Grondsoorten in de Nederlandse tuinen

Grondsoorten in de Nederlandse tuinen

Er zijn verschillende grondsoorten. Planten hebben soms hun voorkeur voor een bepaalde grond. Zo groeien de prachtige wintergroene rododendron (Rhododendron) en camellia (Camellia) goed op zand en veengrond, maar op kleigrond overleven ze zelden. Op kleigrond worden druiven zoeter en doet de taxus (Taxus baccata), die van kalk houdt, het vaak beter.

Heb je veel last van wateroverlast in je tuin? Of heb je het idee dat er bij jou niets wil groeien? Dat ligt niet aan jou maar aan de situatie. Doe eerst onderzoek naar welke bodem je hebt, en pas daar de beplanting op aan. Met de juiste plant op de juiste plaats groeit alles veel beter en heb jij haast geen werk meer aan je tuin. Ook zonder groene vingers wordt jouw tuin prachtig, let maar op!

Klei

Kleigrond is een zware grond welke moeilijk te bewerken is. In de zomer erg droog en hard, in de winter een natte zware grond. Het heeft een gladde vaste structuur doordat het aan elkaar plakt. Toevoeging van organische stoffen (compost) verbetert de grond. Het is wel een vruchtbare grond en houdt goed vocht vast. Blijft de grond te nat, dan is drainage aan te raden. Deze grondsoort is te vinden in het westelijk gedeelte van het land en rondom de grote rivieren. Kleibodems zijn het lastigste, veel tuinplanten houden niet van zware klei. Bekijk hier meer tuinplanten voor kleigrond. Denk aan soorten als Daglelie, Geitenbaard, Gele Zonnehoed, Kaukasisch vergeet-mij-nietje (Brunnera), Klokjesbloem (Campanula), Longkruid en Koninginnekruid (Eupatorium). 

borderpakketten klei gronden

Ontdek hier ook een kant en klare plantenmix voor kleigrond. Bekijk hier borderpakketten voor klei bodems.

Zand

Zandgrond is een luchtige, makkelijk te bewerken grond maar houdt slecht vocht en voedingsstoffen vast. De zandgrond is een wat zuurdere grond. Om de grond te verbeteren kun je jaarlijks compost toevoegen en sommige planten hebben extra bemesting nodig. Er zijn ook veel oer-Hollandse planten die juist van deze schrale grond houden. Daarom wordt de grond van moderne bloemenweides soms verschraald. Deze grond soort is voornamelijk te vinden in het oosten van het land, behalve rondom de grote rivieren en de kust in de noordelijke provincies. Ook is er zandgrond in Noord-Brabant, aan de directe kust rond Noord Holland en de Waddeneilanden. Raadpleeg op deze pagina populaire tuinplanten voor zand bodems. Onder andere Zeeuws knoopje, Lis, Steenraket, Anemoon, Prachtkaars en Duizendknoop doen het goed op klei.

zandgrond border pakketten

Bekijk hier ook onze kant en klare borderpakketten voor zandgrond.

Leem en zavel

Dit type grond bestaat uit zowel zand als klei en is vochthoudend, vruchtbaar, waterdoorlatend en laat zich makkelijk bewerken. Deze grond heeft uitstekende eigenschapen. Leemgrond heeft wel veel kalk in de bodem. Zuurminnende planten zijn voor deze bodem minder geschikt. Deze grondsoort is voornamelijk te vinden in het zuiden van Limburg. Qua klimplanten doen klimdruiven het goed op leem. 

Veen

Deze zure grond bestaat uit onverteerde plantenresten. De grond is over het algemeen erg nat en donker van kleur. Dit soort grond is vaak voedzaam en heeft dus een roodbruine, bruin tot zwarte kleur. Om deze grondsoort te verbeteren en luchtiger te maken kan je grindachtige producten en kalk toevoegen. Blijft de grond te vochtig, dan kun je overwegen om drainage aan te leggen. Deze grond is te vinden in delen van noord en Zuid Holland en delen van Friesland. Hier lees je meer over veengrond en planten die daar uitstekend op groeien.

Blader hier door onze kant en klare borderpakketten voor veengrond. 

Wij helpen je graag verder, stuur een foto van jouw grondsoort

Vaak zijn in één gemeente of soms zelfs in één tuin meerdere grondsoorten te vinden. Kijk dus goed op meerdere plekken in je tuin en praat ook eens met je buren om te ontdekken met welke type grond je te maken hebt. Bij twijfel helpen wij je graag verder. Stuur een foto van jouw grondsoort naar hallo@yarinde.nl. Steek een schepdiepte grond weg en maak dan een foto van het gat in de grond. 

Droog of natte borders

Behalve de grondsoort is het voor je buitenplanten van belang of je te maken hebt met droge of natte grond. Bepaalde planten, zoals zonnehoed (Echinacea) wil liever geen natte voeten. Kijk ook eens bij onze plantenboxen voor vochtige grond en voor droge grond. Deze borderpakketten bevatten een mix van perfect uitgebalanceerde planten voor jouw situatie.

Kijk naar meer factoren

Tot slot is de hoeveelheid zon een belangrijke factor in de tuin. Veel mensen denken dat buitenplanten alleen maar in de volle zon groeien. Maar sommige planten willen juist schaduw of halfschaduw. In de natuur groeien zij bijvoorbeeld onder een boom. In dit artikel lees je hier meer over. Om het je makkelijk te maken hebben wij ook plantenboxen met plantcombinaties die speciaal zijn afgestemd voor de zon, schaduw of halfschaduw/halfzon.

Lees meer tuinblogs met tips voor het kiezen van planten voor jouw tuin. Kom je er niet uit? Vraag een maatwerk beplantingsplan voor jouw borders aan. 

Terug naar blog