Blauwe regen pergola

Top 10 klimplanten om aan te planten langs je schutting

Onze klimplanten zijn één van de meest effectieve planten om je tuin mee op te fleuren. Met relatief weinig oppervlak geef je de tuin een groene, geurige en/of kleurige boost. Daarnaast groeien klimplanten over het algemeen vrij snel dus heb je binnen een korte tijd veel resultaat. In deze blog vertellen wij over de 10 klimplanten om een saaie schutting of muur schwung te geven. Ook kunt u deze klimplanten planten bij uw erfafscheiding van gevlochten wilgentenen toepassen.

De clematis komt voor in allerlei soorten en maten groot- of kleinbloemig, vroeg- en laat bloeiend en in allerlei verschillende kleuren. De meeste clematissen zijn het beste geschikt voor een zonnige of half-zonnige standplaats. De bosrank laat zich prachtig combineren met andere klimmers zoals de lonicera, wilde wingerd of juist een groenblijvende klimop zoals klimop 'Hedera' of Sterjasmijn. De Clematis Armandii 'Apple Blossum' en 'Snowdrift' is zelf ook wintergroen. Let op, deze klimmer houdt van een beschutte plek uit de wind en een vochtige, voedingsrijke bodem. Ze zijn iets fragiel door hun dunne twijgen en daardoor minder sterk dan een klimop Hedera of Blauweregen 'Wisteria'.
Clematis

Kamperfoelie is bij uitstek een prachtige waardplant. Wanneer de plant in bloei staat zoemen de bijen, hommels en andere insecten om de felgekleurde trompetbloemen. De kamperfoelie is een plant die je ook veel in Nederlandse bossen ziet, kruipend en klimmend om grote bomen of verstrikt in wilde klimop. Lonicera's staan graag op een halfzonnige plek en is uitstekend bestand tegen een koude winter. 
Kamperfoelie

Wanneer de Wisteria bloeit is het zeker, de zomer staat voor de deur. Hoog tegen huizen klimmen de grote sierlijke ranken. De blauwe regen bloeit in grote geurige trossen. De wisteria kan zowel op een half-zon als zonnige standplaats en naast de blauwe regen zijn er ook witte of roze varianten. Wij willen nog wel even kwijt dat deze klimplanten giftig zijn, dus niet ideaal voor mensen met kleine kinderen of huisdieren zoals honden.
Wisteria

De wingerd is een gemakkelijke plant, gedijt goed in zowel half schaduw als de volle zon. Ze groeit razendsnel, woekert en klimt overal waar ze gaan kan. Prachtig aan deze klimplant is het verkleurend blad tijdens het najaar. Laat u de wingerd klimmen tegen een stenen muur, pas dan wel op voor beschadiging van uw voegen. Wij adviseren deze klimplanten regelmatig vrij te maken van muren en bij een stalen trellis of spandraden omhoog te laten klimmen.

Wingerd

De (struik) klimop kan natuurlijk niet missen in dit rijtje. Deze snelgroeiende en zelfhechtende plant is misschien wel de meest bekende klimmer aller tijden. Hedera is groenblijvend, oersterk en zorgt dus jaarrond voor kleur in de tuin. Aan het einde van de winter bloeien de besjes waar tuinvogels zich graag tegoed aan doen. De hedera is makkelijk aangezien hij op elke standplaats prima kan gedijen. 
Klimop

Voor de klimhortensia is wat meer geduld vereist, hij groeit niet bijzonder snel en zal ook niet het eerste jaar bloeien. Maar wanneer hij eenmaal bloeit wordt de schutting of muur versierd met enorme witte schermbloemen. De klimhortensia is echt een klimplant met allure. Bijzonder aan deze hortensia is dat hij ook op een lichte schaduwplek kan groeien én bloeien. 
Klimhortensia

Plaats een klimroos op een (half)zonnige plaats en je hebt een zomer lang plezier. Een roos zorgt misschien niet voor een dichte begroeiing maar het zorgt wel voor charme en een sprookjesachtig beeld. De roos groeit snel en laat zich makkelijk leiden. Tip: snoei de bloemen weg zodra ze uitgebloeid zijn, dit zorgt ervoor dat de roos tot in de nazomer knoppen blijft maken. Oja, klimrozen bevatten pittige doorns.
Klimroos

De Toscaanse jasmijn doet veel mensen denken aan vakantie. In mei bloeit de plant met kleine witte of gele bloemetjes waar een heerlijk sterke geur uit ontsnapt. Jasmijn groeit snel en is groenblijvend maar is ook gevoelig voor vorst. De jasmijn is dus met name geschikt voor een zonnige beschutte plek en het is wijs de aarde rondom toe te dekken en de plant af te dekken met vliesdoek in de (strenge) wintermaanden
Toscaanse jasmijn

Een andere vakantie klassieker is de druif. Een witte of blauwe klimdruif is bij uitstek een prachtig groene oplossing voor een schutting, muur of pergola. De druif groeit het best op een zonnige plek en wanneer ze goed geleid en gesnoeid wordt is het niet alleen een lust voor het oog maar kan je in de nazomer genieten van eigen druiven. In onze lijst met hardlopers staan de blauwe ‘Boskoopse glorie’ en de witte ‘Vroege van der laan’. Dit zijn sterke soorten voor Nederlands klimaat. Een druif plant je voor de toekomst, het is een snelle groeier maar hoe ouder hoe karakteristieker de stam en de vorm van de plant. 
Vroege van der laan

De vuurdoorn is een veelzijdige klimplant en kan zowel op een lichte schaduw als zonnige plek aarden. Ze is groenblijvend, bloeit mooie witte schermen in mei. De vuurdoorn heeft zoals naam al doet vermoeden scherpe doorns aan de twijgen.De vuurdoorn is een aantrekkelijke plant voor vogels om in te nestelen aangezien de doorns voor bescherming zorgen. In het najaar ontstaan er fel oranje bessen trossen die verwijzen naar het vuur in de naam. 
Witte schermen van de vuurdoorn

 

Heb je na het lezen van dit blog de smaak te pakken kijk dan vooral even bij onze klimplanten voor buiten. Daarnaast is het najaar een uitstekend seizoen om (op zonnige dagen) nieuwe planten te plaatsen. Ben je benieuwd welk tuinonderhoud nog meer gedaan kan worden in het najaar, lees dan onze blog over herfst klussen in de tuin
Klimroos

Ontdek het gemak van online klimplanten bestellen, thuis laten bezorgen en verzorgen met onze gratis mobiele app voor tuinonderhoud. Bekijk hier meer soorten klimplanten, van wintergroen tot lang bloeiend, van paars tot roze bloeiers.

Terug naar blog