Buddleja.jpeg

Top 10 struiken voor een grote border

In een grote border mogen bloeiende heesters en/of wintergroene struiken niet misstaan. Want het beplanten van een grote border met een mix van heesters en tuinplanten geeft een extra dimensie en diepte aan uw tuin. Wij nemen u graag mee in onze top 10 struiken voor een grote 'siertuin' border. 
 

Zachte toverhazelaar - Hamamelis mollis 
De toverhazelaar is een prachtig struik boompje die aan het einde van de winter geel bloeit. De struik groeit niet bijzonder snel dus hij levert weinig snoeiwerkzaamheden op. De toverhazelaar is niet kieskeurig wat grondsoort betreft, qua standplaats gaat de voorkeur uit naar een zonnige of half zonnige plek. De toverhazelaar is een bladverliezende struik, maar voordat hij blad verliest kleuren de herfstbladeren prachtig donkergeel. Een volwassen hamamelis kan tot 4 meter doorgroeien, maar is ook gemakkelijk compacter te houden wanneer hij wordt gesnoeid.
Bloeiperiode: februari - maart
Toverhazelaar

Krentenboompje - Amelanchier
Ook het krentenboompje is meer een boomachtige dan een heester, desalniettemin een absolute aanwinst voor een grote border. In het voorjaar bloeit het boompje prachtige witte bloempjes. Het blad van de Amelanchier is donkergroen met roodbruine tinten. De krentenboom staat graag op een zonnige of half zonnige standplaats, is zeer winterhard en kan ook zomerse hitte verdragen mits de grond voldoende vochthoudend is. Wat betreft de bodem, de krentenboom geeft de voorkeur aan een gemiddelde bodem, niet te luchtig maar ook niet te zwaar. Dit houdt in; voedt een zandgrond bij en verbeter een zware kleigrond met bijvoorbeeld lava.
Bloeiperiode: april - mei
Krentenboompje

Brem - Cytisus praecox
De brem is een middelgrote wintergroene struik die in het voorjaar prachtig bloeit. De brem is van origine onderdeel van de buddleja familie en dus ook favoriet bij allerlei bijen, hommels en vlinders. Tijdens de bloei springen de goudgele bloemen eruit en geuren de bloemen zoet en intens. De brem is met name te vinden op zandgrond op een zonnige plek. In het wild zijn ze vaak te vinden op of aan de rand van heidevelden.
Bloeiperiode: april-mei
Brem

Sneeuwbal - Viburnum Carlesii
De sneeuwbal is een redelijk kleine heester, volgroeide is de plant ongeveer 1.50 meter hoog. De viburnum staat het liefst op licht zure grond maar qua standplaats maakt het niet zoveel uit. In het voorjaar bloeit deze struik prachtig witte bollen die bestaan uit honderden kleine bloempjes. De bloemen geuren zoet zomerachtig. Deze voorjaarsbloeier kan je het beste snoeien in de zomer na de bloei.
Bloeiperiode: april - mei 
Sneeuwbal

Kardinaalsmuts - Euonymus planipes
De kardinaalsmuts is een mooie grote heester die in volwassen vorm wel tot 4 meter hoog kan worden. Het is een snelgroeiende plant die zich gemakkelijk laat snoeien waardoor hij goed in toom te houden is. In mei bloeit de plant geel groene bloesems waarna de ‘vrucht’ gevormd wordt. De vruchten zijn fuchsiaroze bolletjes met onderaan oranje pitjes, aan deze vrucht ontleent de plant zijn Nederlandse naam; de kardinaalsmuts. De struik staat graag op een half zonnige tot zonnige plek op een vochtige/vochthoudende grond.
Bloeiperiode: mei
Kardinaalsmuts

Gewone vlier - Sambucus nigra
De vlier is een vrolijke en snel groeiende struik met heldergroene langwerpige bladeren. Tussen mei en juni bloeit de struik grote witte schermen die bestaan uit honderden kleine bloemetjes. De schermen ruiken heerlijk en zijn goed te gebruiken om bijvoorbeeld siroop van te maken. Oogst nooit alle schermen, want de uitgebloeide bloemen zullen besjes worden die ook weer eetbaar zijn. Let alleen wel op bij het oogsten; onrijpe bessen kunnen giftig blauwzuur bevatten. De vlier is geen moeilijke kostganger. Snoeien is alleen nodig wanneer de struik naar uw inziens te groot en wild wordt. Wat standplaats betreft, de vlier gedijt het best op een zonnige of half zonnige plek met een voorkeur voor de middagzon. De vlier kan goed aarden op een gemiddelde bodem.
Bloeiperiode: mei - juni
De gewone vlier

Glansmispel - Photinia 'Red Robin'
Vaak wordt deze plant als haag aangeplant, maar hij staat ook heel mooi solitair in een grote border. De glansmispel zorgt ervoor dat er altijd kleur in de tuin is want de groen met rode bladeren blijven heel het jaar aan de plant zitten. In mei verschijnen er licht geurende witte schermbloemen aan de planten, die in de zomer veranderen in donkere besjes. Die besjes zijn een traktatie voor de vogels. De glansmispel gedijt goed op een zonnige plek, de plant kan ook op schaduwplekjes staan alleen zal de plant dan minder snel bloeien. De glansmispel is goed bestand tegen temperaturen tot -10, wordt het veel kouder, dek dan de aarde rondom de plant af met stro of andere organische afdekmaterialen.
Bloeiperiode: mei - juni 
Glansmispel

Bloemwilg - Itea virginica 'Henry's Garnet'
Dit leuke struikje wordt niet veel groter dan 1.50 meter maar is heel goed te combineren met allerhande tuinplanten of andere kleine heesters. De zachte lichtgroene bladeren zijn van zichzelf al decoratief. In juni en juli bloeit de plant kaarsachtige witte bloemen. De itea staat graag op een half zonnige tot zonnige plek op een zure vochtige grond. Door de compacte vorm van de struik is snoeien niet nodig tenzij je de vorm wil aanpassen.
Bloeiperiode: juni - juli
Bloemwilg

Heesterganzerik - Potentilla fruticosa 'Primrose Beauty'
De heesterganzerik is een niet al te grote heester maar heeft een lange bloeitijd. Vrolijk gele bloempjes die veel weg hebben van een botanische roos bloeien tussen het donkergroene blad van de potentilla. De heesterganzerik is kieskeurig wat standplaats betreft, hij verdraagt geen felle zon of schaduwrijke plekken.
Bloeiperiode: juni, juli, augustus, september
Heesterganzerik

Vlinderstruik - Buddleja
De vlinderstruik is een favoriet van klein en groot. Niet alleen vlinders maar ook hommels en bijen zijn gek op de kaarsachtige bloemen. De struik is een snelle groeier en bestaat in allerlei wit, roze, lila en paars tinten. Door de snelle groei is een jaarlijkse snoeibeurt aan het einde van de winter geen overbodige luxe. De struik geeft zijn voorkeur aan een zandige bodem maar wanneer er op bijvoorbeeld klei wordt getuinierd meng in en rondom het pootgat een flinke hoeveelheid tuinaarde en ook dan zal de buddleja goed aarden.
Bloeiperiode: juli - september
Vlinderstruik

Hortensia - Hydrangea
Onze all-time-favorite, de hortensia. Deze prachtige heester bestaat in vele soorten en maten, van dwergstruikjes tot giga planten met bloemschermen tot wel 30 cm in omtrek. In een grote border is het mooi om voor een van de grotere soorten te kiezen, bijvoorbeeld een pluimhortensia of de hortensia ‘Strong Annabelle’. Hortensia’s zijn zuurminnende planten die hun voorkeur geven aan een half zonnige of licht schaduwrijke standplaats. Het snoeien van een hortensia is een koud kunstje, snoei in maart de uitgebloeide bloemen weg tot een gezonde knop. Hortensia’s zijn redelijk goed winterhard maar het kan geen kwaad tijdens strenge vorst periodes de grond rondom de plant af te dekken met organisch materiaal.
Bloeiperiode: juli - september
Hortensia
Meer struiken tips van onze experts

U wilt nog meer suggesties? Deze dan eens aan heester als Gele Kornoelje 'Cornus Mas', Specerijstruik 'Calycanthus', wintergroene Camelia voor moderne tuinen, Sneeuwbal 'Viburnum Lantana' (inheems), Rood Peperboompje 'Daphne', Fazantenbes 'Leycesteria', Schoonvrucht 'Callicarpa', Blauwe bes (staat ook mooi in de siertuin) of een Sering 'Syringa' (kan ook op stam). Alle genoemde soorten zijn hier verkrijgbaar. Tevens geven wij per soort combinatietips aan.

Mix met borderpakketten, boompjes op stam, grassen en/of vaste planten 

Een grote border wordt ‘nog groter’ wanneer hij niet alleen gevuld wordt met vaste planten, siergrassen of kleine boompjes op stam. Een vaste planten pakket dat kan ook. In diverse borderpakketten maken wij deze combinatie al voor u. Dit zijn doordachte plantensets met vaste planten en/of siergrassen die u per m2 koopt.

Heeft u speciale wensen of behoefte aan advies op maat, aarzel niet en neem gerust contact met ons op! Wij maken ontwerpen voor beplantingsplan op maat in heel Nederland.

Ontdek ook ons assortiment hoge struiken of lage dwergstruiken. Wij leveren hoe dan ook heesters en andere tuinplanten vers door heel Nederland en Vlaanderen. 

Terug naar blog