Veel mensen denken dat het voorjaar het moment is om planten in de tuin te plaatsen. Echter is dit gekgenoeg helemaal niet zo. Nee het is geen verkoopverhaal, lees maar eens verder. Tuinplanten zitten in het (steeds warmer wordende) voorjaar midden in hun groei en bloei seizoen. Dat kost de plant heel veel energie. Het verplaatsen kost de plant ook veel energie. En samen maakt dit de kans op sterfte groter. Helemaal als het ook nog eens warm en droog is.
1. Planten houden een soort van winterslaap
Daarentegen zijn planten in het najaar in de 'relaxmodus', zeg maar de winterstand. De aandacht gaat dan naar de wortels en 'stress' van bloeien is er dan voor de meeste soorten niet. Bij veel struiken en bomen komt ook de sapstroom tot stilstand. In september en oktober is er nog wel warmte in de grond, de planten zullen het niet koud hebben. Ook is oktober/november een ideale maand voor bomen aanplanten omdat deze dan in rust zijn.
2. Minder hitte, meer regen
In het najaar is er minder competitie voor water. Het regent namelijk meer en door de rust hebben planten minder water nodig. Wortels groeien wel verder tijdens rust. Voorkom wel wortelrot door vooraf goede drainage aan te leggen of zorg bij overtollige regenval voor andere manieren dat water wegstroomt.
3. Planten in het najaar is meteen genieten in het voorjaar
Tegen de tijd dat planten die in de herfst zijn aangeplant nieuwe bladeren gaan maken hebben ze al een verder gevorderd wortelsysteem. Ook de 1e keer bloeien zal dus uitbundiger zijn. Zo kan je vanaf de 1e mooie dag meer genieten van planten. Als je namelijk pas gaat aanplanten op de 1e mooie lentedag loop je natuurlijk iets achter.
4. Kostenvoordeel
Struiken en haagplanten met kluit zijn weer leverbaar in het najaar. Deze zijn goedkoper dan potplanten. Het is minder arbeidsintensief dus goedkoper voor ons om te leveren. Ook kunnnen beukenhagen met blote wortel worden aangeplant. Houd dan wel rekening met iets meer uitval dan bij potplanten. Ook kunnen onze kant en klaar hagen uitstekend in het najaar aangeplant worden. Ook zijn onze borderpakketten geschikt voor aanplanten in het najaar. Schrik dan niet dan enkele soorten al uitgebloeid zijn, ze komen in het voorjaar gewoon weer op.
5. Goede beschikbaarheid
In het voorjaar is er vaak een enorme run op tuinplanten! Dat zorgt ervoor dat er mei/juni vele soorten zijn uitverkocht. In het najaar is de markt rustiger en zijn vooral haagplanten met kluit, wintergroene vaste planten en siergrassen goed leverbaar. Via de tuinplantenshop van Yarinde vindt u vanaf september/oktober dan ook weer een aangevuld assortiment.
Uitzonderingen...
Vaste planten die in de herfst bloeien kan je net zo goed in het voorjaar planten. Jonge planten die gevoelig zijn voor vorst dien je in de winter te beschermen met mulch, noppenfolie of andere wijze (wordt per plant aangegeven).
Ook planten die minder bestand zijn tegen de winter, zoals groenten, kruiden, olijfbomen en andere mediterrane planten, kunnen beter in het voorjaar aangeplant worden. Zo hebben ze de meeste tijd om wortels te maken, voordat het kouder wordt.
Ontdek ook de voordelen van inheems en biologisch gekweekt
Zoek je sterke soorten met minder kans op uitval en hoge bijdrage aan de biodiversiteit van Nederland? Ga dan voor inheemse tuinplanten. Deze vaste planten, bomen en struiken horen hier echt thuis en zijn gewend aan ons klimaat. Ze dragen bij aan zowel het bodemleven en de biodiversiteit, denk aan voedsel en schuilplaatsen voor vogels, bijen, vlinders, kevers enzovoorts. Lees hier ook onze blog over de voordelen van inheemse planten in de tuin.
Tot slot is gifvrije planten kopen altijd een goed idee! Check ons groeiende aanbod biologisch gekweekte tuinplanten. Dit zijn planten die zonder kunstmest en pesticiden zijn gekweekt. Ze slaan bovendien ook beter aan!