groen-terras.jpeg

Alternatieven voor hout? Schutting, vlonder en overkapping van levend groen

1. Een groene schutting maken is niet duur en staat mooi

Helemaal zonder hout jouw schutting bouwen is lastig. Maar je kunt wel delen vervangen voor stalen rasterschermen met klimplanten of van wilgentenen uit ons eigen Nederland een schutting vlechten.

Schutting van gevlochten wilgentenen

Wilgentenen komen doorgaans van de in Nederland veelal groeiende knotwilg. Gebruik bij het maken van een schutting dunne palen, zoals 6 cm dikte ronde kastanjepalen of vierkante Azobe hardhouten palen 6x6 cm. Plaats de palen om de 50 cm (tussenruimte). Vlecht de wilgentenen steeds om en om om de palen. Wissel ook steeds af met dunne en dikke kant. Per rij steeds goed aanstampen (op onderstaande foto hadden ze dit nog strakker kunnen doen voor een dichtere schutting). Zonder bedekking met klimplanten gaat een wilgentenen schutting zo'n 7 jaar mee, met (liefst wintergroen) bedekkende klimplanten zo'n 10 jaar. Knip de wilgentenen steeds schuin af met een snoeischaar. Denk aan de groenblijvende Hedera of Toscaanse jasmijn bijvoorbeeld. Wel goed snoeien zodat het geheel niet te zwaar wordt en compact houden, voorkom overwoekeren.

wilgenteen schutting

Schutting met stalen trellis voor klimplanten

Oke, de houten tuinpalen voor uw schutting kunnen we niet omheen. Kies voor duurzame palen van Azobe of luxe Bankirai hardhout, geimpregneerd grenen, Accoya (50 jaar garantie in de grond) of Nobifix. Kies ook niet te dunne palen, hoe dunner hoe korter de levensduur en hoe minder sterk de palen zijn bij een storm. 

ijzeren trellis met raster voor klimplanten

Plaats tussen de tuinpalen verzinkt metalen trellis schermen van bijvoorbeeld 180x180 cm. Deze zijn zeer betaalbaar, compact en sluiten uw tuin af. Laat deze begroeien met klimplanten. Kies bijvoorbeeld voor de eetbare klimdruif, blauwe / witte regen of groenblijvende klimmers zoals Clematis armandii, Toscaanse jasmijn of Hedera (let op deze woekert wel). Twee soorten combineren is ook heel gaaf. De experts van Yarinde helpen u graag met suggesties die passen bij uw tuin. Wij kijken naar uw type bodem, positie in uw tuin (zon/schaduw) en uw persoonlijke wensen qua bloeikleuren enzovoorts.

Uiteraard kunt u bepaalde delen van uw schutting wel helemaal dicht maken met planken of schermen. Door de afwisseling van hout en groen creëert u ook nog eens meer diepte in uw tuin. Pas overigens op met composiet kunststof, dit is vaak niet heel sterk en zeer slecht recyclebaar.  

FOTO rechts: Deze verzinkte staalmat trellis hangt 10 cm boven de grond voor een langere levensduur. Met goede bemesting groeit deze binnen een paar jaar vol met groenblijvende Hedera. Ook hier is gebruik gemaakt van de combinatie deels schutting, deels stalen trellis met begroeiing. De palen zijn van 7x7 cm dikte Azobe tropisch hardhout, ook kunt u kiezen voor Nobifix, Accoya of geïmpregneerd houten palen als u een duurzaam Europees alternatief zoekt. 

 

 roestige staalmat trellis met dopheidemat

Op deze foto is gekozen voor een staalmat in roestkleur bedekt met een dopheidemat. Deze dopheidemat zorgt voor minder doorkijk. De begroeiing zal deze tuinmat uiteindelijk vervangen. 

Reeds volgroeide Kant en klaar hagen zijn schaars en prijzig

De zogenaamde kant en klaar hagen, volledig groen begroeide stalen rasters, zijn ook een optie. Echter zijn deze moeizaam verkrijgbaar en de prijzen hiervan liggen zeer hoog. Zelf een schutting maken van losse palen en ijzeren trellismatten is echter een stuk goedkoper. Na enkele jaren zal uw schutting ook volledig begroeid zijn, zorg dan wel jaarlijks voor de juiste bemesting. Uw groene erfafscheiding met bloeiende klimplanten zorgt ook nog eens voor een betere biodiversiteit en opname van hemelwater.

kant en klaar haag

Haagplanten als erfafscheiding

Heeft u iets meer ruimte voor uw haag? Dan kunt u natuurlijk ook van haagplanten een afscheiding maken. De Portugese laurier is mooi donkergroei en relatief smal. Deze staat wel graag op een beschutte plaats uit de wind. Andere alternatieven zijn de Glansmispel, Taxus, Olijfwilg struik of een ouderwetse coniferenhaag. 

2. Een levend groen, beloopbaar terras, kan dat ook?

Alles van terrastegels tot vlonderplanken zijn flink duurder geworden afgelopen 2 jaar. Wie out of the box denkt en het aandurft kan ook kiezen voor een terras van frans boomschors. Een heel bijzondere alternatief is een groen beloopbaar terras. Dit kan echter alleen bij terrassen die niet intensief worden gebruikt. Vooral Kruiptijm en Sagina (lijkt op beloopbaar mos) zijn beloopbare bodembedekkers. Kruiptijm is daarbij sterker dan Sagina Subulata. Kies wel steeds een ander looppad en verplaats uw tuinmeubelen af en toe. Een picknicktafel die stevig staat is het handigst. Stoelen met stoelpoten zijn te kwetsbaar. Niet geschikt voor hoge hakken, zware schoenen en (wilde) feestjes. Lees ook onze blog over beloopbare bodembedekkers.

sagina een soort beloopbaar mos plantje

Sagina (mos achtig plantje) die te belopen is

Ook geldt hier weer dat u kunt combineren. Dus delen van uw terras van betontegels of keramische terrastegels en een gedeelte vullen met beloopbaar groen. Of nog leuker werk met flagstones (breuksteen in willekeurige vormen) en leg hier beloopbaar groen tussenin. Ook vlonders maken in ronde vormen en delen uitzagen voor een (meerstammige) boom, pergola, sierlijke struik, vaste planten of beloopbaar groen geeft een mooie variatie. 

terras met tegels er uit voor planten / kruiden

Voorbeeld tegelterras met enkele tegels vervangen voor vakken met kruiden, vaste planten of bodembedekkers.

ronde vlonder met plantvak

ronde vlonder onderbroken door een groene border

3. Pergola Overkapping met dak van klimplanten

Een houten overkapping in uw tuin is natuurlijk heerlijk. U denkt dat u bij regen buiten blijft zitten, wat u in de praktijk nooit doet. Daarom kunt u uw terrasoverkapping net zo goed voorzien maken van houten palen, een dak van balken (om de 50 cm) en deze laten begroeien met klimplanten. 

Extra budgettips overkappingen bouwen:

  • Kies voor Red Class wood ipv Lariks Douglas hout, dat scheelt binnen het glad geschaafd segment aanzienlijk in de prijs. Wilt u tropisch hardhout vermijden, kijk dan naar Accoya of Nobifix hout.
  • Laat de zijkanten of 1 zijkant (waar de wind niet staat) open, dit zorgt voor meer licht in uw overkapping en scheelt een hoop geldt.

overkapping met dak van klimplanten

Op bovenstaande foto zijn roestkleurige betonstaalmatten op het dak gelegd om de beklimming nog beter te begeleiden. U kunt als alternatief ook diagonaal 2 spandraden spannen. Zo krijgt u een overkapping met een levend groen dak.

aanbouw overkapping lariks douglas met blauwe regen en klimplant

Let op, bespaar niet op het aantal palen of schoren, een stevige houtconstructie is echt een must bij storm. Beparen op de paaldikte raden wij ook niet aan, een ielig paaltje van uw overkapping ziet er niet uit. Kies voor minimaal 12x12 cm dikte staanders bij een kleine overkapping en bij een grote terrasoverkapping 14x14 cm dikte.

4. Natuurlijke borderranden maken 

Van boomstammetjes en gevlochten wilgentakken kunt u ook een borderrand maken. Plaats om de 50 cm een dikke wilgentak of rondhoutpaal van 5-6 cm dikt waar u de wilgentakken omheen vlecht. Plaats achter uw natuurlijke borderrand worteldoek. Of maak van oude bomen schijven van 8-10 cm hoogte. Zet deze tegen elkaar aan op stapel tot 2 of 3 lagen hoog. Ook kunt u iets langere delen zagen van 20 cm ongeveer en deze liggend naast elkaar plaatsen voor een verhoogde tuinborder van natuurlijke materialen.

Ook kunt u kiezen voor een borderrand van cortenstaal of zwart staal. Deze dunne strips nemen veel minder plaats in dan stenen stapelblokken, zo houdt u meer ruimte voor groen over. Combineer een natuurlijke of smalle borderrand met onze kant en klare borderpakketten of groenblijvende en bloeiende bodembedekkers

cortenstaal borderrand

Stoeptegels omtoveren tot borderranden

Tot slot kunt u ook 30x30 cm stoeptegels doormidden slaan en deze opstapelen tot een borderrand. Een mooie manier van tegels uit uw tuin wippen en met deze tegels weer iets nuttigs doen.

van gebroken stoeptegels een verhoogde border rand maken

border omranding van gebroken stoeptegels

border rand ronde vorm van wilgentenen met piketpalen 4x4

Lage borderrand van wilgentenen en 4x4 piketpalen om de 50 cm

Eten uit eigen tuin is geld besparen bij de supermarkt

Het wordt steeds interessanter om na te denken over groente, fruit en kruiden eten uit eigen tuin. Met fruitbomen zoals een appelboom, kersenboom of perenboom krijgt u al snel 40 kg fruit per volwassen boom per jaar. Een cursus jam of sap maken doet de rest! Ook heel decoratief zijn oude fruitbomen in uw tuin. Deze geven bovendien heel veel fruit.

Makkelijke moestuinplantenTevens is een moestuin(bak) goed te doen als je start met gemakkelijke planten zoals aardbeien, muntplantjes (waak voor woekeren), sla of courgette. Wilt u het tijdrovende proces van zaadje planten binnen in huis en buiten uitzetten overslaan? Koop dan kant en klare moestuinplantjes. Trouwens, een (rode) bessenstruik in uw tuin of een blauwe druif klimplant bij uw pergola kunt u al flink van eten uit eigen tuin zonder onderhoud. Het geeft ook nog eens een goed en trots gevoel als u het zelf heeft gekweekt.

Heeft u ook een groene tip voor bouwen in uw tuin? Laat het ons weten. Lees ook onze blog over houten pergola bouwen in uw tuin.

Terug naar blog