zuilvormige-beuk.jpg

Inspiratie voor zuilbomen in uw tuin

Zoekt u een bladhoudende zuilboom voor het hele jaar extra privacy in uw tuin? Of wenst u een fraai bloeiende zuilvormige boom die zorgt voor extra body in uw tuin? Met een smalle, opgaande boom in uw borders maakt u het een speels geheel, zorgt u voor diepte in uw tuin en kunt u bepaalde zichtlijnen (van ramen) goed afschermen. Vind in deze blog inspiratie en ideeën voor zuilbomen in uw tuin.

zuilboom in border

Wintergroene zuilbomen

De bladhoudende zuilbomen bieden het hele jaar een groen aanzicht. Wel zo handig als u privacy wenst. De zuilbeuk is het meest populair is dit segment, wel worden de bladeren in de winter bruin. De zuilbeuk heeft echter mooi fris blad, groeit mooi dicht en laat zich goed snoeien. Houdt u niet van onderhoud in uw tuin? Kies dan een langzaam groeiende soort zoals de Italiaanse Cipres, kies wel voor een beschut plekje in uw borders. Deze compacte zuilboom past ook in kleine tuinen.

Zuilbeuk

Zuilvormige Haagbeuk Carpinus Betulus

Groenblijvende zuiltaxusGroenblijvende Zuiltaxus 

Bloeiende zuilvormige bomen

Natuurlijk is het ook leuk om naar mooie bloemen te kijken. Maak dan bijvoorbeeld van een stalen trellis (betonstaalmat) een klimrek voor een zuilvormige roos. Ook kunt u andere mooi bloeiende klimplanten zoals de Wisteria Blauwe Regen of de eetbare Klimdruif leiden op een stalen, zuilvormig rek. 

zuilvormige klimroos op stalen rek

Leanorda da vince klimroos

Ook de Gewone Zuilvlier of de Zwarte Zuilvlier groeien mooi opgaand en bloeien prachtig met schermvormige bloemen. Ook zijn de besjes in het najaar eetbaar in de vorm van jam, sap of op uw pannenkoeken. 

zuilvlier zwart paars met scherm bloemen roze

Zuilbomen met fraai blad

De herfstverkleuring van bladeren of de mooie vorm van frisgroen blad dat fraai afsteekt tegen uw borderbeplanting is ook geen gekke gedachte. De Zuilamberboom is een goed voorbeeld hiervan, zorg wel voor een plekje uit de wind. De sterke en winterharde Zuileik is ook een goede voorbeeld van een smalle, opgaande boom met fraai grote eikenbladeren en waanzinnige herfstkleuren in rood/oranje en geel tinten. De Goudiep is voor liefhebbers van gelig blad ook een goede optie. Wilt u juist zorgen voor contrast, kies dan een donkerrode zuilbeuk met daarom heen groene beplanting en bijvoorbeelde witte bloeiers.

Zuil amberboom

Zuilfruit

Wilt u eten uit eigen tuin? Steeds meer bomen kweken we ook in compacte zuilvorm. Daar plukt u letterlijk de vruchten van. Denk aan appels, peren, pruimen of kersen. Deze fruitbomen worden meestal geleid in een opgaande, smalle vorm. Doorgaans zijn deze soorten fraai bloeiend en niet bladhoudend in de winter. Wij kunnen deze compacte zuilfruit struiken en boompjes opnemen in uw beplantingsplan op maat. Zuilfruit heesters en boompjes zoals de peer en appel bloeien vaak ook nog eens fraai. Wel zijn vrijwel alle soorten bladverliezend behalve de rode bes struiken. Meer informatie zie onze pagina fruitstruiken.

Combineren met borderbeplanting

Zet niet zomaar wat tuinplanten rond uw smalle, opgaande boom. Zorg voor passende beplanting die mooi afsteekt, past bij uw bodem, bordergrootte en standplaats (zon of schaduw). De plantenexperts van Yarinde helpen u graag met een maatwerk borderplan of bestel naast een zuilvormige boom een kant en klaar borderpakket in onze webshop. 

Zuilvormige bomen bestellen en laten bezorgen

Yarinde helpt u graag met het selecteren en leveren van zuilvormige bomen. Naast ons standaard aanbod zuilbomen hebben we ook een bomen zoekservice op maat. Handig als u een speciaal soort, extra groot of juist klein zoekt.

Terug naar blog