Tuinjargon, typische tuin termen uitgelegd

Inheems – Land of gebied van oorspronkelijk herkomst, kan in meerdere landen voorkomen. Op Yarinde tonen wij bij steeds meer planten of deze inheems in Nederland zijn of niet. Blader hier ook door inheemse tuinplanten.

 

IJsheiligen - Na deze periode tussen 11 en 15 mei is de kans op nachtvorst nihil. Vaak voor veel struiken betekent dit dat u vanaf dan pas mag bemesten of snoeien.

 

Endemisch – Uniek aan een land. Komt enkel in een bepaald land voor.

 

Invasive soort – Een soort die van nature niet voorkomt in een gebied en andere ‘inheemse’ soorten verdringt.

 

Scheren – Snoeien van een haag of heg wordt ook wel scheren genoemd.

 

Bodemvaag – jargon, groeit op elk grond soort.

 

Erosie – Slijtage van de grond waarbij hele delen kunnen 'wegschuiven'. De voornaamste vormen van erosie zijn grondbewerking, boskap, water en wind.

 

Kammen – Lelijke bladeren met de hand weghalen, dus niet snoeien /scheren.

 

Drachtplanten - Dit zijn tuinplantne die via nectar en pollen voedsel levert aan insecten

 

Waardplanten - is een tuinplant waarop een organisme (of virus) de bestanddelen vindt die voor zijn groei (en vermeerdering) nodig zijn. Bijvoorbeeld een rusp op een blad waar vogels weer dol op zijn. 

 

Kosmopolitische soorten – Soorten die overal ter wereld voorkomen.

 

Biodiversiteit – Het aantal soorten binnen een ecosysteem.

 

Habitat – Het natuurlijke leefgebied van een organisme.

 

Winterhard – Een plant is winterhard tot een bepaalde temperatuur waar ze zonder bedekking de winter overleeft.

 

Wintergroen – een plant die haar bladeren behoud. Vaak gewenst bij haagplanten en kant en klaar hagen

 

Verharding - kan een boom tegen directe bestrating rondom de stam. Een plataan maakt het weinig uit en ziet u dus ook in veel straten maar een Judasboom wenst geen verharding.

 

Éenhuizige (monoecische) plant – Planten waarbij de mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde planten voorkomen.

 

Tweehuizige (dioecische) plant – Planten waarbij de mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen niet op dezelfde plant zitten. Er treed altijd kruisbevruchting op.

 

Waterlot - Dit zijn snelgroeiende twijgen die ontstaan aan een boom of struik na een te zware snoei of achteruitgang conditie.

 

Waardplant - Gastheer of gastvrouw voor een ander levend organisme. 

 

Cultivars - Gekweekte varianten van een bestaande soort. Vaak met een net iets andere groeihoogte, bladkleur of zelfs bloeikleur. 

 

Woekeren - Voortdurend groeien waardoor er schade ontstaat aan tuinplanten / wortels in de buurt. 

 

Vergrassing - Een verschijning waarbij dominante grassoorten andere planten verdringen. De oorzaak is de depositie van meststoffen. Grazers moeten vergrassing tegengaan (hooglanders, schapen, paarden).

 

Botanicus - Een botanicus, of plantkundige is een wetenschapper die de plantkunde beoefent. De vrouwelijke vorm is Botanica en het meervoud is botanici.

 

Indicatorsoort - Een indicatorsoort is in de biologie een soort die indicatief is voor een bepaald kenmerk van het milieu. De aanwezigheid of afwezigheid van een soort zegt iets over bijvoorbeeld de grond, gebied, habitat of luchtkwaliteit.

 

Mulchen - Mulchen betekent het bedekken van de bodem met planten en struiken resten (houtresten). Door te mulchen beschermt u de plant tegen de koud en houd het onkruid tegen. Mulchen is een methode die biologen gebruiken om invasieve soorten te weren. 

 

Pioniersplanten - Planten die zich vaak als eerste laten zien op plekken waar voorheen nog niks groeide. Het zijn planten die goed gedeien op voedselarme gronden. Deze planten laten zich vaak zien op bouwterreinen, wegen en naast spoorlijnen. Klaprozen zijn bijvoorbeeld echte pioniersplanten. 

 

NPK-waarde - Dit geeft aan hoeveel stikstof, Fosfor en Kalium er in het meststof of substraat aanwezig is. Het zijn de belangrijkste en meest essensiele nutrienten voor uw tuinplanten. Er bestaan verschillende verhoudingen voor verschillende tuinplanten.

 

Monocarpische of hapaxanthe - Planten die slecht éénmaal in hun leven bloeien / voortplanten. Na de vruchtzetting sterft de plant dus af. Voorbeelden zijn alle Één- en tweejarige tuinplant tuinplanten. Een tweejarige plant groeit eerst stengels, bladeren en wortels. Het tweede jaar komen bloemen waarna de plant afsterft. 

 

Ranken - In de biologie zijn ranken gespecialiseerde stengels, bladstelen of bladeren die een draadachtige vorm hebben. Ze krullen als varkenstaartje, waardoor ze zich kunnen hechten aan andere planten, muurtjes of pergola's. Charles Darwin was de eerste in 1865 die klimplanten omschreef in zijn boek: On the movements and habits of climbing plants. De Passiebloem is een voorbeeld van een plant met ranken.

 

Eolisch proces - Een geomorfologisch proces waarbij land wordt gecreeerd door wind erosie. Lössgrond een voorbeeld van land dat is ontstaan door een Eolisch proces.

 

Glycosiden - Glycosiden zijn een groep van de chemische stoffen die alleen maar in planten voorkomen. Het zijn suikers (glycon) en niet-suikers (aglycon) die farmacologische werkingen hebben en in medicijnen gebruikt worden. Misschien wel de meest bekende tuinplant die glycosiden bevatten zijn de Vingerhoedskruid 'Digitalis' soorten. Deze bevatten het stofje 'Digitaline'. 

 

Verjongingssnoei - Alle tuinplanten die op de oudere takken minder bloeien dient u te 'verjongen'. Haal dan de oudere takken helemaal weg zodat er nieuwe en jonge scheuten groeien die weer rijk kunnen bloeien. Een plant die mooier wordt na een 'Verjongingssnoei' is de Weigelia - Weigela 'Bristol Ruby'.

 

Zwerfplanten - Planten die zich in uw tuin of border uitzaaien en zo langzaam door uw tuin 'lopen'. Na een aantal jaar kan het zijn dat er op de orginele plek geen planten meer aanwezig zijn, maar een aantal meter verderop wel. Een voorbeeld van een Zwerfplant is de Aquilegia vulgaris.

 

Foerageren - Foerageren betekent het zoeken naar voedsel. Jagen is bijvoorbeeld een vorm van foerageren. Waardplanten en drachtplanten in de tuin verhoogt de 'foerageer' mogelijkheden voor bijen en vlinders. 

 

Habitus - Dit is het gedaante van de gehele plant. Ook wel 'verschijnsvorm' genoemd. Dus de uiterlijke kenmerken van de plant. 

 

Kant en klaar Haag - (klim)planten die groeien op een stalen rek van doorgaans 180 cm hoog en 120 cm hoog. Ook wel meeneemhaag genoemd. Kies uit de populaire wintergroene kant en klaar hagen, eetbare hagen zoals de kiwi of inheemse soorten. 

 

Kant en klaar tuinontwerp - Wij juichen een goed ontwerp van uw tuin altijd toe. Heeft u hiervoor geen budget? Raadpleeg dan eens onze gratis kant en klare tuinontwerpen. Deze kunt u kostenloos gebruiken. Ook ideaal als inspiratie of als voorbeeld om verder aan te passen. De beplanting kunt u natuurlijk gewoon bij ons bestellen.

 

Hoofdjes - Een bloeivorm waarbij op een de bloembodem talrijke kleine bloemtjes gevormd worden. Deze worden samen omringd door omwindselbalderen.

 

Plantengids - Bekijk hier ruim 8500 soorten tuinplanten en ontdek het gemak van online tuinplanten kopen.

 

Tot slot - Volg ons op Pinterest voor heel veel inspiratie voor uw lege plantvakken. Ontdek voorbeeldborders, bloeiende vaste planten, compacte bomen voor kleine tuinen, wintergroene klimplanten, bijzondere soorten eetbare fruitstruiken en heel veel meer.

 

Wist je dat... wij een gratis app hebben voor onderhoud van planten?

Met onze app maak je een persoonlijke tuinkalender voor het verzorgen van jouw tuinplanten. Naast wanneer zie je ook hoe je moet snoeien, bemesten enzovoorts. Download de Yarinde app gratis in de appstore of google play.

Wist je datjes over planten in de tuin

 • Wist je dat... winterbloeiers eigenlijk niet bestaan, maar dat dit planten zijn die uit het buitenland komen en bloeien op het moment dat het daar zomer is?
 • Wist je dat... Sedumplanten een soort vetplanten zijn die tegen zeer langdurige droogte kunnen? Ideaal voor een groen dak dus.
 • Wist je dat wij bijna wekelijks bloggen over tuinplanten, bomen, bodembedekkers en struiken.
 • Wist je dat... bepaalde tuinplanten in een andere kleur bloeien door een variabele zuurtegraad in de grond? Denk aan Hortensia's.
 • Wist je dat... blauw bloeiende tuinplanten voor meer diepte in uw tuin zorgen?
 • Wist je dat... er een tuinplant bestaat in de kleuren van onze nationale vliegtuigmaatschappij? Deze wordt dan ook Nemesia versicolor 'K.L.M' genoemd.
 • Wist je dat... de Japanse sneeuwbal - Viburnum plicatum 'Watanabe' tweemaal per jaar bloeit, zowel in het voorjaar en in het najaar.
 • Wist je dat... lampenpoetsergras werd gebruikt als rager om het cylindervormige glas van de olielamp mee schoon te maken?
 • Wist je dat... er een zwart gras bestaat met zwarte bladeren?
 • Wist je dat... steeds meer mensen gietranden om bomen plaatsen, zo stroomt bewatering in en rond de zomer niet weg. 
 • Wist je dat... de Aardbei, Framboos, Peer, en de Appel ook tot de rozenfamilie behoren?
 • Wist je dat.. Blauwe schapengras erosie tegengaat en herders kunnen zien aan de kleur wat voor weer het wordt?
 • Wist je dat... Pteridologie zich focust op de studie van Varens?
 • Wist je dat... Salie 'Salvia' ook verwerkt wordt in tandpasta omdat het ontstekingen zou tegengaan?
 • Wist je dat... de Montbretia 'Crocosmia' gebruikt wordt om stoffen mee te kleuren? 
 • Wist je dat... de haren op planten zoals op de Ezelsoren 'Stachys', gebruikt worden om dauw op te vangen en verdamping tegen te gaan? 
 • Wist je dat... de gedroogde bloemen van de Cipressenkruid 'Santolina' motten op afstand houdt?
 • Wist je dat... de bloeitijd van tuinplanten kan variëren aan de hand van de standplaats? De Pluimhortensia bloeit met een plaats in de volle zon al in augustus, plant u haar in de halfschaduw tot lichte schaduw? Dan rond september. 
 • Wist je dat... er maar liefst 10.000 soorten grassoorten zijn die behoren tot de Poaceae familie?
 • Wist je dat... Wintergroen ook de naam is van een plantsoort? De Wintergroen 'Pyrola' is een geslacht uit de heidefamilie. 
 • Wist je dat... Bamboe onder dezelfde familie valt als de grassoorten en dus in principe ook een grassoort is? Deze plantenfamilie heet Poaceae. 
 • Wist je dat... de naam Echinacea voor zowel de tuinplant als een egelsoort wordt gebruikt?
 • Wist je dat... Pendula Latijns is voor hangend? Denk aan treurbomen dus.
 • Wist je dat... er in een museum in Duitsland een verzameling van maarliefst 28.000 'zandgronden' te zien is?
 • Wist je dat...Een Vijgenboom beter bestand is tegen het Nederlandse klimaat dan de olijfboom? Beide geven een geweldig Mediteraan gevoel. 
 • Wist je dat... Er een speciale groep rozen bestaat die geschikt is om aan bomen te groeien? Dat zijn de Ramblerrozen
 • Wist je dat onze favoriete (zwarte) Vlier Sambucus struiken en sommige soorten Cornus Kornoelje ook eetbare vruchtjes hebben waar vogels dol op zijn?
 • Wist je dat... Alba soorten altijd wit bloeiend zijn?
 • Wist je dat een compacte en groenblijvende steeneik boom bijna geen bladafval geeft? Handig voor rond je terras of zwembad
 • Wist je dat... Alle planten ter wereld worden geclassificeerd met behulp van het APG systeem. APG staat voor Angiosperm Phylogeny Group, een internationale groep van plantkundigen die de systematiek van planten bestudeert aan de hand van DNA, waaraan planten hun Taxonomie danken. 
 • Yarinde deutschland Yarinde.de gartenpflanzen auch ist geöffnet?yarinde deutschland
 • Wist je dat steeds meer mensen de smalle cortenstaal borderranden ontdekken als alternatief voor stenen muurblokken? Ideaal om uw borderplanten net iets hoger te planten zodat ze minder snel te nat worden in en rond de winter. In de zomer bij langdurige droogte wel bewateren.

Voor meer leuke tuinweetjes, tuintrends en tuinplanten inspiratie check ook onze populaire tuinblog