inrichten?

U kunt de groepjes in onze voorbeeldborders prima herhalen of iets groter maken en zo passend maken voor uw tuin. Neem een kijkje bij onze kant en klare borderpakketten, kleine boompjes op stam of alle heesters. Ook kunt u hierboven genoemde vaste planten en siergrassen los bestellen in onze webshop met bezorging in Nederland en België.

Meer inspiratie en voorbeeldtuinen? Download het gratis Yarinde magazine of volg ons op Pinterest

Terug naar blog