Maart = bomen-plant-maand, ontdek daarom nu onze bomen top 20

Maart = bomen-plant-maand, ontdek daarom nu onze bomen top 20

Een tuin is niet compleet zonder boom zeggen wij vaak. Vogels schuilen er, het geeft schaduw in uw tuin en sommige soorten zijn ook nog eens eetbaar of prachtig om te zien. Maart (en max half april en rond oktober) is de ideale maand om bomen aan te planten in de tuin! Ontdek onze bomen top 20 in deze blog.

1. Japanse sierkers - Prunus serrulata 'Kanzan'
U kunt de Japanse Sierkers planten zonder specifieke eisen aan hun standplaats. Heeft als accentplant een grote sierwaarde in het openbaar groen en in uw tuin vanwege de mooie vorm, de bloeiwijze en de bladkleur.

Japanse sierkers - Prunus serrulata 'Kanzan'

2. Hoogstam Rode Kerspruim - Prunus Cerasifera 'Nigra'
Deze rijkbloeiende voorjaarsbloeier steekt mooi af bij groene onderbeplanting. U krijgt geen spijt krijgt van deze boom in uw tuin. Wij leveren deze hoogstammige Rode Kerspruim - Prunus Cerasifera 'Nigra' graag vers vanaf onze kwekers bij u thuis.

Hoogstam Rode Kerspruim - Prunus Cerasifera 'Nigra'

3. Ruwe berk - Betula pendula (treurberk)
De Ruwe Berk, ook wel Zilverberk genoemd, is een sterke inheemse soort die zowel in Nederland, België en Duitsland goed gedijen. Vaak worden deze bomen in de buurt van elkaar geplant, ook als kant en klare haagplant is de Betula pendula een uitstekende keuze.

Ruwe berk

4. Wilde Lijsterbes - Sorbus aucuparia (Gewone Lijsterbes)
De Wilde Lijsterbes Sorbus Aucuparia is een gewilde boom bij vogels vanwege de rode besjes. Deze inheemse Sorbus aucuparia wordt ook wel Gewone Lijsterbes genoemd en wordt in Nederland ongeveer 10-12 meter hoog.

Wilde lijsterbes

5. Zuilamberboom - Liquidambar styraciflua
Deze Amberboom heeft een smalle, opgaande vorm, ook geschikt voor kleine tuinen. Prachtige bladvorm met schitterende herfstverkleuring

Zuilamberboom

6. Japanse sierkers - Prunus 'Accolade'
Deze Japanse sierkers Prunus 'Accolade' is een compacte, bolvormige boom die niet groter wordt dan 6 meter, ideaal voor kleine en middelgrote tuinen dus. Deze sierboom bloeit rijkelijk in grote trossen en vroeg in maart en april met mooie roze bloemen. Deze bomensoort is een drachtboom voor bijen en/of hommels en een waardplant voor vlinders.

Japanse sierkers - Prunus 'Accolade'

7. Beverboom - Magnolia 'Black Tulip'
Deze Beverboom Magnolia 'Black Tulip' wordt zo'n 4 meter groot en staat bekend als relatief kleine, compact groeiende soort. Deze soort geeft bovendien in het voorjaar mooie, rode tot donkerpaarse bloemen die relatief groter zijn dan een andere magnolia's.

Beverboom - Magnolia 'Black Tulip'

8. Witte Wilg - Salix Alba (Knotwilg)
De snelgroeiende Witte wilg heeft diverse benamingen zoals schietwilg, gewone wilg, knotwilg (op stam) en de internationale naam Salix Alba. De jonge takken van deze inheemse wilg zijn geelbruin en goed te buigen voor bijvoorbeeld schuttingen, borderranden en manden maken. Medio april komen de bladeren en gele katjes.

Witte Wilg - Salix Alba Knotwilg op stam

9. Rode Pruikenboom - Cotinus coggygria 'Royal Purple'
Prachtige bladeren van de Rode pruikenboom hebben een grote sierwaarde in uw tuin! De rode kleur steekt mooi af bij groene beplanting of bijvoorbeeld een wit huis.

Rode Pruikenboom Cotinus coggygria 'Royal Purple'

10. Bastaard Goudenregen - Laburnum x watereri 'Vossii'
De Goudenregen heester/boom ziet u terecht in veel tuinen en in het openbaar groen. Deze Goudenregen boom kenmerkt zich door de gele trossen medio mei.

Bastaard Goudenregen

11. Gele valse Christusdoorn - Gleditsia triacanthos 'Sunburst'
Deze Christusboom heeft opvallende (goud)gele tot groengele bladeren, afhankelijk van het seizoen en de leeftijd van de bladeren. Ondanks de naam Gele valse christusdoorn (of Driedoorn) heeft het geen stekels.

Gele valse Christusdoorn - Gleditsia triacanthos 'Sunburst'

12. Judasboom - Cercis siliquastrum
Dit is de Cercis siliquastrum boom, de Nederlandse naam is Judasboom. De volgroeide hoogte van deze grote heester / compacte boom is ca. 5 meter, dat maakt deze "boom" geschikt voor compacte tuinen.

Judasboom - Cercis siliquastrum

13. Walnootboom - Juglans regia 'Buccaneer'
Deze Walnootboom wordt niet al te groot en geeft na enkele jaren heerlijke walnoten. Dat maakt deze boom wat mij betreft geschikt voor kleine en middelgrote tuinen.

Walnootboom Juglans regia 'Buccaneer'

14. Appelboom - Malus domestica Elstar
Dit is een van de bekenste en meest gekozen appelrassen van Nederland. De 'Elstar' is een zelfbestuivend soort wat inhoud dat hij geen andere bomen in de buurt nodig heeft om van de bloesems vruchten te maken.

Appelboom

15. Kersenboom - Prunus Avium 'Kordia'
De kersenboom, Prunus avium 'Kordia' bloeit prachtig witte bloesems in de maanden april en mei. De 'Kordia' is een zelfbestuivende boom maar produceert meer en zoetere vruchten wanneer er kruisbestuiving is. Heeft u de ruimte? Plant dan wellicht twee kersenbomen aan, de Kordia en bijvoorbeeld de Lapins of Sunburst.

Kersenboom Prunus Avium 'Kordia'

16. Fluweelboom - Rhus typhina 'Dissecta'
De Fluweelboom staat bekend om haar mooie herfstkleur van het blad. De Nederlandse naam is Azijnboom of Fluweelboom.

Fluweelboom

17. Meerstammige Steeneik - Quercus ilex
Deze meerstammige Steeneik Quercus ilex is een wintergroene, aantrekkelijke boom voor kleine en grote tuinen. Deze eikenboom krijgt zelden katjes, als dit gebeurd is dat in mei in de kleur geel. Staan prachtig in een border, als solitaire boom, in een grote plantenbak en kan zelfs als wintergroene haag aangeplant worden.

Meerstammige Steeneik - Quercus ilex

18. Zuilbeuk - Fagus sylvatica 'Dawyck'
Een zuilbeuk is een fraaie, opgaande beuk die past als solitaire boom in de tuin.

Zuilbeuk

19. Bolacacia - Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera' Acacia
Deze bolvormige Acacia boom op stam wordt vaak aangeplant in voortuinen en kunnen goed gecombineerd worden. Ons advies is ga nooit zomaar planten met elkaar combineren. Wij maken graag een maatwerk plan voor uw borders met deze bolvormige Acacia op stam en bijpassende tuinplanten.

Bolacacia - Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera'

20. Meerstammige Sierappel - Malus 'Golden Hornet'
Deze multistam boom behoort tot de familie van de Rosaceae. De bloemen van deze appelboom zijn wit en bloeien van mei. De bladeren zijn groen. De volwassen hoogte van deze meerstammige boom is ca. 4 meter.

Sierappel

Tip: Voorkom wegstromend water met een gietrand 

Tijdens een droge zomer wilt u niet dat bij het bewateren van uw bomen al het water meteen wegstroomt. Met een gietrand zorgt u ervoor dat water bij de stam van de boom in de buurt blijft. Vooral ideaal als u niet elke dag wenst te bewateren. Veel gebruikt bij onze hoogstam bomen. Ook ideaal om gras, grind en onkruid op afstand te houden. 

Gietrand

Bomen combineren met andere tuinplanten in uw borders?

Komt u er helemaal niet of heeft u hulp nodig bij het combineren van uw tuinboom met bijpassende heesters en/of vaste planten? Dan maakt Yarinde graag een maatwerk plan voor u inclusief compacte boom of bomen. Want zomaar diverse tuinplanten met een boom combineren, dat gaat niet goed! Zorg voor een doordacht geheel qua bloeikleuren, groeihoogtes en wij kijken ook naar uw bodemtype, uw tuinomvang en zonnestanden. Samenhang is het toverwoord. Het team van Yarinde helpt u graag.

Bekijk ook onze kant-en-klare borderpakketten. Dit zijn slimme plantensets die goed met elkaar combineren. Kies uit thema's halfzon of een bepaald bodemtype en plant deze onder uw boom. Of plant onder uw boom onderhoudsvriendelijke bodembedekkers zoals Maagdenpalm 'Vinca' of Longkruid 'Pulmonaria' bijvoorbeeld 

Terug naar blog