De Artisjok is een plant die veel naamsbekendheid heeft verworven, omdat hij veelal in de Italiaanse keuken als groente wordt gebruikt. Eigenlijk is een artisjok de bloemknop van een distelachtige plant. De artisjok vindt zijn oorsprong in Turkije en Perzië en wordt vooral uit Frankrijk, Spanje en Egypte geïmporteerd. In Nederland wordt de artisjok weinig geteeld, maar het kan wel degelijk. Ga je een artisjok kopen, let er dan op dat de bladeren dicht tegen elkaar aan liggen. Ze moeten dik, leerachtig van structuur zijn en de artisjok moet er fris uit zien.
Hoe plant je de artisjok?
Een artisjok kun je natuurlijk eten, maar daarnaast is het ook nog eens een prachtige plant met een lila tot paarse bloem in het hart. Ga je een artisjok planten, doe dit dan vanaf mei, het liefst in de volle grond en houd 80 – 100 centimeter ruimte tussen de planten. De plant zal in het 2e jaar scheuten gaan vormen, waarvan je er een stuk of twee kan laten staan. De rest kun je verwijderen en een nieuwe artisjok mee kweken. De artisjok stekken gaat dus makkelijk op deze manier. Houd de stekjes wel uit de zon tot de artisjok genoeg wortels heeft gevormd en plant ze dan in de volle grond.
Een smaakvol alternatief voor de Artisjok is het vergelijkbare Kardoen Cynara cardunculus.
Hoe kun je de artisjok verzorgen?
Een artisjok heeft veel ruimte nodig en ook veel verzorging. Een artisjok mesten is dus geen overbodige luxe. De plant heeft goede voeding nodig, bijvoorbeeld compost met koemestkorrel. De artisjok verzorgen kun je ook door in de winter wat compost bij de voeten van de plant aan te brengen. De planten zelf kun je afdekken met plastic, zodat ze beschermd zijn tegen vorst. Een artisjok snoeien kun je doen door wat blad weg te halen, zodat de artisjok voldoende lucht krijgt. De artisjok houdt van warmte, dus zorg ervoor dat de plant een warm plekje in de tuin krijgt.
De oogst van de artisjok
De artisjok wordt geoogst als de plant nog niet in bloei staat. Is dit wel het geval, dan is de artisjok niet lekker meer. Per plant kun je ongeveer 5 bloemen verwachten. Als je de artisjokken gaat oogsten, zorg er dan voor dat je minstens 5 centimeter steel aan de artisjok laat zitten. Het kan best lastig zijn om het moment van de oogst te bepalen. Kijk dan goed naar de bloemknop. Gaan de onderste blaadjes losstaan en is de bloemknop bolvormig, dan is het tijd om hem te oogsten.
De artisjok in de keuken
Vooral in Italië zul je veel gerechten met artisjok aantreffen en ook in Nederland komen er steeds meer gerechten waarin artisjok verwerkt is. Wonderlijk is dit niet, want de artisjok zit boordevol foliumzuur en fosfor en is erg gezond. De smaak is licht bitter en erg zacht. Wikkel de artisjok na aankoop in een vochtige doek en bewaar hem tot gebruik in de koelkast, omdat hij anders snel uitdroogt. Bereid een artisjok het liefst zo snel mogelijk na aankoop. Hoe verser de artisjok, hoe beter de smaak ervan.
Meer (eetbare) planten
Blader door meer dan 7000 soorten planten voor uw tuin in onze website. Ontdek allerlei eetbare planten, vaste planten, siergrassen, struiken, bodembedekkers en meer. Per soort geven wij informatie over combineren, snoeien en bemesting. De meest gangbare soorten tuinplanten kunt u ook online bestellen via onze webwinkel. Bekijk ook onze kant en klare moestuinplanten, dit zijn direct leverbare groenteplanten. De zijn reeds volgroeid en dus meteen buiten te planten. Eenvoudig te bestellen in onze webshop.