Tuinieren doe u zo - Tuinkalender
Op deze pagina vindt u alle tuinklussen per maand in een handig en simpel overzicht. Wij helpen u graag met het onderhouden, snoeien en verzorgen van uw vaste planten, siergrassen, struiken, klimplanten en bomen. Ook in de informatie van elk borderpakket van Yarinde leest u terug hoe de planten verzorgd kunnen worden. Ook bij de losse tuinplanten uit de plantengids hebben wij uitgebreide informatie over het verzorgen en snoeien omschreven. Yarinde is er voor mensen mét, maar ook zonder groene vingers.
Download gratis onze app voor verzorging van uw tuinplanten
Met onze app maakt u een persoonlijke tuinkalender voor het verzorgen van uw planten, struiken en bomen. Naast wanneer, ziet u ook hoe u moet snoeien, bemesten enzovoorts. Download hier op uw mobiel of tablet onze gratis app voor het maken van een tuinkalender op maat, dus helemaal afgestemd op uw tuin:
Tuinklussen januari
Voorbereidingen. Januari is een goed moment om voor te bereiden op het aankomende tuinseizoen. Maak een tekening van uw nieuwe border of begin met het eventueel leegmaken van een bestaande border. Kijk op de pagina van kant-en-klare borderpakketten en begin alvast met het uitkiezen en combineren van onze borderpakketten.
Vorstbescherming. Indien het gaat vriezen is het verstandig om de bodem van uw tuingrond te bedekken met een laag mulch of compost. Een goedkope oplossingen is het aanharken van bladeren en takken in uw tuin of tuinborder om vervolgens deze te verspreiden door uw tuin.
Borders ontwerpen en aanleggen. Januari is de ideale maand om nieuwe tuinborders aan te leggen. Bijvoorbeeld van stapelblokken of cortenstaal. Steek bijvoorbeeld een stuk gazon weg en plant hier een mooie heester of boom. Haal een aantal stenen weg voor uw huis om een geveltuintje aan te planten of maak ruimte langs de pergola palen om een klimplant aan te planten. Mocht u het prettig vinden, kunt u de oude stenen meegeven aan onze bezorger.
Januari kan het erg nat zijn. Zorg dat uw wortels van uw planten niet gaan rotten door te lang nat staan. Zorg voor afvoer van regenwater middels drainage, water wegpompen, spitten van uw bodem, grindkokers maken, wateropvang middels Hydroblob blokken of andere vormen van wateropslag. Ook een vlonder op piketpalen met laag schelpen er onder kan veel regenwater opvangen. Tevens zijn waterdoorlatende tegels soms een oplossing. Onderschat dit probleem niet.
"Kunnen tuinplanten worden aangeplant in de maand januari?" Ja, in theorie wel. Tuinplanten kunnen worden aangeplant indien het niet vriest of niet meer gaat vriezen. Omdat het meestal nog vriest of gaat vriezen wordt het afgeraden om in deze tijd tuinplanten te planten.
Tuinklussen februari
Voorbereidingen. Ook februari is een goede maand om eventuele tuinplannen voor te bereiden. Wilt u meer groen in uw tuin? Kies dan voor klimplanten en borderpakketten. Deze kunt u al bestellen, wij zullen dan samen met u kijken naar een goed moment om ze te leveren. Na de laatste vorst bent u de eerste die tuinplanten ontvangt voor het aankomende seizoen.
Vorstbescherming. In deze maand hoeft u weinig te doen in de tuin. Indien u de planten nog niet beschermd heeft tegen eventuele vorst kunt u dit doen met een laag bladerdek of mulch. De meeste tuinplanten zijn winterhard, echter is dat niet altijd hetzelfde als vorstbescherming. De vaste planten bevinden zich nog onder de grond, dit is hun natuurlijke winterbescherming.
Borders ontwerpen en aanleggen. Februari is de ideale maand om nieuwe tuinborders aan te leggen. Bijvoorbeeld van stapelblokken of cortenstaal. Steek bijvoorbeeld een stuk gazon weg en plant hier een mooie heester of boom. Haal een aantal stenen weg voor uw huis om een geveltuintje aan te planten of maak ruimte langs de pergola palen om een klimplant aan te planten. Mocht u het prettig vinden, kunt u de oude stenen meegeven aan onze bezorger.
Reparaties en andere tuinklussen. De wintermaanden zijn perfecte maanden om allelei tuinklussen te doen, zoals het repareren van schuttingen, pergola's of ophangen van stalen trellis schermen. Ook kunt u alvast bindmateriaal om langs uw schutting bevestigen om straks een mooie groenblijvende klimplant aan te bevestigen.
"Kunnen tuinplanten worden aangeplant in de maand februari?" Ook in deze maand geld, in theorie kunt u in februari aanplanten m.u.v. vorst. Tuinplanten aanplanten in februari is dus meestal geen goed idee, omdat het nog kan gaan vriezen.
Tuinklussen maart
Tuinplanten aanplanten. In maart kunt u beginnen met het aanplanten van tuinplanten. Let goed op de lichtintensiteit van uw borders. Voor schaduwborders kiest u een borderpakket - schaduwrijke tuin of klimplanten - schaduw en voor de volle zon kiest en combineert u borderpakketten volle zon - of klimplanten - volle zon.
Snoeien. In maart kunt u alle lelijke, bruine of afgestorven bladeren van vaste planten terugsnoeien tot net boven de grond. Al uw vaste overblijvende planten zullen dan meteen nog gaan uitlopen met vers groen blad. Zo houdt u de border mooi strak.
Tuinplanten bemesten. Na het snoeien van vaste planten kunt u de bodem voorzien van een laag organische bemesting voor tuinplanten. Strooi een handje vol over de grond. Sproei daarna direct zodat het water de moleculen van de mestkorrels kunnen afbreken. Zo kunnen planten sneller de voedingstoffen opnemen.
Onkruid wieden. Ook het onkruid laat zich in deze tijd weer zien. Indien gewenst kunt u het onkruiden wieden. Haal met de hand het onkruid met wortel en al weg. Let goed op dat u geen vaste planten weghaald, gebruik daarom onze labels die in de potjes van de planten zitten. Zo weet u exact waar de planten uit de borderpakketten zijn aangeplant.
Hulp nodig? Stuur ons enkele foto's en wij helpen u graag met het identificeren.
"Kunnen tuinplanten worden aangeplant in de maand maart?" Ja, na de laatste vorst van februari of begin maart kunt u direct beginnen met het aanplanten van tuinplanten. Zorg er wel voor dat de grond ontdooid is. Indien noodzakelijk kunt u de bodem voorbereiden door een laag van 20-50 cm goed door te spitten.
Tuinklussen april
Tuinplanten aanplanten. Ook april is een goede tijd om tuinplanten aan te planten. Ze zullen dan nog hetzelfde jaar gaan groeien en bloeien. Wist u dat in principe elke maand geschikt is om tuinplanten aan te planten? Alle tuinplanten in pot kunnen het hele jaar worden aangeplant m.u.v. vorst. Heeft u hulp nodig bij het aanplanten van uw nieuwe tuin? Vraag dan een beplantingsplan op maat aan.
Klimplanten opbinden. De meeste klimplanten zijn alweer een stuk gegroeid. Vergeet daarom niet om de klimplanten te begeleiden langs uw schutting, pergola, gevel, muurtje of overkapping. Dit kunt u doen met het bindmateriaal van Yarinde.
Verzorging. Geef tuinplanten bij langdurige droogte een beetje water om ze te helpen met groeien. Mocht u het in maart niet gedaan hebben, kunt u ook de bodem voorzien van voedingstoffen. Geef na het bemesten voldoende water.
Snoeien. Ook is het nog mogelijk om het lelijke en afgestroven blad van bijvoorbeeld siergrassen en vaste planten terug te snoeien. Snoei dan terug tot net boven de grond. Uw tuinplanten zullen dan gaan uitlopen met vers groen blad en hetzelfde jaar nog bloeien.
"Kunnen tuinplanten worden aangeplant in de maand april?" Ook april is een mooie tijd om tuinplanten en klimplanten aan te planten. Ze zullen dan in hetzelfde jaar nog mooi groeien en bloeien. In principe kunt u tuinplanten het hele jaar aanplanten, m.u.v. vorst.
Tuinklussen mei
Tuinplanten aanplanten. In mei kunt u dezelfde klussen doen als in de maand april. Plant borderpakketten aan, bind klimplanten op aan gevels, trellisschermen, schuttingen, pergola's en muurtjes of haal verwijder bestrating om tuinplanten aan te planten.
Genieten. Mei is de maand dat het buiten weer een stuk warmer wordt. Geniet daarom van uw tuin. Maak de barbecue schoon en nodig uw vrienden en familie uit. Mocht u de bovenstaande klussen nog niet hebben gedaan, kunt u deze ook prima in mei nog doen.
"Kunnen tuinplanten worden aangeplant in de maand mei?" Ja, mei is een perfecte tijd om tuinplanten aan te planten. De meeste planten zullen binnen een maand of 2 maand hun uiteindelijk hoogte hebben bereikt. Het jaarop zullen ze voller en rijker gaan bloeien.
Tuinklussen juni
Tuinplanten aanplanten & verzorging.
Ook in juni is het aanplanten van tuinplanten geen enkel probleem, zolang de dagen niet te zonnige, heet en droog zijn. Zorg dat de nieuwe aanplant voldoende voeding en water heeft en voorzie nieuw aangeplante borders van organische mulch, dit houdt vocht vast en voorkomt uitdroging.
Snoeien.
Juni is een echte snoeimaand; voorjaarsbloeiende heesters mogen na de bloei teruggesnoeid worden. Ook is dit een perfect moment voor de bladverliezende haagplanten, snoei deze bij voorkeur rond 21 juni. Na 21 juni krijgen ze nog een groeispurt en kunnen deze haagplanten goed herstellen van de snoei. Snoei heesters en haagplanten op een bewolkte dag, dit voorkomt dat de snoei einden brandplekken krijgen door de zon. Als laatst; tuinplanten (bijv: delphinium, alchemilla, rudbeckia, nepata, leucanthemum) die al gebloeid hebben kunnen kort worden geknipt, zo wordt een tweede groei gestimuleerd.
De Chelsea chop.
Half mei tot begin juni is het moment voor de chelsea chop, dit is een Britse snoeimethode die moet worden uitgevoerd in de tijd van de Chelsea Flowershow (half mei tot 21 juni). Met deze snoei verleng en verlaat u de bloei, ook zal de plant meer uitlopers maken na de snoei dus ook de hoeveelheid bloemen zal toenemen. Tijdens de chelsea chop knipt u de stengels één derde schuin terug met een schone scherpe snoeischaar. Doe dit bij stevige kruidachtige tuinplanten zoals; Zonnehoed 'echinacea', sedum 'Vetkruid', Vlambloem 'phlox', asters, Zonnekruid 'helenium', Klokjesbloem 'campanula' en de Slangenkop 'penstemon'.
"Kunnen tuinplanten worden aangeplant in de maand juni?” Ja, juni is een prima tijd om tuinplanten aan te planten. Kies voor het planten geen snikhete en droge dag en zorg dat de kluit van de nieuwe aanplant ruim voldoende water krijgt. De meeste planten zullen binnen een maand of 2 maand hun uiteindelijk hoogte hebben bereikt. Het jaar erop zullen ze voller en rijker gaan bloeien.
Tuinklussen juli
Tuinplanten aanplanten
Tuinplanten kunnen nog steeds worde aangeplant, let wel op de omstandighede. Bij te warm en droog weer wordt het afgeraden. Kies een koele vochtige dag zo is de kans groter dat de planten aanslaan.
Genieten.
In juli is de tuin vaak op zijn mooist, bijna alles staat in bloei. De dagen zijn lang en warm. Wandel in de ochtend de nog bedauwde en frisse tuin in geniet van alle kleuren en geuren. Knip rozen en snijbloemen vroeg in de ochtend zo blijven ze langer goed op de vaas.
Water geven.
Tijdens warme periodes sproei regelmatig; bij voorkeur vroeg in de ochtend of in de avond. Richt de sproeier op de aarde onder de plant i.p.v. op de plant, zo komt het wat terecht bij de wortels.
Snoeien.
In juli wordt alleen de druif voorzien van een zomersnoei, kort alle nieuwe zijscheuten in tot 1 blad. Dit stimuleert de vruchtvorming.
"Kunnen tuinplanten worden aangeplant in de maand juli?” Ja, aanplanten in juli is geen enkel probleem. Kies geen snikhete zonnige dag uit, hoe koeler en vochtiger de dag hoe groter de kans dat de nieuwe aanplant ook daadwerkelijk aanslaat.
Tuinklussen augustus
Aanplanten en onderhoud.
Het aanplanten van tuinplanten is geen probleem, wel is het de vraag of deze dit jaar nog gaat bloeien. Wilt u tuinplanten verplanten? Wacht daar liever even mee de kans dat de plant aanslaat is veel groter wanneer u dit in september doet. Verder kunt u de uitgebloeide bloemen van rozen en buddleja's wegknippen, dit stimuleert nieuwe knoppen. Ook kunt het blad van tomaten en druiven uitdunnen, zo gaat de energie in de vruchten i.p.v. het blad.
Snoeien.
De acer, berk en haagbeuk mogen gesnoeid worden zolang het blad eraan zit. Snoeit u na het bladverlies dan kan de boom doodbloeden. Ook kunnen diverse hagen (e.g. liguster, beuk, haagbeuk) voor de tweede keer gesnoeid worden, zo hebben ze ruimschoots de tijd om te herstellen voordat het winter wordt.
"Kunnen tuinplanten worden aangeplant in de maand augustus?” Ja, aanplanten in augustus is geen enkel probleem. Kies geen snikhete zonnige dag uit, hoe koeler en vochtiger de dag hoe groter de kans dat de nieuwe aanplant ook daadwerkelijk aanslaat. Het kan wel de vraag zijn of de plant dit seizoen nog gaat bloeien.
Tuinklussen september
Tuinplanten planten en vermeerderen.
Het najaar is een uitstekend moment om tuinplanten aan te planten. De grond is nog warm van de zomermaanden en omdat de plant zich niet hoeft te focussen op groei en bloei gaat alle energie naar de wortels. Grote kans dus dat de nieuwe aanplant heel goed aanslaat. Ook het scheuren en vermeerderen van tuinplanten doet u het liefst in september.
Fruitstruiken snoeien.
Klein houtige fruitstruiken, zoals de Braam, Framboos (niet alle soorten) en Bes, mogen na het dragen van de vruchten teruggesnoeid worden. Snoei de vruchtdragende takken weg en de rest van de struik tot ongeveer 150cm. Zo zal de plant volgend jaar weer volop bloeien en vruchten dragen.
Onderhoud.
Na een mooie zomer is het in september een goed moment voor wat klein onderhoud; zitten er gele plekken in het gazon? Zaai deze bij en nog voor de winter is het weer vol en groen. Span een net over de vijver om het vallende herfstblad op te vangen. En geef uitbundig bloeiende nazomerbloeiers wat extra steun, zodat u nog lang van ze kunt genieten.
"Kunnen tuinplanten worden aangeplant in de maand september?” Ja het najaar is een goed moment om te planten. Bent u van plan uw border opnieuw vorm te geven, kijk dan eens naar onze kant-en-klare borderpakketten of vraag een beplantingsplan op maat aan.
Tuinklussen oktober
Rozen & Haagplanten planten.
Oktober is een uitstekend moment om rozen en (bladverliezende) haagplanten aan te planten. Deze struiken en heesters zijn nu ook vaak te koop als wortelgoed, wat inhoud dat de struik met kale wortels komt. Dit is vaak voordeliger dan deze plant in pot.
Blad harken.
In oktober verliezen al veel bomen hun blad. Span het net over de vijver en houdt uw gazon bladvrij. Zorg ook dat de bladeren de borderplanten niet bedekken. Gevallen blad mag wel in de borders tussen de planten blijven liggen, dit zorgt voor een natuurlijke mulch/humuslaag.
Bollen.
Rooi zomerbollen zoals gladiolen en dahlia’s. Oktober is ook een goed moment om voorjaarsbloeiende bollen te poten, denk hierbij aan sneeuwklokjes, krokussen, narcissen etc.
Fruitstruiken snoeien.
Bent u vorige maand niet aan het snoeien van de fruitstruiken toegekomen? Zodra het blad gevallen is kunt u ze de verjongingssnoei geven.
"Kunnen tuinplanten worden aangeplant in de maand oktober?” Ja het najaar is een goed moment om te planten. Bent u van plan uw border opnieuw vorm te geven, kijk dan eens naar onze kant-en-klare borderpakketten of vraag een beplantingsplan op maat aan.
Tuinklussen november
Winterklaar maken.
In november komt de tuin echt tot rust. Het meeste blad is wel gevallen en opgeruimd, de groei is gestopt. Bladverliezende wintergroene planten sterven bovengronds af. Hoogste tijd om voorbereidingen voor de naderende winter te treffen. Haal (mediterrane) kuipplanten binnen, leg het vliesdoek en noppenfolie klaar. Leeg terracotta potten en stapel deze op in een vorstvrije ruimte.
Rozen & Haagplanten planten.
Bent u er in oktober niet aan toegekomen? Ook in november kunnen er nog prima rozen en haagplanten aangeplant worden.
"Kunnen tuinplanten worden aangeplant in de maand november?” Ja het najaar is een goed moment om te planten, tenzij er sprake is van (nacht)vorst. Bent u van plan uw border opnieuw vorm te geven, kijk dan eens naar onze kant-en-klare borderpakketten of vraag een beplantingsplan op maat aan.
Tuinklussen december
Kerstboom.
Er zijn veel kerstbomen met kluit te koop, dit is de duurzame oplossing voor een mooie kerstboom. Kies een mooie boom en reserveer vast een goede plek in de tuin. Zo kan de boom na de kerst doorgroeien in uw eigen tuin, het jaar erop kunt u deze weer gebruiken.
Snoeien.
In december liggen de sapstromen van de druif stil, deze mag nu teruggesnoeid worden tot 2 a 4 knoppen. Ook de fruitbomen (met uitzondering van steenfruit) kunnen al gesnoeid worden richt de snoei op de beschadigde takken, waterloten of elkaar kruisende takken.
Wintergroen.
De meeste tuinen hebben nu weinig groen en kleur te bieden. Plant daarom wat vrolijke wintergroene planten in een pot (helleborus, photinia’s of siergrassen). Zet deze onder de veranda of dicht bij het raam of deur. Zo zie heb je ook in het midden van de winter kleur en groen om je heen.
Spitten.
Tuiniert u op stevige kleigrond? Een zonnige decemberdag is een goed moment om de grond eens goed los te spitten. Zo voorkomt u verharding door regen en vorst.
"Kunnen tuinplanten worden aangeplant in de maand december?" Ja, in theorie wel. Tuinplanten kunnen worden aangeplant indien het niet vriest of niet meer gaat vriezen. Omdat het meestal nog vriest of gaat vriezen wordt het afgeraden om in deze tijd tuinplanten te planten.