beloopbare tuinplanten

Voordelen en nadelen van grasvervangers - beloopbare bodembedekkers

Veel mensen worstelen met het onderhouden van het gazon. Daarnaast is gras saai en draagt het weinig bij aan de biodiversiteit. Daarom kunt u er ook voor kiezen om uw gazon te vervanger met geschikte beloopbare tuinplanten, de grasvervangers. In deze blog leest u alle voordelen en nadelen om uw gazon of terrastegels te vervanger door beloopbare bodembedekkers

Voordelen beloopbare bodembedekkers

1. Bloeiende bodembedekkers zijn goed voor bijen en vlinders. 

Beloopbare bodembedekkers van Yarinde zijn laagblijvende tuinplanten die bloeien in verschillende bloeikleuren. De Sagina bloeit bijvoorbeeld in juni, juli & augustus leuke kleine bloemtjes. Het stuifmeel en nactar van deze bloemen zijn voeding voor verschillende bijen en vlindersoorten. De laatste jaren zijn de bijen en vlinder populaties enorm gedaald. Dit komt grotendeels doordat tuinen steeds minder groen en steeds meer bestraat werden. Door uw gazon of tuinbestrating te vervanger door beloopbare bloeiende bodembedekkers creërt u dus meer groen en foerageermogelijkheden voor deze insectensoorten. 

 Sagina Subulata

2. Loopgroen is vergeleken met gras makkelijk in onderhoud (onderhoudsvriendelijk)

Het onderhouden van het gazon is een hele klus. Bij een onjuiste verhouding van voedingstoffen en mineralen wordt het gras geel of bruin van kleur. Daarnaast dient het gazon in het voorjaar & in het najaar geverticuteerd te worden. Voor het verticuteren is duur gereedschap nodig of moet het handmatig worden gedaan (arbeidsintensief). 

Bodembedekkers zijn daarom onderhoudsvriendelijk. Ze vragen enkel wat voedingstoffen. Yarinde levert hiervoor tuinplantenvoeding van de hoogste kwaliteit. Snoeien is niet noodzakelijk. Hooguit bij de randen een klein stuk wegsteken. Met loopgroen als gazonvervanger maakt uw de tuin dus onderhoudsvriendelijker.

Indien u geen onkruid in uw gazon wenst dient u deze er meestal met de hand uit te trekken. Bij bodembedekkers groeit er minder onkruid tussen, omdat groenblijvende bodembedekkers door hun polvormige groei de grond meer bedekken. 

3. Voor elke smaak en tuinstijl is er een beloopbare bodembedekker

De top 3 beloopbare bodembedekkers zijn er in verschillende varianten. Elk met een eigen bloeikleur en bladstructuur. Zo kunt u kiezen voor een lila bloeiende Thymus of wit bloeiende Sagina. De Thymus heeft een wat grover bladstructuur (wilder effect) terwijl de Sagina een fijner bladstructuur (rustiger en strakker effect) heeft. 

Nadelen beloopbare bodembedekkers

Natuurlijk heeft ieder voordeel ook zijn nadeel, zo ook bij beloopbare bodembedekkers. Wij sommen de nadelen van loopgroen hieronder op.

1. Loopgroen is sterk, maar niet onverwoestbaar

Afhankelijk van het soort bodembedekker zijn deze tot een bepaalde mate bestand om overheen te lopen. De Thymus en sedum planten zijn bijvoorbeeld iets minder bestand dan de Sagina soorten. Op plekken waar kinderen of huisdieren spelen wordt loopgroen afgeraden, omdat er een kans bestaat dat er plantjes kunnen beschadigen. Echter is dit natuurlijk ook het geval voor het gazon. Met de juiste verzorging groeit uw loopgroen vanzelf weer dicht. 

Mos en sedum planten als loopgroen kan je voetstappen op zien als je er in de winter overheen loopt. Dat maakt deze soorten minder geschikt. In de zomer zult u hier minder last van hebben, omdat de planten dan genoeg zonlicht krijgen om zich snel te herstellen. 

Meer informatie, zie pagina gazonvervangers.

 

 

 

 

Terug naar blog