clematis.jpeg

Top 3 mooiste schuttingplanten met mooie bloemen

De winter is dan misschien nog in volle gang, toch beginnen we natuurlijk langzaam te dromen over zonnige dagen. De wintermaanden zijn rustige en wat saaie tuinmaanden maar, plannen maken kan altijd. Een van deze plannen is wellicht het plaatsen en beplanten van een schutting. Onderhoudswerkzaamheden, zoals het plaatsen van een schutting zijn bij uitstek winterklussen. Na het plaatsen van de schutting volgt de beplanting. Door het plaatsen van schutting planten geeft u uw tuin op een makkelijke manier een enorme groene opkikker. Schutting planten zijn veelal klimplanten die in de breedte weinig ruimte innemen maar verticaal hun werk doen. Zo blijft er in praktisch elke tuin, groot of klein ruimte over voor de schutting om een mooie border aan te leggen. Combineer dan bijvoorbeeld de schutting planten met een bijpassend kant-en-klaar borderpakket voor snel, groen en prachtig resultaat. In dit blog geven we onze top 3 mooiste schuttingplanten die de schutting bedekken en daarnaast ook nog eens prachtig bloeien. 

Bosrank - Clematis Armandii
De clematis een veel gekozen schuttingplant, die met mooi donkergroen blad snel de schutting bedekt. De stralende witte bloemen melden zich in mei en bloeien door tot juli. De clematis blijft het heel het jaar groen. De clematis staat graag op een half zonnige tot zonnige standplaats en staat graag met zijn voeten in een voedselrijke vochtige grond. De clematis dient wel geleid te worden door middel van bijvoorbeeld klimdraad. Zo kunt u zelf bepalen hoe de plant de schutting gaat bedekken. De clematis is een allemansvriend en laat zich heel erg makkelijk combineren. De clematis wordt veel gebruikt in Engelse cottagetuinen. Kijk vooral eens bij onze cottagetuin borderpakketten voor inspiratie en mogelijke combinaties. Naast cottage tuinen kan de clematis ook prachtig gecombineerd worden met kleurrijke pakketten zoals; Evy, Feline of Lennart.

Clematis - mayleen

Kamperfoelie - Lonicera Japonica Halliana
Kamperfoelie komt van origine voor in schaduwrijke bossen, daar klimt zij bochtig omhoog langs bomen of in struiken. De lonicera staat het liefst op een koele plek op een vochtige zandgrond uit de volle zon. Tuiniert u niet op zandgrond, dan is dat uiteraard geen probleem. Gebruik dan een bodemverbeteraar om de grond droger en luchtig te maken. De bloemen van de Lonicea Japonica Halliana zijn wit en goudgeel en deze klimmer bloeit van juni tot en met september. Tot en met het voorjaar houdt deze Lonicera haar blad, dan verliest zij het oude om plaats te maken voor jong nieuw blad. Een andere favoriet is de Lonicera henryi, ook een groenblijvend soort met prachtige bloemen.Kamperfoelie is dus van origine een bosplant, dit maakt dat deze plant geen volle zon verdraagt. Combineren kan dus met veel borderpakketten mits deze geschikt zijn voor de halfschaduw of schaduw. Wat een mooie combinatie kan zijn met kamperfoelie zijn bosrand planten. Denk hierbij aan maagdenpalm, varens, grassen, anemonen, hartlelies, akelei of Kaukische vergeet-mij-nieten. Een top combinatie met de kamperfoelie is het borderpakket Henk jan.

Passiebloem - Passiflora Caerulea 
Passiebloem is de meest exotische schutting plant in het rijtje, de tweekleurige bloemen springen direct in het oog, zo tussen het donkergroene bladerdek. De passiebloem verlangt een zonnige plek en een redelijk vochthoudende grond. Tuiniert u op een wat arme zandgrond? Gebruik dan de zandgrondverbeteraar voor een betere vochtige zandbodem. Tijdens een warme zomer kunnen de uitgebloeide bloemen veranderen in grote oranje vruchten, laat ze lang genoeg rijpen en het worden (een soort) passievruchten. Helaas hebben ze weinig smaak en let op want een onrijpe passievrucht is giftig. De passiebloem is winterhard en bestand tot temperaturen tot -12. Het is wijsheid deze schutting plant te gebruiken op een beschutte plek en mogelijkheden tot afdekken en beschermen tegen strenge vorst doet wonderen. De passiebloem kan prachtig gecombineerd worden, maar door de uitbundigheid van de bloem is het mooi de onderbeplanting wat rustig te houden. Denk aan bijpassende kleuren zoals; blauw, paars en wit. Kijk eens bij borderpakket; Veerle, Maaike of Milou

Heeft u interesse om deze mooie klimplanten te kopen of heeft u nou vragen over deze bijzondere klimmers, bent u op zoek naar mooie combinaties of advies op maat. Neem dan gerust contact met ons op want wij helpen u graag verder.  

 

Terug naar blog