helleborus.jpeg

Tuinkalender: Ontluikende lente en de tuinklussen van februari

In februari kunnen we echt gaan aftellen tot het lente wordt. De natuur is druk bezig zij het ondergronds. Maar voor de oplettende kijker is de lente zichtbaar aanwezig. Het is wellicht nog koud maar februari is over het algemeen een droge en zonnige maand dus ook nu zetten wij alle tuinklussen voor vorstvrije dagen in februari op een rij.  

Voorbereiden

  • Is het er vorige maand nog niet van gekomen? Dan is dit een goed moment om nieuwe tuinplannen te maken. Denk hierbij aan nieuwe beplantingsplannen of een zaaikalender voor de moestuin. 
  • Heeft u uw plannen rond, begin dan vast met voorbereiden. Bijvoorbeeld: tegels eruit voedzame grond erin. 

Snoeien

  • In februari kan er gesnoeid gaan worden in niet voorjaarsbloeiende heesters en planten; denk hierbij aan een verdunning snoei.
  • Ook pit fruitbomen (appels en peren) mogen aangepakt worden.
  • En zolang het niet meer vriest kan de wisteria voor een eerste keer in het jaar gesnoeid worden, lees alles over de wisteria in dit blog.  

winterbeeld - wisteria

Planten

  • In februari kunnen heesters en haagplanten verplant worden. Zorg wel dat het niet te koud is of vriest. 
  • Heeft u een moestuin of tuiniert u in potten, begin dan in februari met voorzaaien; dit zorgt voor een snellere én betere oogst. 

Onderhoud

  • De winterse maanden zijn bij uitstek maanden voor onderhoud. Repareer verzakte schuttingen, hang trellis schermen op voor de klimplanten. Bouw een nieuwe pergola of leg nieuwe paadjes / stepping stones. 
  • Voor half februari is een mooi moment om de tuin extra kalk te geven.
  • Het voorjaar staat voor de deur; alle planten hebben extra kracht nodig dus het kan lonen om alvast compost te verdelen over diverse bordes. 

Camelia

Februari-bloeiers
Ook voor de wintermaanden zijn er prachtige bloeiers. Eind januari kunnen de eerste sneeuwklokjes al op komen. Maar denk bij winterbloeiers bijvoorbeeld ook aan de toverhazelaar (hamamelis), de mahonie struik, wintersierkers, sneeuwbal, winterjasmijn en natuurlijk de helleborus orientalis ook wel bekend als de kerstroos. Ook is een typische februari bloeier de Camelia. Daarnaast kunnen siergrassen ook in een winterse tuin zorgen voor kleur en levendigheid. Ook siergras borderpakketten kunt u kopen bij Yarinde. Kijk voor meer inspiratie gerust eens rond tussen onze langbloeiende of wintergroene borderpakketten.

Bent u benieuwd wat er volgende maand op het programma staat? Kijk dan vooral in onze tuinkalender, daar zetten wij alle tuinklussen per maand voor u op een rij.

Ontdek onze app voor snoeien, bemesten enz. van uw planten, struiken en bomen.

Met onze gratis tuinapp maakt u een persoonlijke tuinkalender voor het onderhouden van al uw tuinplanten. Naast wanneer ziet u ook hoe u moet snoeien, bemesten enzovoorts. 

Download nu onze App

Download nu onze App

Terug naar blog