Schermafbeelding 2021-11-03 om 09.28.03.png

Tuinkalender: Tuinklusjes in januari

De feestdagen en de kortste dag van het jaar zitten erop! We kunnen uitgaan kijken naar het naderende tuinseizoen en de eerste nieuwe plantjes. Ook deze maand valt er weer van alles te doen in de tuin, wat dat is zetten wij voor u op een rij. 

Voorbereiden
De winterse maanden zijn bij uitstek de tijd om plannen te maken; 

Onderhoud 

  • Ruim uw borders op, dode en weke planten kunnen weggeknipt worden en overtollig blad kan tussen de planten worden weg geharkt (kijk wel uit voor de opkomende bloembollen). 
  • Bescherm de vorstgevoelige planten door middel van vliesdoek, jute of noppenfolie 
  • Vergeet de vogeltjes niet; maak een goede voerplek en vul de waterbadjes geregeld bij. 
  • De winter is het goede moment om uw tuingereedschap en materiaal te onderhouden. Slijp snoei- en takkenscharen en loop het andere gereedschap na. Ook de bijvoorbeeld de grasmaaier of vijverpomp kan worden nagelopen en onderhoud krijgen. 

Wintertuin

Snoeien
Wanneer u gaat snoeien, zorg altijd voor scherp en schoon gereedschap en kies altijd een vorstvrije dag als u in de winter gaat snoeien.

  • De wintersnoei van de wisteria mag vanaf januari gebeuren. Kies wel voor een vorstvrije dag. 
  • De klimop kan weer terug in model gebracht worden
  • De lei- en knotlindes kunnen vanaf januari weer geknot worden
  • Ook de verschillende soorten bessenstruiken (zwarte-, rode- en kruisbessen) kunnen gesnoeid worden.

Januari-bloeiers
Ook voor de wintermaanden zijn er prachtige bloeiers. Eind januari kunnen de eerste sneeuwklokjes al op komen. Maar denk bij winterbloeiers bijvoorbeeld ook aan de toverhazelaar (hamamelis), de mahonie struik, wintersierkers, sneeuwbal, winterjasmijn en natuurlijk de helleborus orientalis ook wel bekend als de kerstroos. Daarnaast kunnen siergrassen ook in een winterse tuin zorgen voor kleur en levendigheid. Ook siergras borderpakketten kunt u kopen bij Yarinde. Kijk voor meer inspiratie gerust eens rond tussen onze langbloeiende of wintergroene borderpakketten.

Helleborus - Kerstroos

Bent u benieuwd wat er volgende maand op het programma staat? Kijk dan vooral in onze tuinkalender, daar zetten wij alle tuinklussen per maand voor u op een rij.

Ontdek onze app voor snoeien, bemesten enz. van uw planten, struiken en bomen.

Met onze gratis tuinapp maakt u een persoonlijke tuinkalender voor het onderhouden van al uw tuinplanten. Naast wanneer ziet u ook hoe u moet snoeien, bemesten enzovoorts. 

Download nu onze App

Download nu onze App

Terug naar blog